Dolar 32,7024
%0.1
Euro 35,4705
%0.17
Altın 2.481,520
%0.13
Bist-100 10.864,00
%0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP 'ön seçim' için YSK'ya başvuracak

CHP 'ön seçim' için YSK'ya başvuracak

CHP Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği’nde tek cümlelik değişiklik yaparak YSK’ya sunmaya hazırlanıyor.

  • Ege Postası
  • 22.08.2015 - 12:22
CHP Parti Meclisi (PM), yarın 1 Kasım’da yapılması öngörülen seçimlerde ön seçim yapılmaması için Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği’nde değişikliğe gidecek. Tek maddelik değişiklik teklifi pazartesi günü YSK’ya sunulacak. YSK’ sunulacak değişikliğin gerekçesinde, anayasanın 114. ve 116. maddeleri gereği Türkiye’nin ilk defa seçime gittiği ve “atipik” bir seçim ilanı ile karşı karşıya olunduğu vurgulanacak. Ancak, CHP yönetimi olumsuz senaryoya da hazırlık yapıyor. YSK taslak takvimi çerçevesinde 8 Eylül Salı günü ön seçim yapılması zorunluluğu doğacağından hızlı bir hazırlık yapması gerekiyor.

7 Haziran genel seçimlerinin ardından oluşan 25. Dönem Parlamentosu’ndan bir koalisyon çıkamaması ve 26. Dönem için milletvekili seçimlerinin 1 Kasım’da yapılma olasılığının güçlenmesiyle, CHP’de gözler, tüzükte yer alan “ön seçim” zorunluluğunun hangi formülle aşılacağına çevrildi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, 7 Haziran seçimlerinde yönetmelik değişikliğiyle ön seçim yöntemini esneten parti kurmayları yine yönetmelik değişikliğiyle sorunun çözülmesi için çalışma yürütüyor. Alınan bilgilere göre yarın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak PM, Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği değişikliğini görüşecek. Yönetmeliğe yapılacak tek cümlelik bir ekleme ile sorunun aşılabileceği değerlendiriliyor. Yönetmelik taslağının, “Seçimin yapıldığı tarihin ardından, bir yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilirse, aday belirleme yöntemlerine ilişkin kota uygulanmayabilir” biçiminde olduğu belirtiliyor.

Pazartesi günü YSK’ya
Yönetmelik değişikliği, pazartesi günü YSK’ya sunulacak. YSK’dan gelecek olumlu ya da olumsuz bir yanıt doğrultusunda parti yönetimi 1 Kasım seçimlerine hazırlanacak. Alınan bilgilere göre parti kurmayları kapsamlı bir gerekçe hazırlayarak, yönetmelik değişikliğinin ön seçim zorunluluğunu kaldıracağına YSK’yı ikna etmeye çalışacak. Bu doğrultuda, Türkiye tarihinde ilk defa anayasanın 114. ve 116. maddeleri gereği sandığa gidildiği, bu seçim yönteminin “atipik” olduğu gerekçede vurgulanacak. Ayrıca, YSK’nın 90 günde seçim yapılır hükmünün 60 güne düşürmesinin de bu anormal durumu yansıttığı belirtilecek.
Öte yandan YSK’nın taslak takviminde ön seçim tarihi olarak 8 Eylül Salı gününün yer aldığı ve bu tarihe yalnızca 18 gün kaldığına dikkat çekiliyor. Bu doğrultuda pazartesi günü YSK’dan çıkacak olumsuz bir karar ile CHP’liler; sadece 15 gün içinde Parti Meclisi’nce belirlenecek seçim çevrelerinde ön seçime gidecek. Kulislerde bu sürenin ön seçime katılacak aday adayları için de yeterli propaganda süresini barındırmadığına işaret ediliyor. (
Meriç Tafolar / Milliyet) 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.