CHP'li Kılıç: Kötülüğünüze milletin Meclisini de alet ediyorsunuz
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Adalet Komisyonu’nda çoğu zaman sabaha kadar süren müzakerelerle 4 günlük mesainin ardından CHP’nin muhalefetine rağmen kabul edilen “Çoklu Baro” teklifi üzerinde komisyonda bir konuşma yaptı.
- Ege Postası
- 07.07.2020 - 11:11
Av. Kılıç, komisyon toplantısına alınmadıkları için güvenlik çemberi içerisinde Meclis kapısında bekletilen baro başkanlarını, görüşmeler boyunca yalnız bırakmadı.
İlk gün sabaha kadar Milletvekilleri Sera Kadıgil, Abdurrahman Tutdere ve Burak Erbay ile birlikte Meclis kapısı önünde savunma nöbeti tutarak Baro başkanlarıyla sabahlayan Av. Sevda Erdan Kılıç, görüşmeler devam ederken sık sık meslektaşlarını ziyaret etti. CHP Milletvekili Av. Kılıç, savunma nöbeti esnasında, Baro başkanları ve Milletvekili arkadaşları ile birlikte nöbet yerinin temizliğini de yaptı.
Av. Sevda Erdan Kılıç, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde CHP Grubu adına komisyonda yaptığı konuşmada, Anayasa'ya, evrensel hukuk ilkelerine aykırıkanun teklifini Korona tehdidi altında görüştüklerini ifade etti.
“Bizler içerideyiz fakat baro başkanları üç gündür Meclis kapısının önünde, milletin Meclisine alınmıyorlar.” diyen Av. Kılıç, “Üzüldük, utandık, kahrolduk bu tutumunuza. Yalnız bu geldiğimiz son noktada, buna Anadolu'da bir deyim var, sadece bu söylenebilir: Zulmünüz biraz daha artsın ki tez zamanda zeval bulasınız.” ifadesini kullandı.
“Hukuktan, avukatlık mesleğinden, barodan bi habersiniz”
Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, teklifin 12.Maddesinin, yeni mesleğe başlayan avukatların baro keseneğinin beş yıl süreyle yarısını ödeyeceği hükmünü içerdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bu tekliflegenç avukatlara bir nevi mavi boncuk uzattığınızı zannediyorsunuz ama genç avukatların Z kuşağından olduğunuunutmuşsunuz. Genç avukatlarla ilgili bir düzenleme yapacaksak eğer, gelin ekonomik koşullarını, meslek içi eğitim sorunlarını konuşalım. Sosyal güvenlikleri yeterli m? Bunları konuşalım. Yaşadıkları fırsat eşitsizliğini, haksız rekabeti nasıl gidereceği? Bunları konuşalım ve ön önemlisi emeklerinin sömürülmesinin önüne nasıl geçeceği? Gelin, bunları konuşalım. Genç avukatların sorunları ödenek değil, en başta işsizliktir. Gelin, genç avukatların işsizliğini konuşalım. Benim üyesi olduğum İzmir Barosu’nun 2020 yılı aidatı 396 TL, yarısı 198 TL ediyor. Genç avukatların sorunlarını 198 TL'ye indirgeyen bir anlayışa sahipsiniz ki bu da bize bir daha hukuktan, avukatlık mesleğinden, barodan ne kadar bir haber olduğunuzu gösteriyor.”
“Hukuk devleti ve yargı birliği ilkesini, dürüst yargılanma ve savunma hakkını, yargı bağımsızlığı ilkesini,hakim tarafsızlığı ilkesini, temsilde adalet ilkesini ve en önemlisi eşitlik ilkesini ayaklar altına alan bir kanun teklifiyle karşımıza çıktınız.” diyen Av. Sevda Erdan Kılıç, teklifin Anayasa'yaaykırı olduğunu kaydetti.
