Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Zehirli mantar ağrılı ölüme neden olur'

"Zehirli mantar ağrılı ölüme neden olur"

Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Perihan Güler, yaz aylarında vatandaşların mantar toplarken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Güler, zehirli mantarın vücudun direnç ve bağışıklık sistemini...

  • Ege Postası
  • 24.04.2013 - 16:22
Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Perihan Güler, yaz aylarında vatandaşların mantar toplarken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Güler, zehirli mantarın vücudun direnç ve bağışıklık sistemini yok ederek ağrılı ve sancılı bir ölüme neden olacağını bildirdi.

    Kırıkkale Üniversitesi tarafından öğrencilere ‘Zehirli Mantarlar’ semineri verildi. Yaz aylarında bir çok vatandaşın mantar topladığını belirten Güler, bu konuda herkesin dikkatli ve bilgili olması gerektiğini kaydetti.

    Güler “Türkiye’de mantar zehirlenmelerinin en önemli sebebi halkın, özellikle kırsal kesimde orman ve çayırlarda mantarları toplayarak yeme alışkanlığında olmalarıdır. Bazı yörelerde toplanan yabanıl mantarlar pazarlarda satılmaktadır. Ülkemizde zehirli ve yenen mantarlar yan yana yetişmez inanışı vardır. Aksine zehirli ve yenen mantarlar aynı arazide ve yan yana yetişebilir. Bazı zehirli ve yenen mantarlar ise, birbirine o kadar çok benzer ki ayırt etmesi çok zordur.” dedi.

    Perihan Güler, zehirli ve yenen mantarları ayırt etmek ise dış görünüşüne bakarak ve her zaman toplandığı yöre dikkate alınarak toplanmasının yanlış olduğunu belirtti. Mantarların zehirli ya da yenebilir olduğunun ayırt edilmesinin yalnızca uzman kişiler ve laboratuvar ortamında ayırt edilebileceğini söyleyen Güler, "Mantarın koparıldıktan sonra iç kısmının mavileşmesi mantarın zehirli olduğunu gösterir, ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir yada gümüş bir kaşık veya para ile kaynatılınca zehri kaybolur gibi inanışlarında hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı yok.” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.