Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'den Kemalpaşa savunması!

CHP İzmir'den Kemalpaşa savunması!

CHP İzmir'de, yargıya taşınan Kemalpaşa ilçe kongresi için davalı durumundaki CHP İzmir İl Başkanlığı, mahkemeye savunma verdi. İl Başkanı Alaattin Yüksel imzalı savunmaya Ege Postası ulaştı. Mahkemeden iptal kararı çıkarsa il kongresi de etkilenecek. CHP İzmir İl Başkanı Yüksel imzasıyla mahkemeye sunuldu

  • Ege Postası
  • 14.01.2016 - 10:55
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ CHP Kemalpaşa’da 5 Aralık’ta gerçekleşen ilçe kongresinde mevcut ilçe başkanı Ulviye Üreten ile emekli astsubay Ramazan Coşkun yarıştı, seçimi 30 ay farkla Üreten’in listesi kazandı. Coşkun, blok listeyle yapılan seçimde Üreten’in listesi ile kongrede yaşanan bazı hususların tüzüğe ve siyasi partililer kanununa aykırı olduğunu iddiasıyla hem seçim kuruluna hem de il başkanlığına itirazda bulundu. Coşkun kendi listesinin kazanmış sayılmasını talep etti. Seçim kurulu ve il başkanlığında itirazı reddedilen Coşkun kongreyi yargıya taşıdı.

İPTAL İSTEDİ
Kemalpaşa Sulh Hukuk Hakimliği'ne başvuran Coşkun, verdiği dava dilekçesinde kongrede siyasi partiler kanunu ve CHP tüzüğünün ihlal edildiğini öne sürdü. Coşkun, Üreten’in listesindeki yönetim kurulu asil üyelerinin, il kongre delegelerinin soyadına göre alfabetik sıralama kuralına uyulmadığı, il kongre delegeleri ile yedek yönetim kurulu bölümünde cinsiyet ve gençlik kotasına uyulmadığı, divan tutanağının imzalanmadığı, son iki olağan kongre (2012-2015) arası hesap incelemelerinin yapılmadığı, kongrede raporun okunmadığı ve bu dönemin ibra edilmediği gerekçelerini sıralayarak mahkemeden kongrenin iptalini istedi.

İL BAŞKANLIĞI SAVUNMA VERDİ
Karar aşamasına gelen mahkemeye il başkanlığı savunma verdi. Davada davalı durumundaki İl Başkanlığı adına İl Başkanı Alaattin Yüksel imzasıyla mahkemeye sunulan savunmaya Ege Postası ulaştı.

ÖRNEK KARARLAR MAHKEMEYE SUNULDU
İl Başkanlığı, savunmada mahkemenin görevine yönelik itirazda bulunarak davanın görev yönünden reddini talep etti. İl başkanlığı siyasi partilerin kongre ve tüzükleri ile ilgili itiraz ve davalarda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Anayasa Mahkemesi'nin görevli ve yetkili olduğuna vurgu yaptı. Konuyla benzerlik taşıyan Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2003 yılında aldığı görevsizlik kararı ve buna ilişkin Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 2005 yılındaki onanma ilamı mahkemeye sunuldu.

HUSUMET YÖNÜNDEN DE İTİRAZ
İl Başkanlığı dilekçede husumet yönünden de itirazda bulunarak, Siyasi Partiler Kanunu'nun 15. maddesine göre Siyasi Partiler adına husumet yetkisinin Genel Başkan veya ona izafeten bu yetkileri kullanmak üzere parti tüzüğünün göstereceği parti mercilerine ait olduğunu ifade etti. Yasa ve tüzük düzenlemelerine göre husumetin CHP Tüzel Kişiliği temsil eden CHP Genel Başkanlığı'na yöneltilmesi gerekmekte iken il başkanlığına yöneltilmesi nedeni ile davanın husumet yönünden reddine karar verilmesi talep edildi.

Mahkemeye hukuki sebepler olarak 2820 sayılı yasa ile CHP Tüzüğü yönetmeliği ve ilgili yasa maddeleri gösterildi. Hukuki delil olarak ise 12/15/2015 tarihinde alınan il yönetim kurulu kararı, ilçe ve il seçim kurulunun kararı, geçmiş yıllarda benzer itirazlara mahkemelerin verdiği kararlar, CHP tüzüğü sunuldu.

DAVANIN REDDİ TALEP EDİLDİ
İl başkanlığı, davanın mahkemenin görev alanına girmemesi nedeniyle mahkemenin görevsizliğine, mahkemenin aksi kanaatte ise davanın SPK ve CHP tüzük maddelerine göre husumet yönünden reddine veya esasa ilişkin kesin karar merciinin ilçe seçim kurulu olması ve ilçe seçim kurulu başkanının kesin kararı bulunduğundan ilçe kongresi seçim sonuçlarının iptali talebine yönelik davanın esas yönünden reddine karar verilmesini talep etti.

İŞTE O SAVUNMA



İL KONGRESİNİ ETKİLEYECEK 
Öte yandan kongrenin iptal edilmesi halinde il kongresi de etkilenecek. İl kongresinin 12 oy farkla bitmesi nedeniyle Kemalpaşa ilçe kongresinin iptali, il kongresine de etki edeceğinden il kongresinin de iptali gündeme gelecek. Kararın netleşmesi sonrası il kongresinin de iptal edilmesi doğrultusunda itirazların olacağı öğrenildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.