Dolar 34,6538
%0.03
Euro 36,3333
%-0.13
Altın 2.935,830
%0.14
Bist-100 9.636,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Başkan'dan belediyeye 3 talep üzerinden 'algı' isyanı

CHP'li Başkan'dan belediyeye 3 talep üzerinden 'algı' isyanı

CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Aliağa Belediyesi’nin aylardır meclise getirip reddedilen borçlanma talebi, yeni memur alımları için kadro verilmesi ve mülklerin satışı için encümene yetki verilmesi taleplerine yönelik sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu. Durmaz, “Belediye yönetimi; belediye meclisince yasaya ve kamu çıkarına uygun olmadığı için reddedilen aynı konuları her meclis gündemine yeniden getirmekte “mağduriyet” üzerinden siyasi fayda elde etmeye çalışmaktadır. Meclis işleyişi üzerinden algı operasyonları yürütülmesini reddederiz” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 07.11.2014 - 13:07
EGE POSTASI - MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar’ın başkanlık koltuğunda oturduğu Aliağa Belediyesi’nde, meclise getirilen ve her seferinde reddedilen borçlanma talebi, yeni memur alımları için kadro verilmesi ve mülklerin satışı için encümene yetki verilmesi  taleplerin bilinçli olarak meclise getirildiğini öne süren CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, “mağduriyet” propagandasının yapıldığını iddia etti.

Durmaz, Facebook hesabından şu ifadeleri kullandı;
 Sevgili Aliağa’lı hemşerilerim;
Yerel yönetim seçimlerinin üzerinden 7,5 ay’a yakın bir zaman geçti. Bu süre içinde muhalefet partisi olarak yeni belediye yönetimine yapıcı bir yaklaşım gösterdik. Yeni Belediye Yönetiminin kendi anlayışına ve hazırlığına uygun olarak kente hizmet etme gayreti içinde olacağı inancıyla, işler yoluna girinceye ve adaptasyon oluşuncaya kadar tolerans gösterilmesi gerektiğini düşündük. Bu süreçte sadece, haksız yere işten çıkarmalar ve köylerden belediyeye geçen mülklerin satışı gibi bazı önemli yanlış uygulamalar hakkında uyarıcı bir tutum içinde olduk.
Muhalefet partisi olmanın her şeye “hayır” demek olmadığını, kentimize hizmet etme konusunda “yapıcı bir tutum” içinde olacağımızı herkese göstermek istedik.
Belediye yönetimini sabah akşam eleştirerek buradan siyasi fayda elde etmeyi doğru ve etik bulmadığımızı her yerde söyledik.
Ancak bu yapıcı yaklaşımlarımız, belediye yönetiminden tam tersi yönde karşılık gördü. Belediye yönetimi; belediye meclisince yasaya ve kamu çıkarına uygun olmadığı için reddedilen aynı konuları her meclis gündemine yeniden getirmekte ve bu konular her reddedildiğinde de, belediye meclisinin kendisini engellediğini, iş yaptırmadığını propaganda ederek “mağduriyet” üzerinden siyasi fayda elde etmeye çalışmaktadır.
Gerçeklerin halkımızca bilinmesi için; Belediye Meclisinin 4 Kasım 2014 tarihinde yapılan toplantısında dile getirdiğimiz, CHP Belediye Meclis Gurubumuzun görüşlerini aşağıda siz değerli Aliağa’lı hemşerilerimizle paylaşıyoruz.
Görüşlerimiz
“Belediyenin 30 milyon TL Borçlanabilmesi için Belediye Başkanına Yetki Verilmesi” ve
“Yeni Memur Alımları için Kadro İhdası Yetkisi Verilmesi”
Konularında ki Başkanlık Önergeleri Belediye Meclisine Mayıs ayından beri kesintisiz olarak her ay getirilmekte ve meclis tarafından da sürekli olarak reddedilmektedir.
Bu maddelerin üzerinde yeterince görüşülmüş ve meclis gurupları itiraz nedenlerini ayrıntılı bir şekilde anlatmışlardır.
Reddedileceği açıkça bilindiği halde, bu önergelerin Başkanlık tarafından tekrar tekrar her meclis toplantısına getirilmiş olmasını anlamak mümkün değildir.
Üzülerek söylemek zorundayız ki; bu tutum meclis iradesiyle dalga geçmektir. Meclis iradesini ciddiye almamaktır. Meclis üzerinden algı operasyonu yürütmeye çalışmaktır. “Biz çalışmak istiyoruz ama muhalefet partilerinin meclis üyeleri elimiz kolumuzu bağlıyor”, diyebilmek için zemin yaratma gayretidir.
Meclis iradesinin ciddiye alınmamasını kabul etmeyiz, meclis işleyişi üzerinden algı operasyonları yürütülmesini reddederiz. Bu tutumla, meclise “yetkilendirme ve denetleme” görevi veren seçmenlerimizin iradesi hedef alınmaktadır, buna seyirci kalamayız.

