Dolar 34,2599
%0.06
Euro 37,6306
%0
Altın 2.921,040
%-0.02
Bist-100 9.120,00
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP PM'de neler konuşuldu'

CHP PM'de neler konuşuldu'

CHP Parti Meclis'nin basına kapalı toplantısında gündemdeki konular masaya yatırıldı. ‘Kürt’ sorununda yaşanan gelişmeler ve ‘Parti Bütçesi Yönetmeliği’ öne çıkan konular olarak dikkati çekti

  • Ege Postası
  • 06.01.2013 - 10:27

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi'nin (PM) basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantısına "Kürt Sorunu" ve "Parti Bütçesi Yönetmeliği" damgasını vurdu. PM üyeleri, "Kürt sorununda aktif olalım, ortak bir dil kuralım ama temkinli davranmayı da ihmal etmeyelim'' görüşünde uzlaştı.

28 ÜYE KONUŞTU

CHP PM cumartesi günü Ankara'daki genel merkezde toplandı. PM toplantısı öncesi basına açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İmralı ile yapılan görüşmeleri kast ederek "AKP'ye yeni bir kredi açıyoruz'' dedi. Bu söz, PM toplantısının da ana gündem maddesi oldu. Sekiz saat süren toplantıda söz alan 28 üye, Kürt sorunu ve diğer konulara ilişkin görüşlerini açıkladı.

''ATATÜRK'E KARŞI ÇIKMAK HAİNLİKTİR'' SÖZÜNE DESTEK

CHP'nin basına kapalı gerçekleştirilen toplantısında üyeler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun CNN Türk'te yayınlanan Aykırı Sorular programındaki konuşmasını takdir etti. Enver Aysever'in bir sorusu üzerine "Atatürk'e karşı çıkmak vatan hainliğidir'' diyen Kılıçdaroğlu'na destek veren PM üyeleri, "Sözleriniz tabanda olumlu karşılandı" dedi.

''KÜRT SORUNUNDA AKTİF ROL ALALIM'' İSTEMİ

AKP ile PKK arasında süren ''silah bırakma pazarlığı''na ilişkin görüşlerin de dile getirildiği toplantıda ilk sözü PM Üyesi Gülsün Bilgehan aldı. Ankara Milletvekili Bilgehan, "Bu süreçte elbette ki rol üstleneceğiz. Bu konuda çözümden yana olduğumuzu anlatmamız gerekir. Ancak; temkini de elden bırakmamak gerekir" dedi. Bilgehan, CHP'nin sürecin sonunda "hakem rolü" üsteleneceğini de dile getirdi.

''ALGIYI DEĞİŞTİRELİM''

Bilgehan'ın sözlerine destek veren CHP PM üyeleri, "Çözüm karşıtı olduğumuz yönündeki algıyı kırmamız gerekir" düşüncesini ifade etti. Herhangi bir sert tartışmanın yaşanmadığı PM toplantısında Fikri Sağlar da söz aldı. Sağlar, "Sorunun çözümünde daha aktif olmalıyız" dedikten sonra elindeki kitabı PM üyelerine gösterdi. Sağlar, Hüseyin Yayman'ın "Türkiye'nin Kürt Sorunu Hafızası'' adlı kitabının üçte birinin "CHP'nin Kürt sorunu üzerine yazdığı raporlardan oluştuğu''nu belirtti. CHP'li Sağlar, "Ne yazık ki; 1989'dan sonra bu soruna yeterince eğilemedik. Geçmişte sorunun çözümü için çok emek verdik ancak daha sonra bu süreçten çekildik'' dedi. Sağlar, Kürt Sorununun çözümü üzerine yeni bir çalışma yapılması gerektiğini de söyledi.

CHP PM Üyesi Ercan Karakaş ise "Parti Meclisi'nde yol haritamızı netleştirelim. Ortak bir dil oluşturalım" dedi.

ALİ KILIÇ YURT DIŞINDAN SORUMLU

PM toplantısında yurt dışı örgütlenmesi ve kadın kollarının çalışmaları hakkında da bilgi verildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, MYK eski üyesi Ali Kılıç'ın Yurt Dışı Örgütlenmesi'nden sorumlu olduğunu belirterek, "Arkadaşımız çalışmalarına başladı" ifadesini kullandı.

