Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çanakkale Çevreyolu Aliağa'ya bağlansın

Çanakkale Çevreyolu Aliağa'ya bağlansın

ALİAĞA Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, önümüzdeki süreçte Aliağa ve İzmir arasında yolculuk yapmanın zorlaşacağını belirterek, "Bu nedenle yetkililerden bir an evvel Koyundere'ye kadar gelmiş olan İzmir-Çanakkale Çevreyolu'nun en azından Aliağa'ya kadar tamamlanmasını istiyoruz" dedi.

  • Ege Postası
  • 21.10.2015 - 15:36
Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Uluslararası Taşımacılık ve Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD), Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve TOBB'un işbirliğiyle bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi liman ve lojistik sektörü temsilcilerini biraraya getirdi. İzmir Vali Yardımcısı ve İzmir Limanı Mülki Amiri Ufuk Seçilmiş, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ile liman ve lojistik sektörünün temsilcilerinin katıldığı, Aliağa'daki zirvede konuşan ALTO Başkanı Adnan Saka, bölge limanları, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgi aktardı. Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geldiğini, 40 milyon tonun üzerinde elleçleme yapıldığını ve bölgedeki limanlardan gerçekleşen dış ticaret hacminin 21 milyar dolar olduğunu vurgulayan Saka, Aliağa'daki yük hareketlerinin planlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini ve bölgedeki potansiyelin iyi yönetilmesi için lojistik üssün şart olduğunu ifade etti.

Aliağa limanlarının dış ticarette Türkiye'nin lokomotifi olduğunu ve yakın zamanda dünyanın en önemli liman bölgelerinden biri olacağını dile getiren Saka, "Ege Bölgesi'nin 23 milyar dolar olan toplam ihracatının Aliağa limanlarından gerçekleşme oranı yüzde 43.71'dir. Aliağa'dan gerçekleştirilen ithalat ise 10.7 milyar dolardır. Bakıldığı zaman Aliağa tek başına 21 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip. Aliağa'nın tüm ulaşım ağlarının odağında bulunması sebebiyle İzmir'e yapılacak lojistik üssün Aliağa bölgesinde olması ülkemiz ve yatırımcılar açsından faydalı olacaktır" diye konuştu. 

EN ÖNEMLİ SORUN YOL 
Aliağa Limanlarının büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın liman bölgelerinde yaşanan geri saha yetersizliği, depolama, altyapı sorunları ve kara, otoyol ile demir yolu bağlantıları alanlarındaki eksiklikler gibi bazı sorunların en kısa sürede ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Saka, Nemrut Körfezi'ndeki limanlara giden Yeni Foça Yolu'nun onarımı ve asfaltlanması için Karayolları Genel Müdürlüğü‘nün harekete geçmesinin bölgede memnuniyet yarattığını söyledi. Aliağa'yı ve Nemrut limanlarını gelecekte bekleyen en önemli sorunun yol olacağını belirten Saka, "İlçemizde faaliyet gösteren araç sayısı 20 bin civarında. Yine ilçemizin İzmir'i Çanakkale'ye bağlayan karayolunun üzerinde olması nedeniyle Aliağa'dan günde ortalama 40 bin araç gelip geçiyor. Bugün dahi Aliağa İzmir arasındaki trafik sıkışıklığından dolayı 30 ila 45 dakika arasında gecikmeler yaşanıyor. Petkim Limanı'nın faaliyete geçmesiyle birlikte günde ortalama 2 bin 750 adet TIR'ın daha trafiğe ekleneceği düşünülürse önümüzdeki süreçte Aliağa ve İzmir arasında yolculuk yapmak daha da zorlaşacak. Bu nedenle yetkililerden bir an evvel Koyundere'ye kadar gelmiş olan İzmir-Çanakkale Çevreyolu'nun en azından Aliağa'ya kadar tamamlanmasını ve liman yollarının bu yola bağlantısının sağlanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Zirvede Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, yeni liman yatırımlarından dolayı Petlim Limanı Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu'na plaket verdi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.