Dolar 34,2349
%-0.01
Euro 37,6350
%0.01
Altın 2.918,100
%-0.12
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de içeride AVM atışması dışarıda arsa protestosu

Büyükşehir'de içeride AVM atışması dışarıda arsa protestosu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı 3’üncü oturumu yine gerginliklerle dolu geçti. Belediye meclis oturumu öncesinde ve sonrasında Balçovalı arsa mağdurlarının eylemleri sürerken, mecliste ise AVM gerginliği yaşandı. Arsa mağdurları Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Kocaoğlu’nu protesto ederken, meclis oturumunda ise Mavişehir’de yer alan bir AVM’ye yönelik yapılması planlanan otopark düzenlemesi CHP ve AK Parti grupları arasında sert tartışmalara yol açtı.

  • Ege Postası
  • 12.07.2013 - 20:59
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis oturumu Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı yönetiminde gerçekleşirken, oturuma AVM tartışmaları damga vurdu. AK Parti ve CHP grubu arasında yer yer sert tartışmalar yaşanırken, Mavişehir’de yer alan Carrefour AVM’ye ait otoparkın yer altına alınmasını ve yerine AVM’ye ek bina yapılmasını ön gören gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti grubunun ret oyu verdiği gündem maddesi doğrultusunda Yusuf Kenan Çakar ve Balçova Belediye başkanı Mehmet Ali Çalkaya arasında gergin anlar yaşandı.

“ÖZEL AYRICALIK SAĞLANMASIN”


İlgili maddenin getireceği değişiklik ile birlikte alışveriş merkezinin bahçesindeki alanın ticarete açılacak olmasına tepki gösteren AK Partili Meclis Üyesi Murat Akdemir, “Bodrum katta inşaat alanının azaltılması şehrin faydasınadır. Mavişehir gibi yapılaşmanın yoğun olduğu bir yerde 30 metrekarelik çekme mesafesini ticarete açmak doğru değildir. Bu işlem mevcut yönetmeliklere uygun olarak yapılmalıdır. Sadece bir markaya veya holdinge yönelik özel plan notu getirmek yanlıştır. Ya bütün bölgeye aynı hak tanınsın, ya da bazı yapılara özel ayrıcalık sağlanmasın” diyerek yapılacak olan değişikliğe eleştiri getirdi.


ÇALKAYA’DAN YETKİ VE AVM ELEŞTİRİSİ

Akdemir’in ardından söz alan ve kent içindeki AVM’lerin esnaf arasında yarattığı rahatsızlığa değinen Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, “Esnaf AVM’lerden rahatsız. Bataklığı kurutmak lazım. Balçova’daki AVM alanları AK Parti döneminde yapıldı. Yeni bir AVM yasası çıkartarak esnafı rahatlatalım. Bu noktada belediyelerin engelleme yetkisi yoktur. Karayollarına ait bir arazide hem AVM, hem de otel izni verildi. Üstelik bunlar olurken, kimse gelip de bana bir şey sormadı” diyerek Uzundere civarında yapılması planlanan AVM alanı hakkında sert eleştirilirde bulunmayı ihmal etmedi.


ÇAKAR: SİZİN ACZİYETİNİZ…

Çalkaya’ya tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ise, CHP’nin İzmir’i AVM çöplüğüne çevirdiğini savunarak, “Eğer gerçekten samimi iseniz, gelin AVM’lere karşı ilkeli bir duruş gösterelim. AVM’nin altında otopark yapabilirsiniz. Ancak bizim karşı çıktığımız dışarıdaki otopark alanının ticarete açılmasıdır. İzmir 14 yıldır CHP tarafından yönetiliyor. Bu tamamen ilkesizliktir, bir samimiyetsizliktir. Mavişehir’deki yeşil alanların azaldığına yönelik hassasiyetleri Carrefour’da da göstermeniz gerekiyor. CHP İzmir’i AVM çöplüğüne çevirdi. Balçova’da gerekli imar düzenlemelerini yapabilirdiniz. Yapmamanız sizin acziyetinizdir” şeklinde konuştu.