Belediye meclisi, belediye işleyişi ile ilgili ihtiyaç duyulan tüm konuları sorumlu bir anlayışla değerlendirip kabul veya red etmektedir. “Ben ne getirirsem belediye meclisi onaylamak zorundadır “ anlayışı demokrasiye uygun bir anlayış değildir. Meclis üzerinde baskı kurulmasını kabul edemeyiz.
Belediye Meclisi Nisan ayından bu yana başkanlıktan gelen yüzlerce gündem maddesini kabul etmiş sadece üçünü reddetmiştir.
Bunlarda herkesin bildiği gibi;

1- Belediye Başkanına 30 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi,
2- Belediye mülklerinin satışı yetkisinin belediye encümenine devredilmesi,
3- Yeni memur alımları için kadro ihdası yetkisi verilmesi, talepleridir.
Burada açıkça söylüyoruz, bu taleplerin ilk ikisi hukuka ve yasaya aykırıdır. Üçüncüsüne ise Aliağa Belediyesinde ihtiyaç yoktur.
1-Belediye mülklerinin satışı yetkisinin encümene devredilmesi talebi üç kez meclise getirildi ve meclis tarafından reddedildi. Sonra vazgeçildi, tekrar getirilmedi. Çünkü yasaya, hukuka uygun olmadığı görüldü.
Bu yönde geçmişte, başka belediyelerde yapılan yetki devirleri yargıya taşınmış ve en sonunda Yüksek Yargı tarafından yasaya aykırı bulunarak bu yetki devirleri iptal edilmiştir. Yüksek Yargı, belediye mülklerinin tasarruf yetkisinin belediye meclisinin kendisinde olduğuna ve devredilemeyeceğine hükmetmiştir.
Belediyemizin hukukçuları bu konuları araştırmıyor m? Bu konu bilinmeden ya da bile bile Meclisden bu yetki nasıl alınmaya çalışıld? Meclisimize hukuka ve yasaya aykırı bir karar mı aldırılacakt? Bu maddeyi reddetmekle yasaya uygun olmayan bir kararın alınmasını engellediğimiz ve haklı olduğumuz ortadadır.
2- 5393 sayılı Belediye Kanununa göre; Meclis Belediye Başkanına borçlanma yetkisi verirken belirli kıstaslarla sınırlıdır. Belediye Başkanına dilediği miktarda ve kendi keyfine göre borçlanma yetkisi vermeye Meclisin kendisinin dahi yetkisi yoktur.
a- Borç verme miktarı; en son gerçekleşen bütçe miktarının yeniden değerleme oranıyla çarpımı sonucunda elde edilen tutarın %10’nu aşamaz.
b- Borçlanma yetkisi tanımlanmış, belirlenmiş, bir yatırım veya proje için verilir.
Bu durumda hesaplama; Aliağa’da en son gerçekleşen ve meclis tarafından onaylanan 2013 bütçesi rakamları üzerinden yapıldığında, yaklaşık olarak 6 milyon TL civarında bir rakam ortaya çıkar.
Yasaya göre Belediye Meclisimiz, Belediye Başkanına en çok 6 milyon TL miktarında borçlanma yetkisi verebilme hakkına sahiptir. Bunun içinde belediye yönetiminin bu parayı harcayacağı bir projeyi belediye meclisine sunması gerekmektedir.
Aliağa Belediye Meclisi’nin, “Belediye hizmetlerini yürütmek ve belediye borçlarını ödemek için” gibi genel geçer gerekçelerle, Belediye Başkanına “30 milyon TL borçlanma yapma yetkisi” vermeye yasal olarak hakkı ve yetkisi yoktur. Belediye hukukçuları bunu bilmiyor m? Biliyorlarsa Belediye Meclisine yasaya uygun olmayan bir karar mı aldırılmak isteniyor'
En başından beri, borçlanma yetkisinin projelere dayalı olarak Belediye Meclisine getirilmesi durumunda buna destek vereceğimizi söyledik. Ama ısrarla sadece borçlanma yetkisi istemeye devam eden Belediye Yönetimi proje getirmedi.
Bunun üzerine projeleri biz getirdik. 9 Ekim 2014 tarihli Belediye Meclisi toplantısında; Aliağa’ya Otopark, Şakran ve Helvacıya Pazar Yerleri, Şakran’a Düğün Salonu yapılması ile ilgili projelerimizin meclis gündemine alınmasına ve bu doğrultuda borçlanma konusunun görüşülmesine karar verilmişti.
Hani nerede bu gündem maddesi, niye bugün meclis gündemine getirilmedi'
Belediye Meclisinin oylarıyla gündeme alınmasına karar verilen konular, hangi keyfiyetle meclisin gündemine alınmıyo? Bu konuların meclis gündemine alınmasını istiyoruz.
