CHP'li Sertel'den basın kartı komisyonuna sert tepki
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in “Basının sorunlarının ve basın kartı iptal edilenlerin araştırılması” amacıyla verdiği Araştırma Önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. “Gelin, araştıralım. Kim, niye basın kartını kaybett? Nedir Türkiye'de basının, gazetecilerin sorunlar? Her partiden, grubu olmayan partilerden arkadaşlar da gelsin araştıralım” diyen Sertel’in önergesi kabul edilmedi. CHP'li Sertel'den o komisyona çok sert tepki!
- Ege Postası
- 24.10.2019 - 10:07
Konuşmasında Basın Kartları Komisyonu’nun yapısına da dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, geçmişte basın meslek örgütleri temsilcilerinin yer aldığı Basın Kartları Komisyonu’nda bugün gazetecileri fişleyen SETA temsilcilerinin, FETÖ ile yan yana fotoğraf çektirenlerin ve ihbarcıların bulunduğunu söyledi.
“FÖTE İLE FLÖRT MÜ EDİYORSUNUZ'”
AKP’li milletvekillerine seslenerek “Bu ayıptan kurtulun” diyen Atila Sertel, şöyle devam etti:
“Zamanında Pensilvanya’da FETÖ liderini iki kez ziyaret eden, yanında el pençe divan duran birisi şimdi Basın Kartları Komisyonu’nda görev alıyor. O hanımefendi şimdi SETA'cılarla birlikte, kimin gazeteci olup olmadığına, kimin FETÖ'cü olup olmadığına karar veriyor. Gidip ‘Hocam, biz seni çok geç tanımışız ya, sen büyük bir insanmışsın. Verin, elinizi öpeyim.’ diyecek kadar FETÖ'nün önünde alçalmış bir insan; bu kişi nasıl oluyor da ‘Sen FETÖ'cüsün.’ diye bir başkasının basın kartını iptal ediyor. Şimdi soruyorum; siz Fetullah Gülen'le flört mü ediyorsunuz, mücadele mi ediyorsunu? Bu kişiler ne arıyor bu kurumlard? Gerçekten yazıklar olsun! Gerçekten ayıp, gerçekten insanın içi sızlıyor. ”
“5 YILDA 3 BİN 804 BASIN KARTI İPTAL”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın verdiği soru önergesini “başvurusu reddedilen gazeteci yok” diye yanıtladığını ancak diğer bir soru önergesine de son 5 yılda 3 bin 804 gazetecinin kartının iptal edildiğini söylediğini belirten Sertel, “Nasıl oluyor da gazetecilerin basın kartına yönelik bu işlem yapılıyo? Hangi gerekçeyle reddediliyo? Hangi gerekçeyle iptal ediliyo? Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkanı iken Basın Kartları Komisyonu’nda 6 yıl boyunca görev gördüm. Bir örnek vereceğim; Abdurrahman Dilipak, siyasi olarak bizden tamamen uzak, düşünce bazında uzak bir arkadaşımızdı fakat ‘sürekli basın kartı’ gündeme geldiğinde Dilipak'a basın kartının verilmesini sağladık. İçim yanıyor. Siz kimsiniz de gazetecilerin basın kartını iptal edebiliyorsunu? İçim yanıyor” diye konuştu.
Basın kartı iptalleriyle ilgili bir örnek daha veren Atila Sertel, İzmir’de yayımlanan bir gazetenin FETÖ’den kapatıldığını, bu kurumda kısa süreli çalışan, FETÖ ile alakası olmayan ve şimdi başka kurumlarda görevini yapan gazetecilerin basın kartı verilmeyerek mağdur edildiğini söyledi.
GAZETELER BATIYOR!
Konuşmasında basın sektörünün bugünkü durumuna da değinen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:
“Türkiye'de 32'si yaygın, 10'u bölgesel, 622'si yerel, 422'si de valilik denetiminde toplam 1.106 gazete var. Bu 1.106 gazetenin asgari kadrosunda 7 bin 593'ü fikir işçisi olmak üzere 15 binden fazla kişi istihdam ediliyor yani oradan ekmek yiyor. Basın sektöründeki işsizlik oranı AKP'nin çok övündüğü dönemde yüzde 30'ların üstüne çıktı ve son on yıldaki işsiz kalan gazeteci sayısı ne yazık ki 10 bini geçti. Euro, dolar arttı ve kâğıt kalıp arttı. Eskiden gazeteciler, o çocuklar ellerinde gazetelerle ‘Gazete yazıyor, yazıyor.’ diye bağırıyordu şimdi aynı çocuklar ‘Gazeteler batıyor, batıyor.’ diye bağırıyorlar ve gerçekten gazeteler artık yazamıyor, batıyor.”
Verdiği araştırma önergesiyle ilgili CHP grubu adına konuşan Atila Sertel’in konuşmasının ardından oylamaya geçildi. HDP grubunun olmadığı genel kurulda basının sorunlarının araştırılmasına ilişkin Araştırma Önergesi CHP ve İYİ Parti’nin kabul oylarına karşılık, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Yorum Yazın