Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Çam tarihi değerlerin korunması için çalışacak

CHP'li Çam tarihi değerlerin korunması için çalışacak

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye'de arkeolojik tarihsel değerlerin çeşitli nedenlerle yok edildiğini, konuyla ilgili iddiaları TBMM'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na vereceği önergeyle konunun araştırılması ve tarihe sahip çıkılması için çalışmaların yapılacağını söyledi.

  • Ege Postası
  • 16.09.2015 - 16:17
İzmir'de kurulan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, İzmir Arkeoloji Müzesi bahçesinde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi güvenlik görevlileri ile kısa süren bir tartışma yaşandı. Girişim'in sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu ve Karşıyaka Halk Forumu'ndan Ali Akgök'ün yaptığı açıklamaya CHP İzmir milletvekili Musa Çam da katıldı. Karaçorlu, Türkiye'deki arkeolojik tarihsel değerlerin tehdit altında bulunduğu, rant ekonomisi çıkarlarına göre hareket eden kamusal görevler içerisinde kişiler olduğunu iddia etti. Tarihsel değerlerin bilimsel ve toplumsal kazanım alanı olarak değil de, özel çıkarlara dayalı kişisel kazanç olanı olarak görüldüğünü belirten Karaçorlu, bu alanların tehdit altında olduğunu, kaynağın ise inşaat sektörüne dayalı rant ekonomisinden temellendiğini söyledi. Arkeolojik değerleri yağmalayan, inceleme, koruma kararı, kazı, kazıevi, ören alanı, sergileme, müze süreçlerini ticari değerlere çeviren, bakanlıklarda, koruma kurullarında, belediyelerde, müzelerde, kazı ekiplerindeki bazı kişiler olduğunu belirten Karaçorlu, bu kişilere tarih ve arkeoloji çetesi adını taktıklarına dikkat çekti. Karaçorlu, ülkenin tarihi mirasının korunması için bunlara engel olunması gerektiğini, bu bilgi ve taleplerin yeraldığı dosya hazırladıklarını söyledi. Dosyayı CHP İzmir milletvekili Musa Çam'a teslim etti. 

CHP İzmir milletvekili Musa Çam ise Türkiye'de pek çok inşaatta, duble yol, alt ve üst geçitlerin yapımlarında tarihi değerlerin adeta yok edildiğini söyledi. Allioni gibi antik kentlerin, kültür merkezlerinin sular atında kaldığını belirten Çam, “Çevreci arkadaşlarımız, tarihe duyarlı insanlar bunların kollanmasını, korunmasını istiyor. Türkiye tarihi zenginliği olan bir ülke. Ancak yok ediliyorlar. Bu sorunu TBMM'ye taşıyacağım. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzelerdeki veya toprak altında yeralan eserlerin korunması için iddiların araştırılması ve tarihe sahip çıkılması için çalışmalar yapacağız" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.