CHP'de ön seçim mesaisi başlıyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de milletvekili adaylarını üyelerin katılımıyla yapılacak önseçimle belirleyeceğini açıklaması, örgütte heyecan yarattı. Milletvekili olmak isteyenler, her CHP üyesinin kapısını çalmaya hazırlanırken, erkeklere göre şansı az olan kadınlar da dayanışma formülleri geliştiriyor. Önseçim kararı parti kulislerinde mevcut milletvekillerinin çoğunun değişeceği, örgütün yenilenme isteyeceği şeklinde yankı buldu.
- Ege Postası
- 02.12.2014 - 13:25
Oy pusulalarında her iki bölgede milletvekili adaylarının isimleri olacak. Parti üyeleri, oy pusulasında en az 7, en çok 13 kişinin adını işaretleyecek. Seçim Kurulu, her ilçeden gelecek oylara göre o bölgede en çok oy alan 13 kişiyi belirleyecek. Seçim hakim huzurunda yapılacağı için sonuca Genel Merkez müdahale edemeyecek. Genel Merkez, İzmir'de hangi sıraları kontenjan olarak kullanacağını önceden açıklayacak. O sıra ya da sıralar Genel Merkez'in kontenjanı için ayrılacak. Önseçimden çıkarak sonuç da kontenjana göre belirlenecek. Örneğin önseçimden ikinci çıkan aday, ikinci sıra kontenjan adayı ise üçüncü sıraya yerleştirilecek, bu şekilde kaydırma yapılacak. CHP'de alınan önseçim kararı, İzmir'de birkaç dönem milletvekiliği yaparak yıpranmış isimlerle, İzmir'de oturmayan ithal milletvekillerini sıkıntıya soktu. Önseçimde örgütün yeni isimlere şans tanıyacağı ve meclisinin İzmir grubunun yenileneceğini öne sürüldü.
"ÜYE YAPILANMASI ÖNSEÇİME HAZIR"
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, üyelerle yapılacak önseçime örgüt yapısının hazır olduğunu belirterek, "Üye sistemimiz 2.5 yıl önce MERNİS sistemine göre düzenlendi. Üye kayıt büromuz, üyenin beyanına göre değil doğrudan MERNİS kayıtlarını esas alarak oturduğu mahalleyi ve ilçeyi belirliyor. Sağlıklı bir üye yapımız var. İki partiye üye olanlar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından temizlendi. Parti aidatını yatıran üyeler oy kullanacak. Partimiz bir yıldır aynı zamanda mobil aidatı kullanıyor. Aidatlar, cep telefonundan yatırılabiliyor. Önseçimi okullara sandık kurarak yapacağız. Hakim denetimli olacak" dedi.
"RAKİBİNİ KARALAMA KENDİNİ ANLAT"
Engin, milletvekili adayı olmak isteyenlerin seçim bölgelerindeki ilçelerin tamamında çalışmalarını önererek, şunları söyledi:
"Her ilçeden oy almaya baksınlar. Bu partinin bütünlüğü ve çıkacak milletvekili adaylarımız açısından da önemli. Üyelerimiz de oy kullanırken parti kültürünü iyi bilen, risk oluşturmayacak kişileri seçmeli. Hemşehrilik bağına göre değil liyakata, partiye ve kente katacağı değer ölçülerek oy verilmeli. Adaylar, parti içindeki rakiplerini kötülememeli, kendilerinin bu görevi nasıl yapacaklarını anlatmalılar. Bunun yolu da mahalle toplantıları, ev ziyaretleri ve internet yoluyla olur. Örgütteki arkadaşlarımı üyelerimiz yakından tanıyor. Partiye yeni katılanlar da kendilerini tanıtmalı. CHP örgütü bilinçli, topluma faydalı olacak, iyi insanları hemen fark eder" dedi.
KADINLAR DAYANIŞMALI
CHP'de yüzde 33 olarak uygulanan cinsiyet kotası, pozitif ayrımcılık yapılarak kadınlar lehine kullanılıyor. Ancak önseçimde kota uygulanmayacak. CHP'nin Parti Meclisi Üyesi Elfin Tataroğlu, önseçimin kadınlar için sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekerek, bu sorunu aşabilmek için kadınların birbirine destek vermesini istedi. Tataroğlu, "Kadınların birarada işbirliği içinde çalışması lazım. Elbette erkeklerin avantajı var. Bu avantajı kırmak için üyelerimizi kadın hakları üzerinden aydınlatmamız lazım. Kadınlar birbirine destek olmalı. Ekipler halinde dolaşmalı. Seferberlik başlatmalıyız. Kadın adayların seçilmesine yönelik ayrıcalık için çaba sarf edilmeli" dedi.
