Dolar 34,1115
%0.28
Euro 38,0922
%0.09
Altın 2.866,230
%1.31
Bist-100 9.959,00
%-0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'den yangınlara karşı hamle: Tugay ve Boztepe arasında tuhaf diyalog

Büyükşehir'den yangınlara karşı hamle: Tugay ve Boztepe arasında tuhaf diyalog

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 15 Ağustos günü meydana gelen ve 62 saat sonra kontrol altına alınan Yamanlar yangını sonrası olağanüstü toplandı. Toplantıda mağduriyet yaşayan vatandaşlara nakdi, ayni, lojistik ve beşeri tüm yardımların sağlanması için oy birliği ile komisyon kurulması kararı alındı. Komisyona İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlık yapacak. AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'nin yangınlarla ilgili söz almasının ardından konuyu farklı yerlere çekmesi üzerine Başkan Tugay, "Size yılın polemik ödülünü vermemiz gerekiyor. Ben o zaman güvenli alan dedim ve ben ne dediğimi biliyorum hepsi kayıtlı. Sahile yakın yerlerin depreme riskli olacağını ve şehrin yeni yerleşim alanının sağlam zeminde olmasını belirttim. Yamanlar Dağı demedim. Allah aşkına böyle anlamsız yorumlar yapmayın" dedi. 

  • Ege Postası
  • 21.08.2024 - 18:01
  • Güncelleme: 21.08.2024 - 21:05

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 15 Ağustos günü meydana gelen ve 62 saat sonra kontrol altına alınan Yamanlar yangını sonrası yangının yaralarını sarmak için olağanüstü toplandı. Olağanüstü gerçekleştirilen toplantının tek gündem maddesi ise yangından etkilenen vatandaşlara destek verilmesi için Başkan Cemil Tugay'a yetki istenmesi oldu. 

"SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ" 

Başkan Tugay yangınlara ilişkin açıklamasında, "Bugün yaşadığımız yangınlar sonrasında mağduriyetler ilgili belediyemizin yapacağı sosyal yardım çalışmalarını meclis kararıyla yürütmek için olağanüstü bir araya geldik. Hepimize geçmiş olsun diyorum. Yaşadığımız sorunun hakkıyla değerlendirilmesini ve objektif gözle görmemiz gerekiyor. Bazen herhangi bir yerde eksik olduğunda dair siyasi tartışmalara giriyoruz. Bunun hepimiz parçası olabiliyoruz. Ama nihayetinde bizim şehrimizde bizim insanlarımızı kimseyi kimseden ayırt etmeden mağdur oldu. Ve ortada bir sorun olduğu gerçek. Seri büyük bir yangın yaşadık ve bu yangın hiç birimizin tahmin etmediği ölçüde büyüdü. Evleri, tarlaları bahçeleri hayvan damlarını evleri iş yerlerini etkiledi. Bunu telafi etmek ve yaraları sarmak devletimizin kurumları kadar İzBB’nin de görevleri arasındadır. Sorumluluk almaya hazır olduğumuzu defalarca söyledik" ifadelerine yer verdi. 

"BARINMA İHİTYACI İÇİN HIZLI AKSİYON ALINSIN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanan evlerin yeniden inşası için verdiği mesajdan memnun olduğunu dile getiren Tugay, "Yangınlar devam ederken de arkadaşlarımız çalışmalar yaptı. Tahliye edilen vatandaşlarımızın dışarıda kalmaması için konuk evlerine alındı ve düzenli olarak yemek servisi yapılıyor. Acil ihtiyaç çerçevesinde yapılması gerekenleri yapıyoruz. Görüştüğüm vatandaşlarımızın hepsi bizlerden memnun olduğunu söyledi. Ancak evleri, işyerleri yanlış ya da besledikleri hayvanları kaybetmiş ya da besledikleri ahırları yanan, bahçesi tarlası yanan çok vatandaşımız var. Bunlarla ilgili durumu netleştirdikten sonra sosyal yardım çalışmaları yapmamız gerek. Cumhurbaşkanımızın evleri yanan vatandaşlarımızın evlerinin yapılacağı mesajını memnuniyetle dinledim. Bunun gecikmemesinin ve insanların bir an önce barınma ihtiyacının karşılanması için umarım hızla aksiyon alınır"  dedi. 

BİTKİ DOKUSUNU ONARAMAZSAK...

