Dolar 34,6959
%0.27
Euro 36,7160
%0.28
Altın 2.966,810
%1.09
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den AP’ye: Geciktiniz ama hoş geldiniz

CHP’den AP’ye: Geciktiniz ama hoş geldiniz

CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM-AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Umut Oran, önümüzdeki hafta yapılması planlanan ancak iptal edilmesi gündeme gelen Türkiye – AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.CHP’li...

  • Ege Postası
  • 18.06.2013 - 14:34
CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM-AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Umut Oran, önümüzdeki hafta yapılması planlanan ancak iptal edilmesi gündeme gelen Türkiye – AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.

CHP’li Umut Oran konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Gezi Parkı olayları ise bir turnusol kağıdı oldu. Takke düştü kel göründü. Avrupa Parlamentosu Sosyalist & Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda başta olmak üzere AB’ye ‘hoşgeldin’ diyoruz, biraz geç anladılar ama artık gerçeği anladılar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi için AB’nin de artık daha fazla sorumluluk alması, Türkiye’ye sağlıklı bir şekilde bakması, baskıcı, anti demokratik uygulamalarla dolu bir “parti – devlet” anlayışına karşı durması gerekiyor. Bu noktada, AB’nin de üstüne düşen sorumluluğu üstlenmesini, sadece konuşarak değil, uygulamaları ile de demokrasiden yana duruşunu ortaya koymasını bekliyoruz. Daha özgür, demokratik, çoğulcu bir Türkiye hem bölgenin, hem Avrupa’nın hem de Türkiye’nin çok temel bir ihtiyacıdır." dedi.

“ AB ÖNEMLİ BİR ÇIPA”

AB’nin demokrasi ve özgürlük için önemli bir çıpa olduğuna işaret eden Oran, Avrupa’daki demokrasi ve insan hakları standartlarının da kendileri için önemli bir gösterge olduğunu belirterek, “ Biz onurlu ve adil koşullarda tam üyelikten yanayız. AB ile işbirliğine de hazırız. Ne yazık ki olayların bu noktaya gelmesinde AB’nin de sorumluluğu var. Bu zamana kadar AB, AKP’nin gerçek yüzünü göremedi, AKP de AB’yi bir araç olarak kullandı. Bugün ortaya çıkan baskı rejiminin kurulmasında AKP’nin AB sürecini de bu yönde kullanmasının payı vardır. Gezi Parkı olayları ise bir turnusol kağıdı oldu. Takke düştü kel göründü. Avrupa Parlamentosu Sosyalist & Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda başta olmak üzere AB’ye ‘hoş geldin’ diyoruz, biraz geç anladılar ama artık gerçeği anladılar. “ görüşünü aktardı.

Oran, bu noktadan sonra sadece söylemin yetmeyip artık uygulama ve eylem gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:
“AB’den sadece söylem bazında değil eylem olarak da hareket bekliyoruz. AKP’nin kurduğu bu baskı rejimi mutlaka sürekli olarak takip edilmeli, anti demokratik uygulamaların tamamı izlenmeli. Kopenhag kriterlerine uygunluk ve siyasi haklara yönelen baskıların ortadan kaldırılması için adımlar atılmalı. Gelecek hafta yapılması planlanan Türkiye – AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısı mutlaka yapılmalı ve bu danışma mekanizması güçlü bir şekilde çalıştırılmalı. AB süreci asla durmamalı, tam tersine Yargı ve Temel Haklar ile ilgili 23. Fasılla, Adalet, Özgürlük ve Güvenlik ile ilgili 24. Fasıllar açılmalı, bu yolla AKP demokratik adımlar atmaya zorlanmalı. Uzun tutukluluk süreleri, hukuksuz gözaltılar, sahte delilerle süren yargılamalar ve diğer hak ihlalleri mutlaka gündeme getirilmeli. Biz bunları sürekli anlatmaya çalıştık, bu zamana kadar bazıları kulaklarını ve kalplerini kapattılar. Artık yaşananlar sonucuna dünyadaki hiçbir demokrat bu yapılanlara karşı sessiz kalamaz.
Bunun yanında adil ve demokratik bir seçim sisteminin kurulması için de AB gereken girişimleri yapmalı. Biz özellikle seçim barajının düşmesi, seçimlerin sağlıklı yürümesini engelleyen usulsüzlüklerin giderilmesi, sandık güvenliğini ve oy sayımını manipüle edebilecek her türlü uygulamanın ortadan kaldırılması için gereken girişimleri yapıyoruz. Avrupa Birliği de tam üye olmak için müzakerelere devam eden ülkemizde bu olayların takipçisi olmalı. “

“ AB BAKANI SINIFTA KALMIŞTIR”

Türkiye – AB ilişkilerinin çok eski bir geçmişe sahip, devlet politikası olarak yürütülen, önemli bir süreç olduğunu hatırlatarak, “Mevcut AB Bakanı bu süreçte sınıfta kalmıştır ve bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütemeyeceğini göstermiştir.

Bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi için AB’nin de artık daha fazla sorumluluk alması, Türkiye’ye sağlıklı bir şekilde bakması, baskıcı, anti demokratik uygulamalarla dolu bir “parti – devlet” anlayışına karşı durması gerekiyor. Bu noktada, AB’nin de üstüne düşen sorumluluğu üstlenmesini, sadece konuşarak değil, uygulamaları ile de demokrasiden yana duruşunu ortaya koymasını bekliyoruz. Daha özgür, demokratik, çoğulcu bir Türkiye hem bölgenin, hem Avrupa’nın hem de Türkiye’nin çok temel bir ihtiyacıdır. “ diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.