Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'nin adayları kim oldu'

CHP'nin adayları kim oldu'

CHP'nin 1 Kasım genel seçimi için milletvekili aday listesinde önemli ölçüde bir değişiklik yaşanmadı. Ancak Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik aday gösterilmedi. Ankara'da Ali Balkız, Hatay'da Servet Mullaoğlu aday gösterildi.

  • Ege Postası
  • 18.09.2015 - 09:13
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde aday gösterilen 550 kişilik listeyi Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Seçime giren partilerden YSK'ya milletvekili aday listelerini teslim eden ilk parti CHP oldu. CHP'den YSK'ya teslim edilen listeye ilişkin yapılan açıklamada, 7 Haziran Genel Seçimlerinde milletvekili seçilen 131 ismin 128'i yerlerini koruduğu bildirildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 'nun yine İzmir ikinci bölge ikinci sıradan aday olduğu listede, 2 MYK üyesi yer almadı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) ardından toplanan PM‘de, MYK’dan gelen liste üzerinde bazı sürpriz değişiklikler yapıldı. 1 Kasım seçimlerinde Ardahan birinci sırada, IŞİD’in elinde 49 gün rehin kalan eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz aday gösterildi. Kahramanmaraş birinci sırada RTÜK üyeliğinden istifa eden Ali Öztunç aday gösterildi. Kars’ta ise eski milletvekili Selami Yiğit aday oldu.

7 Haziran seçim listeleri üzerinde çok fazla değişikliğe gitmeyen CHP'de en büyük değişim, halen vekil olan bir Genel Başkan Yardımcısı'nın liste dışı kalması, vekil olmayan iki genel başkan yardımcısının ise listeye girmesi oldu. CHP'nin dış politikayı emanet ettiği Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, liste dışı kalırken vekil olmayan iki genel başkan yardımcısı Yakup Akkaya ve Seyhan Erdoğdu listeye girdiler. Listede olup olmayacağı merak edilen Umut Oran ve Koray Çalışkan liste dışı kalırken, CHP vefat eden Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun oğlu Erdem Aslanoğlu'nu yine Malatya'dan 2. sıra adayı olarak gösterdi.

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZÇELİK GİTTİ
7 Haziran seçimlerine İstanbul 3. Bölge 7. sıradan giren ve milletvekili seçilen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik bu kez aday gösterilmedi. Özçelik’in sırasına, 9. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı.

ÖZÇELİK’E FATURA KESİLDİ
CHP Parti Meclisi’nde adı Durdu Özbolat ile yumruklu kavgaya karışan Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ise liste dışı kaldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Özçelik’i aday göstermeyerek kavganın faturasını kesti.

İSTİFA ETTİ
Öte yandan Murat Özçelik de dünkü MYK’da duygusal bir konuşma yaparak istifasını sundu. MYK’dan erken ayrılan Özçelik MYK’nın ardından toplanan PM’ye katılmadı. Özçelik’in sırasına, 9. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı. Bekaroğlu'nun yerine Sibel Özdemir getirilirken, Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu  da 10. sıradan aday gösterildi.


BASIN TOPLANTISI YAPACAK
Aday gösterilmediği için istif ettiği öğrenilen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik saat 15.00'da basın toplantısı düzenleyecek. Özçelik'in istifa kararını kamuoyuna açıklayacağı dile getiriliyor. 


BİR BÜYÜKELÇİ GİTTİ, BİR BÜYÜKELÇİ GELDİ
Özçelik'in liste dışı kalması ile CHP listelerinde vekil adayı olarak Dışişleri kökenli kalan tek isim, Ardahan'dan aday gösterilen, Musul eski Başkonkolosu iken IŞİD'in kaçırdığı Türk vatandaşları grubunda yer alan ancak serbest kaldıktan sonra Tacikistan'a büyükelçi olarak olarak atanan Öztürk Yılmaz oldu.


