Büyükşehir’den çevreye “dev bütçe”
Türkiye’ye örnek çevre projeleriyle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004-2012 yılları arasında yaklaşık 2.5 milyar liralık çevre yatırımı yaptı. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Yatırımlarımızın öncelik sıralamasında insanı ve insanın yaşayacağı çevreyi temel alıyoruz” derken, İzmir’in en büyük çevre projesinin ise “Yüzülebilir Körfez” olacağını söyledi.
- Ege Postası
- 23.12.2012 - 09:39
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynakların korunması ve sağlıklı çevre için 8 yılda çok önemli yatırımlara imza attı. Çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz, Nif ve Küçük Menderes’e kirlilik akışının önüne geçildi. Bu yerleşimlerde içme suyu ve kanal alt yapısı baştan sona yenilenerek sağlıklı bir alt yapıya kavuşturuldu. Egzoz salınımını büyük ölçüde azaltacak raylı sistem hatları devreye girdi. Çevreci yeşil motora sahip yeni otobüsler alındı. Avrupa’nın en büyük Doğal Yaşam Parkı hizmete alınırken, İnciraltı ve Çiğli’de de kent ormanı oluşturuldu. Kadifekale kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan yapıların ardından çıkan 42 hektarlık alanda kent ormanı oluşturma çalışmaları başladı. Organik tarım çalışmalarına ağırlık verilirken, Kuş Cenneti’nin korunması için de bir dizi önlem alındı. Türkiye’de ilk kez uygulanan bir projeyle Belkahve’deki taş ocakları taşınarak temizlenen alana 45 bin ağaç dikildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 8 yılda çevre için yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.
Önce insan
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yatırım ve projelerini gerçekleştirirken gelecek kuşakları düşünerek hareket etmek zorunda olduklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak en büyük yatırımı, insanı temel alarak çevre konusunda yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığını yaptığım sürece kendimi, bu kenti yerelde kalkındırmaktan sorumlu ve görevli kişi olarak görüyorum. Yerelde kalkınmayı gerçekleştirirken, ‘bugün devraldığımız, bugün kullandığımız, bugün tükettiğimiz ve bugün kirlettiğimiz tüm doğal kaynakları gelecek kuşaklara daha iyi şekilde bırakabilir miyiz’ sorusunu soruyoruz. Projelerimize buna göre yön veriyor, öncelik sıralamamızın başına yerleştiriyoruz. Söylemde değil, eylemde başarılı olmak istiyoruz. İnsanın sağlıklı yaşaması için kaynak yaratan, insan sağlığına önem veren bir anlayışın ürünü olarak bu yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Biz inandığımız görevi yapıyoruz. Öncelik sıralamasında insanı ve insanın yaşayacağı çevreyi öne alıyoruz” diye konuştu.
3.4 milyon kişinin arıtması tamam
Nüfusu 3.5 milyonu aşan İzmir metropol kentinde 3 milyon 400 bin kişinin arıtma ihtiyacını 8 yıl içinde tamamladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Bugüne kadar bu büyüklükte çevre yatırımı Türkiye’de gerçekleştirilmedi. Türkiye’deki ileri biyolojik arıtmaların yüzde 25’i İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde. Arıtması bulunmayan köylerde bile klorlama sistemiyle su arıtması gerçekleştiriyoruz, paket arıtmalar yapıyoruz; raylı ulaşıma yatırım gerçekleştirirken egzoz gazı salınımını azaltmayı hedefliyoruz. Toprağı, havayı, suyu korumak için projeler üretiyoruz. Kentimizdeki çevre kirliliğini önleme yönünde ilkeli ve kararlı uygulamaları olan örnek bir belediyeyiz” dedi.
