Büyükşehir'den tarihi dokunuş: Emir Sultan ayağa kalktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli tarihi yapılarından olan Emir Sultan Türbesi’ndeki restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla bölgenin çehresini değiştirdi. Aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılan 3 farklı yapı kalıntısı aslına uygun olarak restore edildi. Türbenin bu yıl içinde yeniden ziyarete açılması planlanıyor.
- Ege Postası
- 12.06.2013 - 09:36
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde, yaklaşık 1400 metrekare alana sahip Emir Sultan Türbesi’nde çalışmalar titizlikle devam ediyor.
Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.
Orijinal hali korunuyor
Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladığı zaman, Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı yapı kalıntısı vardı. Restorasyon kapsamında bu 3 yapı da aslına uygun olarak restore edildi. Dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. 2 kurnadan oluşan hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore ediliyor. Aşhane yapısı, araştırmalarda çıkan yeni veriler doğrultusunda yeniden ayağa kaldırılıyor. Türbe binasında restorasyon çalışmaları sürüyor. Proje gereği alana ilave olarak güvenlik binası yapılırken, önümüzdeki süreçte Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşlarının tasnif edilerek yerinde korunacağı ve bu alandaki çevre düzenleme çalışmalarının da süratle tamamlanacağı bildirildi.
Çalışmaların tarihçesi
Emir Sultan Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarına 2011 yılında başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alanın özelliğinden dolayı yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan bulgular doğrultusunda, en ufak bir detayı bile değerlendirip İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayına sunarak projelerde revizyon yaptı. Yeni onay sürecinin ardından 2012 Ağustos ayında tekrar başlayan Emir Sultan’daki çalışmaların bu yıl içinde tamamlanması ve mekanın ziyaretçilere açılması hedefleniyor.
Yorum Yazın