Büyükşehir’den 8.5 milyon liralık dev bir çevre yatırımı daha
İzmir’in son dalyanı olan Homa Dalyanı’nı yaklaşık 10 bin kamyon taş ile güçlendiren Büyükşehir Belediyesi, körfezdeki balık sirkülasyonun artmasında da çok önemli bir adım attı. Çalışmaları Başkan Kocaoğlu ile birlikte inceleyen E.Ü. Su Ürünleri Dekanı, “Birçok kuş artık burada çok rahat beslenip üreyebilecek. Küçük balıklar çok rahatlıkla denize çıkabilecek. Yumurtalı balıkların büyüklerini de denize bırakacağız. Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi.
- Ege Postası
- 26.07.2012 - 13:18
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen ile birlikte çalışmaların tamamlandığı Homa Dalyanı’nda incelemede bulunarak, “İzmir’de son kalan dalyanı ve Kuş Cenneti’ni korumak için bu yatırımı seve seve yaptık” dedi.
Maliyeti 8.5 milyon lira
İzmir’in coğrafi konumuna bakıldığında doğal hayatı koruyacak yaşatacak bölgenin Sasalı bölgesi olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu “Kuş cenneti burada, Homa Dalyanı burada. Zaten son kalan dalyan. Aynı zamanda bir simge özelliği de var” şeklinde konuştu.
Kuş cennetinin eksiklerini gidermek için 20 kilometre uzunluğunda yol yaptıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:
“Bildiğiniz gibi flamingo adası tahrip olmuştu. Flamingoların üreyebilmesi için 1 Milyon 350 bin TL maliyetle 6500 metrekarelik bir ada yaptık. Homa Dalyanı’nın denizle ilişkisinin kesilmesi ve buraya ulaşılması için daha önce de burada bir çalışma gerçekleştirmiştik. Sonra bir şikayet oldu. Şikayet üzerine koyduğumuz malzemeleri tekrar geri aldık. Ardından Ege Üniversitesi proje yaparak Kurul’dan onay aldı ve onun üzerine bu çalışmayı yaptık. Dalyan için yaklaşık 10 bin kamyon taş ve malzeme getirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şantiye imkanları ile yapılan bu çalışmanın işçiliğiyle birlikte bize şu anki maliyeti 8.5 milyon TL. ‘Deniz buraya girsin, dalyanın duvarı yıkılsın’ demek ayrı bir bakış, ayrı bir görüş. ‘Buraya bu kadar para harcanır mı'’ demek ayrı bir görüş, ayrı bir bakış. Ama biz son kalan dalyanı ve Kuş Cenneti’ni korumak için bu yatırımı seve seve yaptık. Bir taraftan İzmir Körfezi’nin temizlenmesi, bir taraftan salınan balıkların orada yaşam alanı bulması, suyun oksijeninin ve kalitesinin artması. Dokuz Eylül Deniz Bilimleri ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte yaptığımız çalışmaların hepsini toparladığımızda, ortaya çıkan körfezin korunması, yaşaması, limanın büyütülmesi. Bunların hepsi, birlikte yaptığımız bu projeler tamamlanarak gerçekleşecek. Homa Dalyanı’nın korunması da; çevre yatırımları, çevrenin korunması ve yaşamın sürdürülmesi ile ilgili yaptığı çalışmalarla dünyada adından söz ettirmek hedefi olan İzmir’in önemli proje ayaklarından bir tanesidir”.
Başkan’a minnettarız
İzmir’in son dalyanının kurtarılmasının çevre adına çok büyük bir yatırım olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.
Dalyanların balıkların göç yolları üzerinde olduğunu, ilkbahar periyodunda tatlısularla beslenin balıkların dalyanlara geldiğini söyleyen Önen, “Çünkü denizden çok daha çabuk ısınıyor dalyanlar. Sonbahara doğruda bu bölgeden çıkıp denize kışlanmak için gidiyorlar. Çünkü burası daha çabuk soğuyor deniz daha sıcak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı bu çok büyük hizmet ile İzmir’deki beşinci ve son dalyanımız da kurumaktan ve yok olmaktan kurtarıldı” diye konuştu.
Dekan Önen, Homa Dalyanı’nın özelliğini de şöyle anlattı:
Körfez’deki balık sirkülasyonu da artacak
“Biliyorsunuz burası bir çok balık türünün yanında kuşların da beslenme alanı. Biz zaten bu yıl Su Ürünleri Fakültesi olarak, bütün balıkçılıkla uğraşan arkadaşlarımızın da görüşlerini alarak içerdeki avcılığı yasakladık. Yani birçok kuş artık burada çok rahat beslenebilecek. İki tane kuş türü, flamingo ve tepeli pelikan sadece lagünde yumurtluyor ve ürüyorlar. Bunlar da burada çok rahat bir şekilde üreyecekler. Ayrıca denizle bağlantılı olan kapılarımızın göç açıklığını 3 santimetre yaptık. Yani küçük balıklar geçen seneden bu yana çok rahatlıkla denize çıkabiliyor. Bu İzmir Körfezi’nin balıklanması demek. Zaten geçen yıl da İzmir Körfezi’ndeki kefal popülasyonunda bir artma olmuştu. Bu yıl daha da büyük bir artış olacak. Ufak balıkların hepsini denize bırakacağız. Yumurtalı balıkların büyüklerini de denize bırakacağız. Yani burasının İzmir Körfezi’nin bir balıklanma alanı olmasını sağlayacağız. Bunun için Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na yaptığı hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Tabii bunun bir devamı var: Biz bu bölgeyi turizme açmak istiyoruz. İnsanlar aileleriyle gelecek, belirli bir kontrol içersinde birer kilo balık avlayacaklar ve buradan evlerine gidecekler. Turistler de gelecekler ziyaret edecekler, kuzuluklarda balıkları ve denize nasıl geçtiklerini görecekler.”
Hiç de kolay olmadı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Homa Dalyanı’nın kurtarılması için oldukça zorlu bir süreç yaşadı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Büyükşehir de taş ve dolgu malzemeleri taşıyarak Homa Dalyanı ile deniz arasına set çekti. Bu set deniz suyunun karışarak dalyanın yok olmasını önledi. Ancak Belediye’nin koruma amaçlı döktüğü malzeme kamuoyuna “moloz” diye yansıtılınca, bazı çevreci örgütler, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi de bu itiraz üzerine döktüğü malzemeyi kaldırdı. Bu arada İçişleri Bakanlığı, Üniversite ve Belediye aleyhinde soruşturma başlattı. Kurumlar, soruşturmadan beraat etti. Ancak İl Çevre Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ile talepte bulunan Ege Üniversitesi’ne 83’er bin lira para cezası kesti. Daha sonraki süreçte Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan planlar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatılarak tamamlandı.
Yorum Yazın