Dolar 34,2114
%0.09
Euro 37,9035
%-0.5
Altın 2.925,830
%1.03
Bist-100 9.360,00
%-3.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Gürsel Erol'dan ezber bozan konuşma

CHP'li Gürsel Erol'dan ezber bozan konuşma

CHP Grubu adına İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşan CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, ezber bozan bir konuşma yaptı. CHP'li Gürsel Erol'dan

  • Ege Postası
  • 02.03.2016 - 19:30
İşte Erol'un konuşması...

ÇÖZÜM ODAKLI SÖYLEM
Ben, siyaseti gerilim ve karşıtlık üzerine yapan biri değil, daha çok siyaseti sorgulayan, çözüm odaklı söylemlerde bulunan bir siyasetçi olarak karşınızdayım.
Tabii, bu süreçle ilgili ülkemizin birinci temel sorunu olan ve bir an önce çözüme kavuşturulması gereken terör sorunuyla ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak isterim. 

1,5 TRİLYON DOLAR HARCANDI
1984 yılında PKK terör örgütünün Eruh eylemiyle başlayan bir süreç ve yıl 2016, otuz iki yıllık süreçle ilgili sizleri bilgilendirme ihtiyacı hissediyorum. Bu otuz yıl süre içerisinde yaklaşık olarak 10 bin kamu görevlimizi kaybettik ve şehit verdik. Bölge insanı ve sivil insanlarımızla birlikte ölü sayımız ve can kaybımız yaklaşık olarak 40 bin civarında. Ve yine, aynı zamanda, Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş'un ifadesiyle, yaklaşık olarak terörle mücadeleye otuz iki yılda ülke bütçesinden harcadığımız para değeri 1,5 trilyon dolar.

BİN TANE BOĞAZ KÖPRÜSÜ YAPILIRDI
Yani, bu 1,5 trilyon doları söylerken rakam olarak kulağa çok hoş gelebilir, düşük gelebilir ama 1,5 trilyon dolar demek bin tane boğaz köprüsü, 833 tane Marmaray, 375 tane Atatürk Barajı'nın maliyeti demek. 


20 HÜKÜMET DEĞİŞTİ, SORUN ÇÖZÜLMEDİ
Ayrıca, bu süre içerisinde, otuz iki yıllık süre içerisinde 6 Cumhurbaşkanımız değişti, 10 Başbakanımız değişti, 11 Genelkurmay Başkanımız değişti, 23 İçişleri Bakanımız değişti ve toplam 20 Hükûmet değişti. Yani, Türkiye'nin siyasi hayatında faaliyet gösteren tüm siyasi partilerin büyük bir oranı ya iktidar partisi olarak, tek başına iktidar partisi olarak görev yaptı ya da koalisyon ortağı olarak görev yaptı ama ne yazık ki bu otuz iki yıllık süre içerisinde geldiğimiz nokta, hâlâ başladığımız nokta. Yani, ülkemizde terör sorununu çözmüş değiliz, hâlâ terör nedeniyle şehitlerimiz ve can kayıplarımız var ve hâlen ekonomik olarak bütçemizin büyük bir bölümünü terörle mücadele kapsamında bu bütçede harcamak zorundayız.


4 MİLYON İNSAN GÖÇ ETTİ
Değerli milletvekilleri, aynı zamanda bölgede yaklaşık 3 bin 428 köy boşaltılmış ve 4 milyon insan zorunlu göçe tabi tutulmuş ve bu insanlar büyükşehirlere yerleşmişler, yerleştikleri kentlerde o kentin sosyal yaşantısına, ekonomik yapısına, ekonomik dengesine uyumlu da bir yaşam tarzı geliştirememişler ve sosyal çatışmaların başladığı büyük kentler yaşadık.

 
ÇÖZÜM ÜRETME ŞANSIMIZ ZAYIFLAR
Bakın, sayın milletvekilleri, eğer terör sorununa yalnızca Hükûmetin sorunu olarak bakarsak ve yaklaşırsak ve yalnızca Hükûmet politikası olarak bu sorunu görürsek bu soruna çözüm üretme şansımız çok zayıf ve bu sorunla ilgili kaygılarımız, endişelerimiz devam etmeye başlar. 