Kentin turizm, hizmet ve sağlık sektöründe büyümesi ile EXPO hedefinde de çevrenin önemine değinen Başkan Kocaoğlu, kentlerin bugün çevre konusunda yaptıkları yatırımlar ve çevre konusundaki atılımları ile öne çıktığını hatırlatarak, “Biz de körfezimizi yeniden yüzülebilir hale getirerek İzmir’i dünyanın en çevreci kentlerinden biri haline getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2004-2012 yılları arasında gerçekleştirdiği bazı çevre yatırımları şöyle:
Türkiye’nin en önemli çevre yatırımlarından biri olan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi yapımına başlandı. Tesisin maliyeti 61.5 milyon lira.
Türkiye’de flamingoların üreyebildikleri tek alan olarak kalan İzmir Kuş Cenneti’nde yapay bir “kuluçka adası” kuruldu.
Deniz suyunun karışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzmir’in beşinci ve son dalyanı Homa Dalyanı’nın çevresi setlerle güçlendirilerek koruma altına alındı. 10 milyon liralık yatırım yapıldı.
Kuş Cenneti’nin 20 kilometrelik yolu “tamamen doğal” malzemelerle yeniledi. Tamamen doğal malzemeden yeni balıkçı barınakları yapıldı. Bu çalışmalar 1 milyon liraya mal oldu.
218 milyon liralık yatırımla çevre yerleşimlerde ova yolları asfaltlandı, ürünler tozdan kurtarıldı, verimlilik arttı.
Büyükşehir’e bağlanan 10 yeni ilçe ile 37 beldenin (mahalle) bir çoğunun eski ve kanserojen etkili asbest borulardan oluşan içme suyu şebekeleri yenilendi. 130 milyon liralık yatırımla
20 köyde arsenik veya demir ve mangan arıtma tesisleri kurularak sağlıklı su verilmesi sağlandı.
68 köydeki su depolarına “güneş enerjili otomatik klorlama sistemi” kuruldu.
Büyük Kanal Projesi’nin revizyonu için 4.6 milyon liralık yatırım yapıldı.
Manisa’daki Gördes Baraj suyunun arıtılması için 20 milyon 113 bin liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı.
Manisa’da, Halkapınar ve Menemen’de arsenik arıtma tesisleri kuruldu. Toplam maliyeti 15 milyon Euro’yu bulan üç tesis sayesinde İzmir’de arsenik sorunu tümüyle ortadan kaldırıldı. 71 derede 44 milyon 359 bin liralık yatırımla
10 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi kuruldu. İzmir Yüksek Teknoloji, Urla, Ayrancılar –Yazıbaşı, Torbalı, Bayındır, Menemen, Seferihisar, Kemalpaşa ve Aliağa arıtmaları işletime alındı. Özdere ve Doğanbey atıksu arıtma tesisleri 2013 yılında devreye girecek.
4 doğal arıtma tesisi hizmete girdi. Foça Bağarası Arıtma Tesisi yenilendi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arıtma tesisi tamamlandı. Arıtmalar için toplam 82 milyon 335 bin liralık yatırım yapıldı.
“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle “Büyük Körfez Projesi” kapsamında 9.3 milyon liralık kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi İzmir Körfezi’nde hizmet vermeye başladı.
Büyük Körfez Projesi kapsamında Karaburun, Foça, Konak ve Güzelbahçe kıyılarına “otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları” ile deniz tabanına “akıntı ölçüm cihazları” yerleştirildi. Proje için 1 milyon 369 bin liralık harcama yapıldı.
Tahtalı Mutlak Koruma Alanı ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2 milyon 500 bin liralık harcama yapılıyor. Toplam 540 bin fidan dikildi. 2014 yılı Temmuz ayına kadar 170 hektarlık alan daha ağaçlandırılacak. 207 bin fidan daha dikilecek.
İnciraltı ve Çiğli’de kent ormanları kuruldu. 2004 yılından itibaren 7 milyon 277 bin metrekare yeni yeşil alan kente kazandırıldı. 269 bin 522 adet bitki dikildi. 28 milyon 907 bin 701 adet ağaç, çalı, yer örtücü, mevsimlik, soğanlı, sarılıcı bitki dikildi. Kent mobilyaları, çocuk oyun grupları, makine ve spor ekipmanları ile birlikte 58 milyon 574 bin liralık harcama yapıldı.