KORAY ÇALIŞKAN LİSTEYE GİREMEDİ
Parti Meclisi üyelerinin Koray Çalışkan, ismine itiraz ettiği ve yapılan oylama sonucu Çalışkan'ı listeden çıkarttıkları öğrenildi. 
İstanbul 3. bölgede listeden çıkartılan Koray çalşıkan'ın yerine Seyhah Erdoğdu konuldu. 
MYK’da İstanbul 3. Bölge 9. sıra için Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeliğinden istifa eden Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın ismi belirlenmişti ancak Çalışkan aday gösterilmedi. İstanbul 3. Bölge’de Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu listeye girerek, aday oldu. Erdoğdu, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.
YAKUP AKKAYA SÜRPRİZİ
PM’de diğer bir sürpriz Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ismi üzerinde yaşandı. CHP‘den istifa eden eski Üsküdar müftüsü İhsan Özkes’in yerine, sıra kaydırılarak Akkaya listeye girdi. Yakup Akkaya, İstanbul Birinci Bölge 11. sıradan aday gösterildi. Akkaya da, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.
İLGEZDİ YERİNİ KORUDU 
Hakkındaki bazı iddialar nedeniyle, yeniden aday olup olmayacağı merak konusu olan Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul Birinci Bölge ikinci sıradaki yerini korudu.
Yeni dönemde aynı bölgede Şafak Pavey, Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Akif Hamzaçebi, Oğuz kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, İlhan Kesici ve Ali Özcan da listedeki yerini korudu. 
Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Muharrem İnce de yerini koruyan milletvekillerinden oldu. Baykal, Antalya ikinci sıradan, İnce ise Yalova birinci sıradan tekrar aday gösterildi.

ARDAHAN VE KAHRAMANMARAŞ BU İSİMLERE EMANET
Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçiği’nden istifa eden eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi. Eski RTÜK üyesi Ali Öztunç da, Kahramanmaraş birinci sıradan milletvekili adayı olarak gösterildi. CHP bu iki ilde milletvekili çıkaramamıştı.
Gaziantep Milletvekili, birinci sırada yer alan Mehmet Şeker’in yerine Gaziantep Belediye Başkan adayı olan Akif Ekici getirildi. Şeker, 4. sıraya kaydırıldı. Tokat Milletvekili, birinci sırada yer alan Orhan Düzgün’ün yerine de Kadim Durmaz aday gösterildi. Tunceli’de de değişikliğe gidilerek iş adamı Gürsel Erol birinci sıradan aday gösterildi.

UMUT ORAN ADAY GÖSTERİLMEDİ
Adaylık başvurusu yapan Sosyalist Enternasyonel Genel Başkan Yardımcısı, 24. Dönem İstanbul Milletvekili Umut Oran ve Genel Başkan Başdanışmanlarından Erdal Aksünger aday gösterilmedi. Aday listeleri bugün 17.00’ye kadar YSK’ya teslim edilecek.

ŞENER ADAY GÖSTERİLMEDİ
Ak Parti’nin kurucu isimlerinden eski bakan Abdüllatif Şener’in, CHP’den milletvekili adayı olacağı yönündeki sürpriz de gerçekleşmedi. Şener aday gösterilmedi.

Şener dün katıldığı bir televizyon programında da, “Şu anda benim de bilgim dahilinde bir adaylık durumu yok ama bu olmaz diye bir şey yok. CHP’den siyasete devam edebilirim” demişti. Kulislerde değiştirileceği ifade edilen Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tekrar aday gösterildi.

ALİ BALKIZ ANKARA'DAN ADAY
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız Ankara 1. Bölge 8. sıradan aday gösterildi. CHP 7 Haziran seçimlerinde bu bölgeden 7 aday çıkarmıştı. CHP Hatay’da da 4 aday çıkarmıştı 1 Kasım seçimlerinde Hatay 5. sıraya Hatay eski İl Başkanı Servet Mullaoğlu’nu aday olarak gösterdi.

BAYKAL VE İNCE LİSTEDE
Deniz Baykal ve Muharrem İnce'nin liste dışı kalacaklarına ilişkin haberler ise doğru çıkmadı. Hem Baykal, hem de İnce 7 Haziran listesinde yerlerini korudular.