DOKUZCAN: ''İNANÇ EKSENLİ ÖRGÜTLENECEĞİZ''

 CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ise yaptıkları çalışmaları aktardı. Dokuzcan, "AKP'nin örgütlenme modelini inceledik. Kadınları nasıl ikna ettiklerini raporladık. Bazı söylemlerimizin kadınlarda karşılık bulmadığı gerçeğini tespit ettik. Adana'yı pilot bölge olarak kullanacak ve yeni bir çalışma yöntemini uygulamaya sokacağız" dedi. Dokuzcan'ın "Biz de inanç eksenli örgütleneceğiz" sözü ise dikkat çekti.

YEREL SEÇİM STRATEJİSİ

PM toplantısında konuşan Ercan Karakaş, "Yerel seçim stratejisine ilişkin kafalarda netlik yok. Bunu çalışma yaptığımız bölgelerde görüyoruz" deyince Kılıçdaroğlu, "Burada brifing yapmıştık. Kim neyi anlamamış" karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu bazı PM üyelerinin "Ana dilde eğitim konusunda partililerin kafası karışık'' eleştirisine ise "Bu konudaki politikamız nettir. Neden hala soru işaretleri var" yanıtını verdi.

PM toplantısında bir süre önce görevden alınan Erzurum il örgütü ile İstanbul - Kağıthane ilçe örgütünün ''göreve iade" talepleri de görüşüldü. Her iki talep de reddedildi. Toplantı sırasında bazı PM üyeleri, yeni çalışma grupları oluşturulması ve PM'nin daha aktif olması gerektiğini dile getirdi.

BÜTÇE GEÇTİ YÖNETMELİK İSE...

Toplantının ana gündem maddelerinden biri ise CHP'nin 2013 bütçesi oldu. İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yaklaşık 40 milyon liralık bütçeyi onaya sundu. PM üyeleri bütçeyi onaylarken, Seyhan Erdoğdu bütçenin içeriğine itiraz etti. Erdoğdu, "Bütçede kadın ve gençlik kolları düşünülmemiş. Bu büyük bir eksiklik'' dedi.

Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan ile Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan'ın bu konuda sessiz kalması ise dikkat çekti.

Bütçeye ilişkin konuşma yapan Umut Oran, Ekrem Kerem Oktay ile Erdoğan Toprak'a da bütçenin hazırlanmasına verdikleri katkıdan ötürü teşekkür etti.

HAMZAÇEBİ YÖNETMELİĞE İTİRAZ ETTİ

Umut Oran, bütçe kalemlerini sıraladıktan sonra hem bütçeyi hem de bütçe yönetmeliğini oylamaya sundu. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bütçeye ilişkin eleştirilerini sıraladı. Hamzaçebi, yönetmelikte yapılmak istenen değişikliğe ise itiraz etti. Hamzaçebi, "İstenen değişiklik tüzüğümüze aykırı maddeler içeriyor" dedi. Murat Karayalçın ise "Bütçe ve yönetmelik konusunda neden acele ediyorsunuz'" eleştirisini yöneltti. Oran, eleştirileri dinledikten sonra bütçe taslağını PM üyelerine dağıttı. Yapılan oylama sonucu 2013 bütçesi onaylandı; yönetmelik değişikliği ise güven oyu alamadı. Yeni bütçede eğitim ve seyahat masraflarının kısıldığı görüldü. Bütçede il ve ilçe örgütlerine gönderilecek paranın miktarı da kayıt altına alındı.

KONUŞMA REKORU TORAMAN'DA

Öte yandan, PM'de en uzun konuşmayı Halit Toraman'ın yaptığı öğrenildi. Yaklaşık 40 dakika konuşan Toraman'ın uygulanması gereken politik taktikler üzerine düşüncelerini açıkladığı öğrenildi. Toraman'ın, genel başkanın danışmanlarına ilişkin bazı sorular sorduğu da kaydedildi. Halit Toraman'ın "Danışmanların niteliği, görevleri ve sıfatları nelerdir'" sorusunu Kılıçdaroğlu yanıtsız bıraktı. Toraman konuşmasında "MYK'da konuşulanlar basına nasıl sızıyo? Bu konuyla ilgili bir disiplin soruşturması yapılacak mı'" sorusunu da gündeme getirdi.

Bazı PM üyeleri de sahada birçok kişinin genel başkan danışmanı diye dolaştığını belirterek bu konuya netlik kazandırılmasını istediği öğrenildi. PM üyelerinin bazıları ise Parti Meclisi'nin politika oluşturmada daha aktif olmasını ve PM toplantılarının daha sık yapılması gerektiğini dile getirdi.(Gerçekgündem)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.