Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bursa’da uluslararası kültürel etkileşim buluşması

Bursa’da uluslararası kültürel etkileşim buluşması

Bursa Valiliği Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği tarafından hazırlanarak Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edilen ‘Kültürlerarası İletişimde Geleneksel El Sanatlarının Rolü’ adlı AB projesi...

  • Ege Postası
  • 13.11.2013 - 11:41
Bursa Valiliği Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği tarafından hazırlanarak Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edilen ‘Kültürlerarası İletişimde Geleneksel El Sanatlarının Rolü’ adlı AB projesi çerçevesinde, 42 kişilik proje grubu Bursa’da Türk kültürünü tanıyor. 10-17 Kasım'da 15 ülke ve 17 kurumdan 42 kişilik proje grubu Bursa’da çeşitli etkinliklere katılacak.

AB projesi çerçevesinde, yaş ortalaması 18-40 arası olan katılımcılar, Bursa'da bir hafta boyunca Karagöz-Hacivat gölge oyunu, ebru ve çini ile ilgili atölye çalışmaları yapacak. Organizasyon kapsamında, Sedat Çağlar Uygulama Oteli'nde ise yurt dışından gelen misafirler Bursalı Türk el sanatları ustaları ile buluştu. Düzenlenen Kültür programında Irgandı Köprüsü'nde faaliyet gösteren el sanatları ustaları, Türk el sanatlarını yabancı misafirlere tanıtma imkanı buldu.

Yabancı misafirler, özellikle ebru sanatı ve Karagöz-Hacivat gösterisine hayran kaldı. Türk sanatları ve kültürel zenginliklerinin de tanıtıldığı etkinlikte yapancı misafirler, giyim kuşamdan yöresel lezzetlere kadar Türk kültürünü tanıma imkanı buldu. Aynı zamanda, kendi kültürlerini tanıtma imkanı bulan yabancı konuklar, yer yer kendi çaldıkları yöresel müzikler eşliğinde de eğlendi. Özellikle Ermenistan’dan gelen grubun standında bulunan Erzurum çeçil peyniri ile tandır ekmeği ve pestil, ziyaretçilerin dikkatini çekti.

Bazı ziyaretçiler ise etkinlik kapsamında yapılan ebru sanatını kendileri de deneyerek tecrübe etmeye çalıştı. Ebru sanatını ilk kez denediğini ve büyüleyici bulduğunu anlatan Roman öğrenciler, Türkiye ve Bursa’da bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Kültürel buluşmada Vali yardımcısı Eyüp Sabri Kartal ve Samet Ercoşkun da hazır bulundu. Misafir grup, bir hafta boyunca başta Bursa tarihi mekanları olmak üzere, İznik gibi kültürel yerleri gezerek Türk sanatları ve kültürel birikimleri tanıyacak.

"PROJE ETKİLEŞİMİ YAŞANIYOR"

Projeden Sorumlu Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, etkinlik hakkında yaptığı açıklamada, “Hazırlanan AB Projesi kapsamında kabul edilen 'Kültürlerarası İletişimde Geleneksel El Sanatlarının Rolü' projesi kapsamında hem bizim kültürel değerlerimizi burada göstermek, canlı ve uygulamalı olarak bu gençlere tanıtmak hem de gençlerin ülkelerinden getirdikleri kendilerine ait gelenek ve görenekleri ile kültürel değerlerini kısmen de olsa bize taşımalarına gayret ettik.” dedi.

Proje kapsamında, 15 ülkeden 42 katılımcının bir hafta boyunca Bursa’da Türk kültürünü tanıyacağını anlatan Samet Ercoşkun, “Bursa’da oldukları sürede Bursa’yı tanıma imkanı bulacaklar. Bursa Hanlar Bölgesi, Yeşil Türbe ve Irgandı Köprüsü ve İznik gibi kültürel bölgeleri gezip tanıyacaklar. Aynı zamanda, buralarda Türk el sanatkarları ile bir takım sanatları yerinde uygulayacaklar. Ayrıca, İznik’e gidip burada çini yapımını uygulamalı olarak tanıyacaklar. Hacivat ve Karagöz’le beraber gölge oyununu birlikte tanıyacaklar. Böylelikle bize ait değerleri bizzat uygulayarak, Türkiye ve Türk insanını yakından tanıyıp ev sahipliğini yakından görme imkanı bulacaklar.” şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, projeye ilgi ve katılımdan oldukça memnun olduklarını ve Türkiye ile Bursa’nın tanıtımına da önemli derecede katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.