Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de yeni dönem

Büyükşehir'de yeni dönem

Yaklaşık 20 bin sözleşmeli personelin çalıştığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde merkezi hükümet tarafından hayata geçirilen yasal düzenlemeler doğrultusunda kritik bir düzenleme daha hayata geçti. Geçmiş dönemde yaşanan taşeron krizleriyle gündeme gelen hizmet alım ihalelerinde süreyi uzatma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki dönemde sözleşmeli personelini 3 yıl (36 ay) süreler üzerinden çalıştıracak.

  • Ege Postası
  • 12.06.2014 - 12:30
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Merkezi idare tarafından 661 bin kamu çalışanını ilgilendiren yasa taslağı kapsamında hayata geçirilen ilk düzenleme kapsamında hizmet alım ihalelerinde alt süre 3 seneye çıkartılırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de söz konusu mevzuat kapsamında gerekli değişiklikleri uygulamaya koydu. Yerel yönetimlerde çalışan belediye personeli ve kamu çalışanları arasında büyük bir beklentiye yol açan yasal düzenleme kapsamında hizmet alım ihalesi ile çalışan personelin sözleşme süresi 2 yıldan üç yıla çıkartılırken, Büyükşehir Belediyesi personeli için de kritik bir bekleyiş start aldı.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL İÇİN KRİTİK DEĞİŞİKLİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın çalışmaları doğrultusunda yeni çalışma yasasına son şeklini veren hükümet kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sözleşmeli personelin hizmet alım süresini geçtiğimiz ay içerisinde üç yıla çıkartan yasa taslağını resmen onayladı. Konuyla ilgili değişikliği belediye meclisinde onaylayarak yürürlüğe koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi de, 2 yılda bir gerçekleştirdiği hizmet alım ihalelerinde sözleşmeli personeli için süreyi 36 aya çıkartma kararı aldı.

20 BİN ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR
Söz konusu değişiklik kapsamında, Büyükşehir Belediyesi’nin farklı birimlerinde çalışan sözleşmeli personel için önümüzdeki aylardan itibaren başlayacak hizmet alım sözleşmesi sürecinde ihaleye girecek firmalardan 3’er yıllık teklifler alınacak. ESHOT Genel Müdürlüğü, İZSU ile belediyeye bağlı şirketlerden İZELMAN, İZENERJİ, İZBETON, İZENERJİ, İZULAŞ, İZFAŞ, İZDENİZ, Ege Şehir Planlama, ÜNİBEL, İZBELKOM ve Grand Plaza A.Ş. çatısı altında çalışan yaklaşık 20 bin sözleşmeli personeli ilgilendiren bu değişiklik ile birlikte norm kadro haricinde kalan belediye çalışanlarının sözleşmeleri de üç yılda bir olmak üzere yenilecek.

HİZMET ALIM İHALELERİNDE ALT SÜRE 3 YILA ÇIKTI
Hizmet alım ihalelerinde alt sürenin üç seneye çıkartılması ile birlikte, sözleşmeli personelin iş akitleri uzarken, çalışanların kaderi de ihale sonucuna göre şekillenecek. Norm kadro sınırlaması nedeniyle belediye şirketlerinde istihdam edilen personel, hizmet alım ihalesini belediye şirketi kazandığı takdirde mevcut işine devam ederek aynı sosyal haklar, iş güvencesi ve imzalanan toplu sözleşme kapsamında ücret alacak.

ALT İŞVERENİN YETKİLERİ ARTIYOR
Hizmet alım ihalesini taşeron bir firmanın alması durumunda ise personel, işlerini kaybetme ya da düşük ücret ve farklı sosyal haklar ile taşeron firmaların çatısı altında çalışmak durumunda kalacak. İşçinin üzerinde tam yetkili yüklenici firma haline gelirken, üst işverenin yetkileri ise sınırlı olacak. Taşeron firmalar ihaleyi aldığı takdirde, mevcut durum itibarı ile kıdem tazminatı, ikramiye, sosyal haklar ve maaşlar konusunda belediye şirketlerinin sunduğu imkanlar hakkında yüklenici firmalar sorumlu olacak.

"ÇALIŞANLAR İÇİN KAYIPTIR"
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerde çalışan yaklaşık 4 bin personelin örgütlü bulunduğu Belediye-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu, hükümet tarafıdnan hayata geçirilen düzenlemenin belediyelere ya da çalışana bir katkı sunmadığını aksine, çalışanların lehine olduğunu dile getirerek, "Bu düzenleme ile birlikte çalışanlar için sözleşme süresi üç yıla çıkıyor, ancak iş güvencelerine dair bir düzenleme getirilmiyor. Tam tersine burada üst işverenin yani, belediyenin sorumluluğu da ortadan kalkıyor. Yani ihaleyi alan taşeron firma personele maaaşını ödemediğinde belediye de bir şey yapamayacak. Yüklenici firmalar tam yetkili olacak. Zaten torba yasanın çıkış şekli de doğru değildi. Burada çalışanların haklarına bir geriye gidiş söz konusu. Bizler sendika olarak norm kadronun arttırılmasını beklerken, taşeronun önünü açan bu yeni yasal düzenlemelere karşıyız. Öncelikle, kamu İhale Yasası'nın gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi.


"ÖNEMLİ OLAN TAŞERONA KARŞI GEREKEN ÖNLEMLERİ ALMAK" 
Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketler arasında yer alan İZELMAN'daki çalışanlar adına düzenlemeyi yorumlayan Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Can Bahadır ise, "Hizmet alımlarında sürenin uzaması iş güvencesi ve sendikal örgütlenme anlamında kısmen olumlu bir gelişme. Ancak bu noktada belediyeye önemli görevler düşmekte. Hazırlıkların iyi yapılması ve ihale şartnamelerinin çok dikkatli hazırlanması gerekiyor. Aksi takdirde işçi arkadaşlarımızın işlerini kaybetme ve taşerona geçme gibi tehlikesi bulunuyor. Önemli olan ihalenin şartname içeriği ve işçi haklarının ne derece korunduğudur. Geçmişte işi ortada bırakan, çalışanların hak edişlerini alıp kaçan taşeron firmaları da gördük. Biz her halükarda işçimizin arkasındayız" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.