AKP iktidarına, “Baroların yasada kendilerine verilen hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak yetkisini ve görevini kullanmasından rahatsız oluyorsunuz, bunu biliyoruz.” diye seslenen Milletvekili Av. Kılıç, bu çoklu baro sistemiyle; parti, cemaat, etnik köken gibi nedenlerle bir araya gelen avukat toplulukları ve barolaryaratılacağını belirtti.
“Yeni bir ayrışma ve kutuplaşmanın fitilini ateşliyorsunuz”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları ifade etti:
“Bu çok tehlikeli bir oyun. Ülkemizde yeni bir ayrışma ve kutuplaşmanın da fitilini ateşlemiş olacaktır. Belediyeleri nasıl cemaatlerin, vakıfların eline teslim edip kafalarının boşaltılmasını sağladıysanız, Avukatlık Kanunu'nda yapmak istediğiniz değişikliklerle de baroları cemaatlere teslim ederek ‘hukuk’ kavramının içini boşaltacaksınız. Bu sistemin cumhuriyetin kuruluş prensiplerine, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye getireceği zararın telafisi çok zor olacaktır. Avukatların sorunları ne baroların seçim sistemi ne de baroların tek olmasıdır.
Avukatların sorunları 18 yılda mantar gibi açtığınız üniversitelerdir, hukuk fakültelerinin çok olmasıdır, çok olduğu kadar da eğitim kalitesinin düşük olmasıdır, birçok hukuk fakültesinin dekanının hukukçu olmamasıdır. Veteriner, ilahiyatçı, ziraatçı, doktor, maliyeci olan hukuk fakültesi dekanlarının olması ‘yaparsa AKP yapar’ söyleminize cuk diye oturmaktadır. El insaf! Şimdi ben avukatım, gireyim ameliyat yapayım, doktor gelsin duruşmaya girsin, veteriner haber yapsın, mühendis ilaç satsın, olacak şey m? Ülkeyi çadır tiyatrosuna, Hisseli Harikalar Kumpanyası'na çevirdiniz bu anlayışınızla.
Avukatların sorunları, işsiz avukatlar ordusudur; asgari ücretin altında çalışan, kirasını ödeyemeyen, hayata tutunmaya çalışan avukatların varlığıdır. Avukatların sorunu, CMK ücretlerindeki düşüklüktür, CMK ve adli yardım ücretlerinin geç ödenmesidir,hem CMK hem adli yardım hizmetlerindeki KDV yüküdür.Eğer Avukatlık Kanunu'nda bir değişiklik yapacaksak gelin bu sorunları konuşarak başlayalım yasaları yapmaya. Ancak siz, Avukatlık Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikleri barolara, avukatlara değil de sadece yandaş olsun, ‘bizden olsunculara’ sorduğunuz için böyle bir yasayla karşımıza çıktınız. Avukatların böyle bir talebi yok, baroların böyle bir talebi yok. Kime göre geldi bu tekli? Avukatlar Kanunu'nu barolara değil de başka meslek kuruluşlarına mı sordunu? Bu pandemi sürecinde ne acelesi vard? Gerçekten Aziz Nesin hikayelerine benzer günler yaşatıyorsunuz bu ülkeye.”
CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, çoklu baro sisteminin hukuk sistemine çok şey kaybettireceğini ifade etti.
“Hakimler, avukatların hangi baroya kayıtlı olduğuna bakarak dosya üzerinden karar verecek”
Avukatlık hizmetlerinin sunulmasında siyasi esasa göre seçimlerin yapılmasının önünü açan bu teklifin, halihazırda iktidarın güdümünde olan hakimlerin, avukatların hangi baroya kayıtlı olduğuna bakarak dosya üzerinde karar vermelerinin önünü açacağını vurgulayan Av. Kılıç, “Zaten hakimler mevcut düzende iktidarın baskısı altında. Bu yasayla iyice hakimlerin boğazına yapışmış olacaksınız. Ayrıca bu durum, avukatları maddi ve manevi yönden de etkileyecektir. Kimi avukatın maddi olarak zayıflamasına, kimi avukatın mesleği bırakmasına sebep olacaktır. Bu yasa, yeni işsizler ordusu yaratacaktır, avukatlık mesleğinin itibarını ayaklar altına alacaktır. Avukatlık mesleğinin etiği kalmayacak, haksız rekabet kuralları yerle bir edilecek ve bu yasa teklifiyle kurulacak barolar avukatları-deyim yerindeyse- tahsilli tacirler haline getirecektir ve bu anlayışın karşısında duran, meslek etiğine riayet eden avukatlar da sonuçta aç kalacaklardır.” diye konuştu.
Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:
“Bu teklif, AKP iktidarlarının kendi içinde büyütüp her istediğini verdiği FETÖ beslemelerinin de bir zaman çok arzu ettiği bir değişikliktir. FETÖ deyince bir örnek vermek istiyorum bu çoklu barolara.Açılışındaiktidartemsilcilerinin bulunduğu bir Bank Asya vardı, hatırlarsınız. Bu bankaya hesap açan, para yatıran, çocuğunun okul parasını ödeyen herkes ‘terörist’ damgası yedi; birçok tutuklama, görevden uzaklaştırma, ihraç gibi yaptırımlara maruz kaldı.
Çoklu baro sistemiyle yeni kurulacak barolardan biri herhangi bir cemaate yakın olursa, gün gelir bu cemaat sizi yine kandırırsa, bu baroya kayıtlı avukatlar, bu baroya kayıtlı avukatın müvekkili olan vatandaşlar Bank Asya’da hesabı olanlar gibi mi muamele görece? Yine binlerce mi mağdur yaratacaksını? Yoksa yine dönüp ‘kandırıldık’ masalları mı dinleyeceğiz sizden'
Ayrıca çoklu baro kurulması; giderek artan kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarcıları, çevre katliamı olaylarında mağdurların adalete erişimlerinde belirsizlik yaşanması ve zarara uğramalarına yol açacaktır. Kurulacak farklı farklı barolar, bu davaları kendi görüşüne göre seçecek ya müdahil olacak ya da olmayacaktır ki bu da mağduriyeti artıracaktır.”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, bu yasa değişikliğinin başka bir amacının da AKP’nin, baro delegeleri ve baro birliğinin yönetimlerini ele geçirme istediği olduğunu ifade etti.
“Baroları iktidara tabi kılarak seslerini kesmek istiyorsunuz”
“AKP-MHP ittifakının baro yönetimlerinde söz sahibi olarak, hem Türkiye Barolar Birliği’nin yönetimini ele almak hem de görev ve yetkilerini yeri geldiğinde tam anlamıyla, çekinmeden kullanan baroları iktidara tabi kılarak seslerini kesmek istediğinizi hepimiz biliyoruz.” diyen Av. Kılıç, “Sizin gibi düşünmeyen, sorgulamayan, eleştiren herkesi ahraz etme çabanızı görüyoruz, yaşıyoruz. Bu kötü çabanıza hizmet etmek için getirdiğiniz bu teklifte ısrar ederek kötülüğünüze milletin Meclisini de alet ediyorsunuz.” ifadesini kullandı.
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bu yasa değişikliği demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecektir ve en nihayetinde ülkemizi demokratik hukuk devleti olma yolundan fersah fersah uzaklaştıracaktır. Fakat, ne yaparsanız yapın bizler hak demekten, hukuk demekten, adalet demekten vazgeçmeyeceğiz. Biz, avukatların ve baroların, cumhuriyetlerin kazanımlarını korumak ve özgürlük alanlarımızı korumak, hukuk devletinin üstünlüğünde geriye gidilmemesi için verdiğimiz bu onurlu mücadeleyi de tarih yazacaktır. Gelin bu garabet teklifi geri çekin, bu ülkeye bu hukuk zulmünü yaşatmayın.”
Yorum Yazın