Çam kabuğu ile şifa verecekler
TÜRKİYE’de her yıl açığa çıkan ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak ortaya konulduğu halde değerlendirilemeyen 4 milyon ton çam kabuğu için proje üretildi. Portakal suyuna karıştırılmış çam kabuğu özütü fikri şimdi yatırımcısını bekliyor.
- Ege Postası
- 06.09.2012 - 12:19
Projenin detaylarını anlatan Müge İşleten Hoşoğlu, yenilenebilir kaynakların yeniden kullanımının giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çekerek, "Özellikle ormancılık ve tarım alanlarında çok miktarda katı atık ortaya çıkmaktadır. Bu atıklardan katma değeri yüksek yeni biyoürünler geliştirilebilir ve atıklar da bertaraf edilebilir" dedi. Son 10-15 yılda tarım ve ormancılık alanındaki atıkların besin takviyesi, gıda katkı maddesi veya kozmetik sektörü için hammadde olarak kullanılmaya başlandığını ancak hala sanayi ölçeğinde değerlendirilmediğini belirten Hoşoğlu, "Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yılda ortalama 4 milyon ton çam kabuğu açığa çıkıyor. Bu çam kabukları ya orman alanlarında bırakılıyor ya da köylüler yakacak olarak kullanıyor. Oysa bu değerlendirilmeyen biyokaynaklar çok zengin bir içeriğe sahiptir" dedi.
PROSTAT KANSERİNE KARŞI ETKİLİ
Latincede 'pinus' olarak bilinen çam ağacı türlerinden 'pinus brutia' kabukları üzerine bilim insanları tarafından araştırmalar yapıldığını aktaran Hoşoğlu, bu ürünün kabuklarından elde edilen özütlerin antioksidan, bağışıklık uyarıcı, antienflamatuar (iltihap azaltıcı) özelliklerinin bulunduğunu, prostat kanseri hücre hattına karşı da etkin olduğunu kaydetti.
8 AY BOYUNCA 200 KİŞİ DENEDİ
Bu çalışmalar ışığında çam kabuğu özütünü portakal sularına ilave ederek bir karışım elde ettiklerini anlatan Hoşoğlu, etkilerin 8 ay boyunca takip edildiğini, 200 kişiye de renk, koku ve tat gibi özelliklerinin test edilmesi için tadım yaptırıldığını söyledi. Hoşoğlu, bu 'fonksiyonel içeceğin' raf ömrünün de 6 ay olabileceğini dile getirerek tüketici kabul testi kapsamında kadınların ve 25-35 yaş arasındaki katılımcıların bu ürünü tüketmeye daha istekli olduğunu vurguladı.
SANAYİCİYE ÇAĞRI
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Araştırma Görevlisi Müge İşleten Hoşoğlu, ürünlerini sanayi ölçeğinde üretecek firmalar aradıklarını kaydederek şunları söyledi:
"Yetişkin bir insanın günlük alması gereken antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici dozun, hazırlanan fonksiyonel içecek tarafından karşılanması sağlanacaktır. İçeceklerin vitamin ve mineraller yerine çam kabuğu özütü gibi biyolojik aktivitesi yüksek bir özüt ile zenginleştirilmesi geniş pazar oluşturabilecek potansiyeldedir. Ayrıca ülkemizdeki yenilenebilir kaynakların değerlendirilmesi açısından da bu projenin endüstriyel ölçeğe taşınması büyük önem taşımaktadır."
Yorum Yazın