BU ULUSAL SORUNDUR
Bu mesele bir Hükûmet sorunu değildir. Bu sorun, adını ne koyarsak koyalım, terör sorunu, Kürt meselesi, Kürt sorunu, adını ne koyarsanız koyun, bu sorun ulusal bir sorundur ve büyük devletlerin yaşadıkları ve önemsedikleri siyasetle ilgili ulusal politikaları vardır.  

Mesela Almanya'da iktidar kim olursa olsun endüstri politikası değişmez, İngiltere'nin yurttaşlık politikası ve hukuka bağlılık politikası asla değişmez, Hollanda'nın tarım politikası değişmez, bunun gibi Japonya'nın eğitim politikası değişmez. 

Yani bizim terör meselesine bakış açımız, yalnızca bir siyasi partinin bakış açısıyla veya bir hükûmetin akış açısıyla yorumlanarak çözüm getirilme arzusu ve isteği son derece yanlıştır. Bu mesele, bir ulusal meseledir ve biz, bu meseleye ulusal bir değer yargısıyla ve açısıyla bakmak zorundayız. Sorunun temel çözümü de budur. 

ÇÖZÜM YERİ PARLAMENTODUR
Bu sorunun çözüleceği yer de Parlamentodur yani kuruluş değerlerimiz ve üniter devlet yapımız asla ve asla tartışılmadan, Parlamentoda her şeyi konuşabilmeliyiz, her şeyi tartışabilmeliyiz.

CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Sayın milletvekilleri, hiç unutmayın ki 1920'li yıllarda, ilk açılan Meclisin milletvekilleri Ulus'taki pansiyonlarda ve Ulus'taki köhne yerlerde saman yatakların üzerinde yatarak, nohutla, kuru fasulyeyle, bulgur pilavıyla beslenerek bu cumhuriyeti kurdular ve bize hediye ettiler. Şimdi, bize düşen siyasi sorumluluk, siyasi görev onların kurup bize teslim ettiği cumhuriyeti yaşatmak ve yaşatabilmektir. Hepimiz cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmalıyız, hepimiz cumhuriyetin değerlerinin yaşaması için katkı vermeliyiz.

BÜYÜK DEVLETLER BÜYÜK KAMU BİNALARIYLA ANILMAZLAR
Büyük devletler, büyük kamu binalarıyla anılmazlar. Büyük devletler, askerî güçleriyle anılmazlar. Büyük devletler, büyük bütçeleriyle anılmazlar. Büyük devletler, tam tersine, demokrasinin, insan haklarının, eşit yurttaşlık hakkının, özgürlüklerin kendi yurttaşlarına tanınmasıyla anılırlar ve bizim, bu Meclisin yapması gereken, önümüzdeki süreç ve bu süreçler ilgili, terör meselesini çözerken büyük bir devlet olduğumuzu göstermeliyiz, bütün siyasi partiler ortak değerler üzerinde buluşarak bu soruna çözüm bulmalıyız.

ULUSAL MESELEYE ULUSAL ÇÖZÜM GETİRELİM
Bu ülkenin bir yurttaşı olarak, bir baba olarak, sorumlu bir aile reisi olarak benim sizlerden isteğim, uzlaşma kültürüyle ortak değerlerimiz üzerinde bu Parlamentonun terör meselesine yalnızca bir siyasal mesele veya bir Hükûmet meselesi olarak bakış açısıyla değil, bu meseleyi ulusal mesele olarak görüp bu ulusal soruna çözüm getirmektir. 

 
AK PARTİLİ BAŞKAN TEŞEKKÜR ETTİ
Erol'un konuşmasını bitirmesinin ardından oturumu yöneten AK Partili, Ayşe Nur Bahçekapılı, "Gürsel Erol Bey, çok teşekkür ederim, sağ olun. Sorunu ulusal bir boyuta taşıdığınız için de ayrıca samimi teşekkürlerimi kabul etmenizi isterim" sözleriyle kendisine teşekkür etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.