Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de su zammı polemiği

Büyükşehir'de su zammı polemiği

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı 3’üncü meclis oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yönetiminde gerçekleşti. Oturumun başlıca gündem maddesi olan suya yapılacak yüzde 5’lik zam kararı oy çokluğu ile kabul edilirken, AK Parti tarafından getirilen eleştiri ve üç büyük ilin su fiyatları kıyaslaması Başkan Kocaoğlu tarafından tepki ile karşılandı.

  • Ege Postası
  • 17.05.2013 - 22:19
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ - İZSU’nun 2012 yılı faaliyet raporu ve kesin hesap cetveli oylaması öncesinde AK Parti Grubu adına söz alan meclis üyesi Hakkı Durmaz, İzmir’in, İstanbul ve Ankara’ya oranla daha yüksek su bedeli ödediğini söyleyerek izlenen fiyat politikasını eleştirdi. AK Partili Durmaz, “İZSU’nun elinde bütçesi ve parası olmasına rağmen yeterli yatırımları yapmadığını düşünüyoruz. İZSU Yatırım Dairesi Başkanlığı’nın bu bütçenin tamamını yatırıma ayırmasını beklerdik. Yapılacak olan bu zam ile birlikte 25 metreküp su kullanımı karşılığında, İstanbul 89,5 lira, Ankara 75,75 lira öderken, İzmir ise 200,75 lira ödeyecektir. İzmir olarak, diğer illere göre daha pahalı su kullanıyoruz” diye konuşarak muhalefet adına eleştirileri dile getirdi.

Başkan Kocaoğlu’ndan hesaplara sert tepki
Durmaz’ın sözlerine sert şekilde tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Bana o parayı göster. Neye göre konuşuyorsunu? Hesap yapın saygı duyuyoruz ama neyi neyle kıyaslıyorsunu? Paramız var. O beş sene önceydi. Bu afaki konuşmaların kayda geçmesi sizin ve grubunuz için doğru olmaz. İzmir’in fiyatları İstanbul’dan düşük, Ankara’dan ise 9 kuruş yüksektir. Her ilin kendine göre bir harcaması, yatırımı vardır. İZSU, yaptığı arıtmalarla, şebeke yenilemeleriyle, dere ıslahlarıyla bugün Türkiye’de destan yazıyor. Burada konuşulanların siyasetle alakası yoktur. 0-20 metreküp su için İzmir 3.12 lira, İstanbul 3.58 lira, Ankara ise 3.3 lira ödüyor. Verileri koyalım. İzmir’deki arıtma, şebeke yenilemeleri, dere ıslahları 40 bin nüfusun arıtmasının işletme maliyeti 1,5- 2 milyon lira arasında. İzmir’de toplam 24 tane arıtma tesisi çalıştırıyoruz. Her arıtmanın bedeli var” diyerek yanıt verdi.

“Yüzülebilir Körfez” ile cevap verdi
Başkan Kocaoğlu, İZSU’nun bütçesi içerisinde yer alan paranın büyük çoğunluğunu yeni bağlanan yerleşim birimlerine ayrılacağını belirterek, “9 ilçe, 23 belde ve 430 köy daha Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı. Ödemiş ve Bergama’nın arıtması yeni bitti, devreye girdi. Menemen’deki şebekeleri baştan sona değiştirdik ve yakında Çeşme’de de tesisleri hayata geçireceğiz. İZSU’da asıl parayı merkezdeki 11 ilçemizde kazanıyoruz. Diğer parayı ise yeni bağlanan bu yerlere harcayacağız. 657 milyon lira tahsilat var. 700 milyon lira ise harcama var. Para yok, yani para var da yatırım yapmıyor değiliz. “Yüzülebilir Körfez” hedefine ulaştığımızda, çevre konusunda sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan en önemli kentlerden biri olacağız. Bizim, kentimizin ana hedefi budur” dedi.

Zamlı tarife Haziran’da yürürlüğe girecek
Meclis gündeminin ardından geçilen İZSU Mayıs ayı olağan toplantısı 2’inci birleşiminde ise yüzde 5’lik su zammı konusu oylamaya sunuldu. Zam, AK Parti’nin ret oylarına karşılık, oy çokluğuyla kabul edilirken, zamlı tarifeler Haziran ayında yürürlüğe girecek. 1 Haziran’dan itibaren 0-20 metreküp suyun birim fiyatı 2.97 liradan, 3.12 liraya çıkacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.