Büyükşehir'e Ecrimisil soku!
Göztepe ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda ecrimisil şoku yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahil kesimindeki dolgu alanlar üzerinde işlettiği otopark alanlarına geçmişe dönük beş yıl üzerinden “işgal” cezası kesen Defterdarlık Milli Emlak Dairesi, vatandaşların uğrak noktası olan sahildeki işletmelerden de ecrimisil istedi. Büyükşehir Belediyesi çıkan rakamlara itiraz ederken, isyan eden esnaf ise yargıya gideceklerini açıkladı.
- Ege Postası
- 10.01.2015 - 11:58
BELEDİYEYE İŞGAL CEZASI
Tahsis krizinin yıllardır çözülemediği Göztepe Sahil şeridindeki dolgu alanlarda bu sefer de ecrimisil krizi patlak verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından otopark olarak işletilen sahildeki alanların ticari faaliyetlerde kullanıldığına kanaat getiren İzmir Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı,belediyeden geçmişe dönük 5 yıl üzerinden işgaliye bedeli istedi. Devletin hükmü ve tasarrufu altındaki arazilerin usule aykırı şekilde işgal edildiğine karar veren Milli Emlak, böylece yıllardır tahsis vermediği söz konusu alanlar için milyonlarca lira ceza alacak.
DEVLET DEVLETE CEZA KESTİ!
“Devlet devlete keser mi'” şeklinde yorumlanan bu karar sonrasında yerel idare işgalci konumuna düşerken, gelen ecrimisil bedelleri ise yeni bir krizin habercisi oldu. Diğer yandan sahil şeridindeki işletme sahiplerine de benzer şekilde ecrimisil faturası çıkartan Milli Emlak ayrıca, belediye ile esnafı da karşı karşıya getirdi.
BELEDİYEDEN İTİRAZ SİNYALİ
Gelen cezalar üzerine yansıtılan ecrimisil bedellerini incelemeye alan Büyükşehir Belediyesi, karara itiraz ederek Milli Emlak Müdürlüğü’ne başvurdu. Tüm taleplerine rağmen uzun süredir tahsis konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediye olarak işlettiği otoparklarda toplam hasılat üzerinden yansıtılan ecrimisil bedellerinin hesaplanmasında hata olduğunu belirterek yeniden değerlendirme istedi. İtirazlarında otoparkların abonelik sistemi ile çalıştığını ve gelirin sabit olduğunu gerekçe gösteren belediye ile Milli Emlak Müdürlüğü arasında görüşmelerin devam ettiği öğrenildi. Geçmiş yıllarda İnciraltı ve Bostanlı’daki benzer durumlarda mahkemeye giden Büyükşehir Belediyesi, açılan davaların büyük kısmını kazanmış ve bedeller yargı kararı ile düşürülmüştü. Önümüzdeki günlerde netlik kazanması beklenen durumun sonucuna göre Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu yargıya taşıyabileceği öğrenildi.
KRİZ ESNAFI DA VURDU: HEM İŞGALİYE, HEM DE ECRİMİSİL ÖDEYECEKLER
Milli Emlak Müdürlüğü’nün gönderdiği ecrimisil bedellerinin ardından isyanın eşiğine gelen sahil kesimindeki birçok işletmeci uygulamanın haksız olduğunu savunarak, söz konusu cezalara itiraz edeceklerini ve haklarını yargıda arayacaklarını duyurdu. Karar itiraz hakkı bulunan esnaf, bugüne dek belediyeye işgaliye bedelleri ödediklerini belirterek, geçmişe dönük 5 yıllık süreç üzerinden devletin astronomik rakamlar istendiği belirtti. “Devlete para mı lazım'” diyerek kendilerinden kanunsuz şekilde para toplanmaya çalışıldığını savunan işletme sahipleri, uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Ortalama 250 bin TL’ye yakın ecrimisil bedeli istenen iş yeri sahipleri, 5 yıldır belediyeye ödedikleri işgaliye bedellerinin kat kat üzerinde ceza ödemek zorunda kalacaklarını belirterek hukuki yollara başvuracaklarını açıladı.
SAYIŞTAY BELEDİYEYİ HAKLI GÖRMÜŞTÜ
İzmir’de uzun yıllardır tartışma konusu haline gelen dolgu alanların yetki ve sorumluluğuyla ilgili kentin isyanına geçtiğimiz aylarda Ankara da kulak vermiş, ve 40 kilometrelik sahil şeridinin büyük bir bölümünü teşkil eden kıyı sahasındaki alanların belediye kanununa aykırı olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmediği Sayıştay raporlarına yansımıştı. Ayrıca, yaşanan devir krizinin belediyeyi gelir kaybına uğrattığına karar verilmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin uzun yıllardır tahsisini beklediği kıyı şeridindeki dolgu alanları ile ilgili beklentilerine hak veren Ankara, Maliye Bakanlığı’nın usule aykırı şekilde tahsis işlemlerini gerçekleştirmediğine kanaat getirmişti. Bostanlı Vapur İskelesi Mavişehir Konutları arasında kalan dolgu alanları, Bostanlı Vapur İskelesi ile Karşıyaka Vapur İskelesi arasında Tuna Mahallesi, Bayraklı ilçe sınırı ile Karşıyaka Vapur İskelesi arasındaki alan, Konak Vapur İskelesi-Bayraklı arasındaki sahil şeridi, söz konusu Üçkuyular Vapur İskelesi-Konak Pier AVM arasında dolgu işlemini belediyenin yapması ve gerekli tüm işlemlerin tamamlanmasına rağmen taleplerin reddedildiğine ya da onaylanmadığına dikkat çekilen raporlarda, Milli Emlak’ın tahsisleri onaylamadığından ötürü belediyenin gelir kaybı yaşadığı da kayda alınmıştı.
Yorum Yazın