"DAHA ÇOK KADIN ÇIKACAK"
CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özgün Utku, İzmir'deki 120 bin üyenin 45 bininin kadın olduğunu belirterek, kadına kadının destek vereceğini söyledi. Utku, "Önseçim istediğimiz bir yöntemdi. Kadınların tüm seçmenle olduğu gibi CHP örgütüyle de teması var. Önseçim kararı vicdanları rahatlattı. Seçimlerde kapıyı çalan, broşür veren karanfil dağıtan hep kadınlar. Biz bunu büyük bir memnuniyetle çockularımızın yarınları için yapıyoruz. Kadınların temsilini artırmak için daha çok çalışacağız. Önseçimde daha çok kadının çıkması için yol haritaları işbirliği formülleri üzerinde duruyoruz" dedi.
"KADINLAR KOPMUŞ KOLYENİN İNCİLERİ GİBİ DAĞINIKLAR"
CHP PM eski Üyesi Nazik Işık, kadın üye sayısının İzmir'in bazı ilçelerinde yüzde 50'ye kadar çıkarken bazılarında yüzde 10'a kadar düştüğüne dikkat çekerek, aktif kadın üye sayısının az olduğunu vurguladı. Işık, siyasette ön seçimin gerektirdiği hazırlıkları, koalisyonları, ittifakları yapacak kadın sayısının çok az olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:
"Bu işleri finanse edecek, yürütecek donanım, birikim, ekonomik ve sosyal güç kaç kadında mevcu? Onların yerine bu işleri kotaranlar kimle? 2011 genel seçimlerinde 63 kadın aday adayımız vardı. Bu kez daha da yüksek olması beklenir. Kadın aday adayları önseçimde büyük olasılıkla avuç içi kadar küçücük kadın gruplarının desteğiyle, kopmuş kolyenin incileri gibi dağınık olurlar. Birbirlerini desteklemezler, birbirlerine rakip olurlar. Oysa kadınlar kadınları desteklese, mesela 3- 4 kadını aday çıkarmak için büyük bir anlaşma yapsa. Bizim bize desteğimiz erkek üyeleri de çok olumlu etkiler, kadınlara güveni ve desteği artırır. Ön seçim görünürde demokratiktir ama kadınlara kendiliğinden eşit temsil hakkı sağlayacak kadar eşitlikçi ve adil değildir."
KOCAOĞLU "ÖNSEÇİM DELEGELERİYLE YAPALIM" DEMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üyelerin değil önseçim delegelerinin katılımıyla önseçim yapılasını istemiş gerekçelerini şöyle sıralamıştı:
"Ön seçim yapılmasından yanayız. Ön seçim yapıldığı zaman belediye başkan adayı, milletvekili, meclis üyesi adayı kendisini ilçesine, köyüne sunuyor. Oradan bir geri dönüş alıyor. Ön seçimde kazanamasa da küsmüyor. Ön seçime girmiş birisi 'şimdi kaçarsam olmaz' diyor. Yapmazsanız 'benim hakkımı o, bu yedi, Ankara'da, İstanbul'da bu genel başkan yardımcısı yedi' diyor. Dolayısıyla parti kendi paçasından aşağı çekmiş oluyor. Ön seçimi nasıl yapalı? Üye ile yapılabilir. Ön seçim delegelerle de yapılabilir. Hangisi daha doğru sonuç verecekse yapılır. Hiç milletvekilimiz olmayan yerlerde ön seçimi üye ile yapmak doğru karardır. Manipülasyonu önler. İzmir'de 36 bin ön seçim delegesi var. Bu oran ikiye böldüğünüzde 17-18 bin kişi eder. Partiliyi tanıyan, insanın değerlendirilmesinden geçmesinin en doğru olduğuna inanıyorum. Partimize ve delegemize güveneceğiz. Buna karşılık 'kongrede delegeyi şu yazdı, bu yazdı' demek neticeyi de etkilemez. En doğru sonuç alınır. Ben İzmir özelinde ön seçim delegeleri ile birlikte milletvekillerinin ön seçimle belirlenmesini talep ediyorum. Tabi ki genel merkez kontenjan koyacaktır. İzmir'de eğer üye ile yapar, ön seçimle yapmazsanız farklı olur. Öyle mahallemiz var ki yüzde 80 oy alıyoruz. Ama üye sayımız çok az. Öyle mahalle var yüzde 50 oy alıyoruz ama üye sayısı fazla. Temsilde adaleti bulamıyoruz. Fakat delege olan 36 bin kişi bize oy verenleri temsil ediyor. Bütün seçmenin nabzını sandığa yansıtmış oluyoruz." (ELİF DEMİRCİ/DHA)
Yorum Yazın