Organik tarım çalışmaları için Buca’da “Toprak ve Yaprak Analiz Tahlil Laboratuvarı” kuruldu.
Egzoz gazı salınımlarını minimum düzeye indirecek 80 kilometrelik Aliağa –Menderes Banliyö Hattı devreye girdi. TCDD işbirliğinde gerçekleştirilen bu dev proje için 665 milyon TL.’lik yatırım yapıldı.
Tamamı euro dizel motorlu 890 otobüs, 42 midibüs filoya katıldı. 400 yeni otobüsün ihalesi gerçekleştirildi. Çevreci yeşil motora sahip otobüsler için yaklaşık 150 milyon Euroluk yatırım yapıldı.
2.25 kilometrelik Ege Üniversitesi-EVKA 3 metro hattı 90 milyon liralık yatırımla hizmete alındı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, genişleyecek metro sisteminde kullanılmak üzere 79 milyon 220 bin TL.’lik yatırımla 32 adet yeni metro çekeri satın aldı
Egzoz gazı emisyonu minimum düzeyde olacak 15 yeni yolcu gemisi alımı için 117 milyon Euroluk yatırıma başlandı.
Yelki, Gökdere, Buca Kırıklar ve Gaziemir’de moloz ve inşaat atıklarının çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturulmadan bertaraf edilmesi için 6 milyon 198 bin lira harcandı. Moloz dökümüne kapanan Gaziemir Evka-7’de kent ormanı oluşturuluyor.
Belediye’ye ait Çevre-1 teknesinin yanı sıra, her yıl kiralanan deniz süpürgesiyle iç körfezin yüzeyindeki atıkları toplanıyor. Karadan ve denizden yapılan çöp toplamaları için 2 milyon lira harcandı.
Yüzeysel çöplerin daha etkin ve verimli toplanabilmesi amacıyla körfezin coğrafi şartlarına uygun bir deniz süpürgesi 2 milyon liralık yatırımla satın alınacak.
Düzensiz çöp depolama alanları kapatılarak Gümüldür, Türkeli, Urla’da modern transfer istasyonları oluşturuldu. Katı atıkların depolama alanlarına hızlı ve ekonomik olarak taşınmasını sağlamak üzere 28 tır, 25 semitrey alındı. Ayrıca 5 bin çöp konteyneri, 13 konteyner ve 9 tıbbi atık ve tehlikeli atık aracı alındı. Toplam 13 milyon 321 bin liralık yatırım yapıldı.
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Kadifekale’de 420 bin metrekarelik alanda 20 bin ağaçlık kent ormanı oluşturuluyor. Projenin toplam maliyeti 200 milyon TL.
1.5 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesindeki 120 yapı yıkılarak kamulaştırılıyor. Alan daha sonra yeşillendirilecek. Projenin toplam maliyeti ise 20 milyon TL.’yi aşacak.
Sasalı’da 425 bin metrekarelik alanda 21 milyon liralık yatırımla, 120 türden bin 500 hayvanın doğal ortamlarda özgürce yaşadığı, 3 bin ağaç ve 250 bitki türüyle kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı oluşturuldu.
Bornova’da 231 dönüm arazi üzerinde 24 milyon 750 bin liralık yatırımla Aşık Veysel Rekreasyon Alanı oluşturuldu.
3 milyon 84 bin liralık yatırımla Bornova’da Homeros Vadisi oluşturuldu.
Bayraklı Cengizhan Mahallesi’ndeki 90 dönümlük alanda 4 milyon liralık yatırımla ünlü arkeolog Ord.Prof.Dr. Ekrem Akurgal’ın adı verilen yaşam parkı oluşturuluyor.
Yorum Yazın