Belediye yönetimi, yasal olarak verilmesi mümkün olmayan bir “borçlanma yetkisini” 7 aydır ısrarla Belediye Meclisinden istemektedir. Ama Meclisin gündeme alınmasına karar verdiği konuları meclis gündemine almamaktadır. Kimin mağdur olduğunun takdirini halkımıza bırakıyoruz.
Aliağa Belediyesinin kaynakları yeterlidir. Borçlanmaya ihtiyacı yoktur.
Aliağa Belediyesi 02.09.2014 tarihinde bilgi edinme yasası çerçevesinde verdiği bir cevap yazısında; 29.460.000,- TL borcu, 26.300.000,- alacağı olduğunu beyan etmiştir.
Yazı incelendiğinde görülmektedir ki:
Borçlar; zamana yayılmıştır, hemen ödenmesi gerekmeyen, zaman içinde ödenecek tüm borçların toplamıdır.
Alacaklar ise; 14.08.2014 tarihi itibariyle tahakkuk etmiş ve tahsilatı gecikmiş alacaklardır.
Demek ki yapılması gereken şey borçlanmak değil, tahsilatı hızlandırmaktır. Belediye tahakkuk etmiş alacaklarını toplamalıdır, bunun için çalışmalıdır.
Belediyenin kendi verdiği ve bilginize sunduğumuz rakamlar ise;
Belediye yönetiminin göreve geldiğinden beri “çok borçlu belediye devraldık, enkaz devraldık..” gibi iddialarını da çürütmektedir. Alacak ve borç oranları neredeyse başa baş durumdadır. Böyle dengede bir tablo günümüz Türkiye’sinde hiçbir belediye de yoktur.
Ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkarmalar ise bu mali bilgilerden sonra mazeretsiz hale gelmiştir. “Mazeret ekonomik değilse siyasi midir'” diye sormadan edemeyeceğiz.
Borçlanma talebi her ay belediye meclisinin gündemine getirilirken, belediye yönetiminin hiç de tasarruflu davranmadığı herkesçe görülmektedir. Belediye borçlanmaya ihtiyaç duyacak kadar zor durumda ise neden tasarruf edilmemektedir.
Yüksek bütçeli, günlerce ve haftalarca süren eğlenceler, kutlama programları, güzellik yarışmaları, Belediye’nin kendi araçları dururken ve yeterliyken filo halinde lüks araç kiralamaları gibi Aliağa halkının gözü önünde büyük savurganlıklar yapılmakta, kamu kaynakları boşa harcanmaktadır. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür.
“Biz bunları sponsorlar vasıtasıyla yapıyoruz” gibi savunmaları ise kabul etmek mümkün değildir. Sponsorlardan sağlanan kaynaklar neyin karşılığında sağlanmaktadır. Eğer sponsorlar üzerinden kaynak yaratmak mümkünse bu kaynaklar belediye bütçesi dışında ve denetimsiz olarak harcanmamalı; belediye bütçesine gelir olarak işlenip denetimli bir şekilde bütçeden harcanmalıdır.
3-Yeni memur atamaları için kadro ihdası konusu da 7 aydır sürekli olarak meclis gündemine getirilmektedir.
Belediye yönetimi tasarruf gerekçesiyle 104 çalışanı işten çıkarmıştır. Ama diğer yandan da yeni memur alımları için Belediye Meclisinden kadro ihdası yetkisi istemektedir. Gerekçe olarak da “ben işleri memur eliyle yürütmek istiyorum” demektedir.
Soruyoruz, Aliağa Belediyesinde halen çalışmakta ve belediyeden maaş almakta olan kaç memur pasif görevlere atanarak çalışamaz hale getirilmişti? Neden memurlara karşı bu uygulamalar yapılmış, memurlar görevlerinden el çektirilmişti? Suçları nedi? Eğer suçları varsa bunlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdı? Olmadığını biz biliyoruz.
Bu sorularımızın soru önergesi olarak kabul edilmesini ve meclisimize bilgi verilmesini istiyoruz, sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız.
Elinizdeki memurların bir kısmını normalde işçi eliyle yürütülen köpek çiftliği, temizlik işleri, fen işleri şantiyesi, park bahçeler gibi işyerlerine gönderdiniz. Yönetici kadrolarındaki memurları Pazar yerinde bir odaya doldurup pasif hale getirdiniz. Şimdide bu kişilerin yerine yeni memur almaya çalışıyorsunuz. Yeni alacağınız memurlara yaptıracağınız işleri pasif hale getirdiğiniz ve zaten hala maaş verdiğiniz memurlara neden yaptırmıyorsunuz'
Böylece hem bu insanların onurunu hem de Belediye bütçesini korumuş olursunuz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.