Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Burdur Gölü'ndeki çekilmeye lavanta çözümü

Burdur Gölü'ndeki çekilmeye lavanta çözümü

Burdur merkeze bağlı Karakent köyünde faaliyet gösteren 'Lisinia Doğal Hayatı Koruma' projesinin sahipleri, çekilen Burdur Gölü'nü kurtarmak için lavanta çözümü üretti. ‘Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat'...

  • Ege Postası
  • 24.04.2013 - 16:36
Burdur merkeze bağlı Karakent köyünde faaliyet gösteren 'Lisinia Doğal Hayatı Koruma' projesinin sahipleri, çekilen Burdur Gölü'nü kurtarmak için lavanta çözümü üretti.

‘Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat' projesi kapsamında, proje alanına 39 bin lavanta dikildi. Su kullanımı çok az olan lavantanın, Burdur Gölü çevresinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Lavanta ile ilgili yapılan araştırmalarda, hiç su tüketmediğinin ortaya çıktığını vurgulayan Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, bitkinin, aynı zamanda yabancı ot mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Burdur Gölü'ndeki suyun, son yıllarda hızlı bir şekilde çekildiğine dikkat çeken Öztürk Sarıca, “Burdur Gölü çevresinde büyükbaş hayvancılığın artık sabit tutulmalı, büyükbaş hayvancılıkta kullanılan yonca ve mısır gibi yemlerin mutlaka damlama sulama ile yapılmalı, bunun yanında alternatif bitki modellerinin mutlaka desteklenmeli. Sanırım Burdur Gölü'nün çekilme hızını yavaşlatacaktır. Lavanta ve gülde, devletin destek vermesi taraftarıyım. Lisinia proje olarak biz destek almayı kabul etmiyoruz. Ama mutlaka üreticinin desteklenmesi gerekiyor. İnsanlar, buna özendirilsin ve su canavarı olan mısır ve yonca göl havzasında az ekilsin.” dedi.

TARIM ARAZİLERİ VE SU KISITLI

Burdur’da tarım arazilerinin ve suyun kısıtlı olmasına rağmen hayvancılığın ön plana çıktığını anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdür Yardımcısı Mehmet Sağdıç, hayvancılığın olduğu yerde yonca ve mısırın çok fazla yer aldığını bildirdi. Her iki bitkinin de yeraltı sularını çok fazla kullandığını aktaran Sağdıç, “Alternatif yem bitkileri üretimine ağırlık vermek istiyoruz. Örneğin nenoks ekimini biz yaygınlaştırmak istiyoruz ki bu bitki su istemeyen, bahar aylarında yağmur sularıyla beslenen, yem açığını çok büyük oranda kapatabilen bir bitki. Bununla ilgili eğitim çalışmalar devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Burdur’u, Güller ve Teke yöresi olarak tanıdığını söyleyen Kıbrıs’tan gönüllü olarak projeye katılan Hamza Cidik, “Etrafa baktım gül tarlası göremedim, dağlarda gezen tekeleri de pek göremedim. Ne oldu dedim. Teşviklerle büyük baş hayvancılığın büyüdüğü, gül tarlalarının sökülüp yerine çok su tüketen mısır ve yonca ekildiğini söylediler. Lisinia’nın alt projelerinden birisi de gül ve lavanta projesi. Bu projeye destek verdim ben de. 3 ay boyunca yurt dışından gelen arkadaşlarla birlikte gül ve lavanta diktik.” diye ifade etti. Lisinia çalışanları, gölün çevresine, ‘Göller Yöresi Kültürünü ve Göllerin Ömrünü Gülle Uzatma Projesi’ kapsamında 100 dekarlık alana gül fidanı dikmişti.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.