“YA YOKUZ, YA DA SUSTURULUYORUZ”


Diğer yandan meclis oturumu öncesinde mağdurlarla bir araya gelerek açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, “Bizim ortak bir talebimiz vardı. Sadece ve sadece, Büyükşehir belediyesi meclis üyeleri, Büyükşehir Belediye başkanı ve bürokratlar ile görüşmek istedik. Her iki tarafında bir araya gelerek bir toplantı yapmasını istemiştik. İlliyet bağı konusunda ve verilen terk oranlarında adaletsizlik var. Kente bu hakimiyet tehlikeli bir hakimiyettir. İmar hukuku bakımından diyoruz ki, herkes eşit platformda değerlendirilsin ve illiyet bağı olsun” diyerek geçtiğimiz gün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaşanana tartışmaya değindi. Avukat Turan, “O platformda konuları aktarırken, halkın önünde toplantı yapılırken bana söz hakkı verilmedi. Sonuna doğru “Sus be” tabiri kullanılınca da bir infial oldu. Bunlara hiç gerek yok. Bizim AİHM’de davamız devam ederek kentte farklı emsaller de devam ediyor” dedi ve Üçkuyular’da Doğuş Holding’e satılan arazide yapılan revizyonları örnek göstererek, “Oradaki BP’nin önünden bir yaya yolu geçiriliyor ve belki de benzinlik ekarte edilmeye çalışılıyor. Bu konu ile ilgili mahkemenin de iptal kararı var. Balçova Belediyesi OYAK yanındaki 5 hektarlık araziye 2,5 emsal vermiş. Diğer yerlere benzer emsaller verilmiyor. Burada Balçova Belediye Başkanı Çalkaya’nın 8 Nisan tarihinde belediye meclisinde söylemiş olduğu ve tutanaklara geçen “Piyasaya ne kadar az mal sürerseniz onların değeri de o kadar yüksek olur” sözleri var. Ancak, bize de 1,6 emsal veriliyor. Bu eşitlik ve adalet ise amenna. Büyükşehir de “Bu düzenlemeler benim dönemimde yapılmıyor” dedi ancak karar 2004 yılına ait. İlliyet bağı kurulmadıkça bu tarz sıkıntılar olacaktır. Belki de bunun en somut örneği biziz. Burada bir tazminat kararı çıkarsa bu belediyenin kasasından çıkacak ve dolayısı ile devlet ödeyecek bunu. Biz tüm bunlar olurken, belediyenin kapalı kapıları ardında kararlar alınırken ya yokuz, ya da susturuluyoruz” ifadelerini kullandı.



Avukat Turan, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda ödenen ceza rakamlarına da değinerek, “Orada kamulaştırmasız el atma yüzünden 80 trilyon ceza ödemediler m? Orada o cezayı kim öded? Sonuç itibarı ile bu ceza belediyenin kasasından çıkıyor ve faturayı yine bu millet ödüyor. Bu insanlardan, halktan toplanan vergilerle ödeniyor. Bizim talebimiz görüşerek sıkıntılarımızı anlatmak. Bunu başka yerlere götürmeye ve ajite etmeye gerek yok. Plan yapıldı, ama bir tane bina yapılabildi m? Yüzde 70 terk oranı var. Aynı şeyi, yüzde 70 terek yapacaksın diye yeni kent merkezinde de söylesene. İmar adaleti sağlanmadığı için, birileri üç alırken, birileri bir bile alamıyor. Biz buradan tekrardan toplantı talep ediyoruz. Tarafların birbirinin olmadığı yerde, ya da “Sus sen”, “Dur sen” diyerek olmaz. Biz asla medeniyete ve hukuka aykırı bir şey yapmıyoruz. Benim olmadığım yerde gazeteci ile sohbet, bizim olmadığımız yerde beyanat bizim olduğumuz yerde de “Sus be”. Böyle olmaz tabii ki… Bir önerim var, tüm kente eşit emsal verilsin. Niye birileri daha fazla alıyo? Yeni kent merkezinden neden yüzde 40 alınmıyo? Ne farkı var k? Mucizevi yetkileri şu salondan almanız gerekiyor. Yoksa burada bekleriz böyle... Biz de oturur bekleriz burada” dedi. Meclis oturumu sonrası belediye girişinde toplanan arsa mağdurlarının “Hepimiz Carrefour’uz” sloganları ile devam eden protestosu olaysız şekilde son buldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.