TUNCELİ'DE İKİ ADAY DA DEĞİŞTİ
Merakla beklenen, CHP listesinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de de büyük değişim yaşandı; Tunceli listesinde yer alan iki aday da değiştirildi. 


ŞEKER ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ 
Gaziantep Milletvekili, birinci sırada yer alan Mehmet Şeker’in yerine Gaziantep Belediye Başkan adayı olan Akif Ekici getirildi. Şeker, 4. sıraya kaydırıldı. Karara tepki gösteren Mehmet Şeker adaylıktan çekildiğini açıkladı. Tokat Milletvekili, birinci sırada yer alan Orhan Düzgün’ün yerine de Kadim Durmaz aday gösterildi. Tunceli’de de değişikliğe gidilerek iş adamı Gürsel Erol birinci sıradan aday gösterildi. Adana'da kritik 5. sıraya ise eski il başkanı Burhanettin Bulut'un aday gösterildiği öğrenildi.
TEZCAN: KENDİSİ ADAY OLMADI 
Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Terzcan ise CHP listelerini YSK’ya teslim ettiği sırada yaptığı açıklamada “Sayın Özçelik listelerde yer bulamamış değildir. Kendisi aday olmamıştır” dedi.


SERTEL YENİDEN ADAY
7 Haziran seçimlerinde ön seçimden çıkan ancak Anayasa Mahkemesi engeline takılarak aday olamayan Atila Sertel İzmir 2. bölgeden yeniden aday gösterildi. Sertel'in 6. ya da 7. sıradan aday gösterildiği belirtiliyor.

Özçelik dışında, MYK üyelerinden Ercan Karakaş da aday listesine giremedi. Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarından Fatih Gürsul Elazığ'dan aday olurken; Kahramanmaraş'ta eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Ardahan'da eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Niğde'de geçtiğimiz yıllarda Kartal Belediyesi'nde görev yapmış Ömer Fethi Gürer liste başı olarak aday gösterildi. Hafta sonu yapılan eğilim yoklamasından çıkan Gürsel Erol da Tunceli'de birinci sıraya konuldu.
SANATÇI İLYAS İLBEY
Diyarbakır'da eski Güneydoğu gazeteciler Cemiyeti Başkanı Naci Sapan'ın, Kastamonu'da ise sanatçı İlyas İlbey'in, Şanlıurfa'da eski CHP milletvekili Mehmet Vedat Melik'in listeye girdiği ifade ediliyor. Malatya 2. sıradan eski milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun oğlu Erdem Aslanoğlu'nun aday gösterildiği belirtiliyor.
KÖYMEN RİZE'DEN ADAY 
CHP'nin akademisyen kökenli adayları arasında yer alan Prof. Dr. Kenan Köymen Rize'de ilk sırayı aldı; Köymen akademik çalışmalarını uzun süre ABD'de sürdürmüştü. Köymen'in ardından Çetin Keçeli ve Ali Şahinler listeye girdi. Bolu'da ise bir diğer akademisyen Mehmet Burak Cop 3'üncü sıradan 2'inci sıraya getirildi. Van'da ilk sırayı Cemal Şan aldı. Şanlıurfa'da ise ilk sıra eski parlamenter Mehmet Vedat Melik'in oldu. Parti Meclisi üyesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Fevzi Gümüş İstanbul 3 Bölge 11'inci sıradan milletvekili adayı oldu.  Kayseri'de, CHP'nin “Efsanevi Belediye Başkanı” olarak nitelendirilen merhum Niyazi Bahçecioğlu'nun oğlu İbrahim Bahçecioğlu ikinci sıra adayı oldu.”  “425 Erkek/ 125 kadın Aday, 13 İlkokul/ 11 Ortaokul/ 79 Lise/ 447 Üniversite, 28 Genç Aday, 14 seçim bölgesinde kadın adaylar ilk sırada yer aldı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.