Ağaçlandırma çalışmaları için açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, "Bir boyutunu daha sonra konuşmamız lazım ama yanan alanların tekrar oluşturulması için de irade ortaya koymak zorundayız. Bütün İzmir hatta bütün Türkiye biden bunu bekliyor. Oraları eski haline dönüştürmemeye gönlümüz razı değil. Ekolojik açıdan da bunlara ihyacımız var. Yamanlar dağındaki alan İzmir’in kuzeyinin akciğeriydi. Yaşadığımız her afetle kötüye giden iklim kriziyle karşı karşıyayız. Bunu da bilmeniz lazım, Körfez de tarihinin en sıcak zamanlarını yaşıyor. Su sıcaklığı 29 derece, bugüne kadar en yükseği 27 dereceydi. Eğer çevremizdeki bitki dokusunu onarmazasak, ormanları yeşertmezsek bu tablo şehrimiz için daha da kötüye gidecek. Daha sıcak ve kurak bir şehir olacağız. O yüzden akılla bilimle çalışarak  bu alanları yeniden yeşillendirmeliyiz. Daha önceki yangınlarda kaybettiğimiz bitki dokusu yerine gelmedi. Çünkü normal iklim şartları yeterince yağış almadığı ve dengeli sıcaklık olmadığı için bitkiler yaşayamıyor. Bu konuda çalışma yapmak zorundayız. Türkiye'de botanik alanda yetkin kim varsa hepsiyle bağlantı kurmaya çalılıyoruz. Mevcut ağaçlardan hangisini kurtarabiliriz diye çalışma yapıyoruz. Cuma günü orman mühendisleri hocaları bir eğitim verecek ve sahaya çıkacaklar. Yanmış ağaçlarla ilgili değerlendirmeler yapılacak ve kurtarılabilecek ağaçlarla ilgili Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yoğun bir çalışma yapıyor. Tüm bunlar yanan ağaçların hiç olmazsa bir kısının geri dönemesi için yapılan şeyler. Ancak cevabını aradığımız soru şu, hangi ağacı nereye ne sıklıkla dikeceğiz. Bir model yapılması lazım. Eski ormanlar gibi değil ama aralıklı yoğun koruluklar oluşturarak ağaçları çoğaltabiliriz. Gözlemlememiz gerekiyor. Altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Bunlar çok zor şeyler. Bundan sonraki dönemde yanarsa yansın sonra ağaçlandırır gibi düşünemeyiz. Yangınların çıkmaması için ya da en hızlı şekilde söndürülmekeri için almamız gereken önlemler üzerinde aklımızı yormamız ve çok daha hazırlıklı olmamaız gerekiyor. Herhangi bir kişi ya kurumun sorumlu olduğunu düşünmeyelim. Hepimiz sorumluyuz. Hepimizin çıkarması gereken dersler var. Bugün vatandaşlarımızın yaralarını sarmak üzere bir araya geldik. Göstermemiz gereken iradeyi önümüzdeki günlerde aylarda yıllarda olabilecek yeni yangınlara karşı daha güçlü olabilmeliyiz" dedi. 

YANGINLAR İÇİN KOMİSYON KURULDU 

Olağanüstü mecliste yeni bir komisyon kurulması kararı alındı. CHP’li Levent Yıldır, yangın felaketinden zarar gören vatandaşlara gereken desteğin verilmesi için kurulan komisyonun Deprem ve Afet Komisyonu Üyeleri ve siyasi partilerin grup başkanvekillerinin oluşturulması önerisini sundu. 

Başkan Tugayın başkanlık edeceği komisyona mağduriyet yaşayan vatandaşlara nakdi, ayni, lojistik ve beşeri tüm yardımların sağlanmasına yönelik tam yetki verildi. 

"İZMİRLİ RAHAT OLSUN"

Komisyona ilişkin söz alan AK Partili Hakan Yıldız, komisyonda hızlı kararlar alınması gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, daha önce İzmir’de meydana gelen yangınlardan sonra ağaçlandırılan alanların fotoğraflarını paylaşarak, “Bölgede bakanlık hızlı bir tespitten sonran çalışmalara başlamıştır. İzmirli rahat olsun. Bu komisyon gerekli şekilde desteği sağlayacaktır. Ancak bugüne kadar ortaya koyduğunuz performansa rağmen yanan yerlerde ağaçlar tutmuş ve büyüyorlardır. Komisyonun çalışmasına destek vereceğimizi belirtmek isterim” dedi. 

"YEŞİL DOKU GÖREMEDİM"

Tugay, "Ben kendi gözümle gördüğümü söylüyorum. Pek çok yerde yeşillenmiş bir doku görmedim. Bakmak ve değerlendirmek lazım" dedi. 

BİTKİLER YEŞERMİYOR

CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır ise, "Ben Karabağlar'da yaşıyorum. Ben de orada bitkilerin yetişmediğine şahit oluyorum. Yer yer bitki örtüsü yeşermiş olabilir ancak çoğunluk kısmında yeşil görmüyoruz" dedi. 

BOZTEPE'YE GÖNDERME: POLEMİK ÖDÜLÜ VERMELİYİZ! 

AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'nin yangın gündemli olağanüstü toplantısında konuyu saptırması üzerine Başkan Tugay, "Size yılın polemik ödülünü vermemiz gerekiyor. Ben o zaman güvenli alan dedim ve ben ne dediğimi biliyorum hepsi kayıtlı. Sahile yakın yerlerin depreme riskli olacağını ve şehrin yeni yerleşim alanının sağlam zeminde olmasını belirttim. Yamanlar Dağı demedim. Allah aşkına böyle anlamsız yorumlar yapmayın" dedi. 

‘KOMİSYON’ ÇATLAĞI!

Ardından AK Partili Latif Aydemir söz alarak ‘komisyon’ siteminde bulundu. Aydemir, “Foça’daki Hüsnü Bey ya da Çeşme’deki bir arkadaş Afet Komisyonu’ndaysa ne alaka derim. Bizler Bayraklı’dayken yangının göbeğindeyken bizim komisyonda olmamız faydalı olacaktır. Ben olabilirim yangın yerlerindeki diğer arkadaşlarımızın komisyonlarda olmamasını eksik görüyorum” dedi.
Başkan Tugay ise, "Biz İzmir'e hizmet üzere komisyon oluşturuyoruz. Sadece geldiğimiz ilçeye bakmıyoruz. Arkadaşlarımıza yetki verdiğimiz zaman o yetkiyi kullanacaklar. Siz katkı koymak isterseniz eşlik edebilirsiniz. Ancak meclis adına yetki vermek üzerine bu komisyon kuruluyor" ifadelerine yer verdi. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.