Dolar 34,1724
%0.03
Euro 38,1668
%0
Altın 2.914,500
%-0.2
Bist-100 9.777,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çeşme'deki RES krizinde flaş gelişme

Çeşme'deki RES krizinde flaş gelişme

Çeşme'de hem AK Parti, hem de CHP'yi isyan ettiren RES krizinde mahkemeden kötü haber geldi. Okman Enerji firmasının Karadağ Mevkii'ndeki rüzgar enerji santrali projesine ilişkin TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin açtığı davada iptal talepleri reddedildi. Çeşme'deki RES krizinde flaş gelişme

  • Ege Postası
  • 29.03.2016 - 17:24
EGEPOSTASI - 2014 yılında İzmir Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay çıkan Çeşme'deki enerji tesisiyle ilgili devam eden yargı sürecinde mahkemeden flaş bir sonuç çıktı. Hazırlanan özel imar planlarıyla bakanlık vizesi alan tesise dair açılan iptal davasında çeşitli itirazlara ve çevre isyanına konu olan Karadağ Rüzgar Enerji Santrali önünde engel kalmadı.  
 
BİLİRKİŞİ RAPORLARINA KARŞIN TALEPLERE RET
Çeşme, Karadağ-Çiftlik Köyü Mevkii'nde kent merkezi sınırlarında kalan, SİT alanları dahilindeki Okman Enerjiye ait RES projesine dair imar planlarının iptali istemi ile açılan dava karara bağlandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada İzmir 2'inci İdare Mahkemesi tesisin daha önceden aldığı EPDK lisansını gerekçe göstererek projeye dair iptal istemini reddetti.


 
MESLEK ODASINDAN SERT TEPKİ
Bilirkişi raporlarında tesise özel imar planı yapıldığı, planlama ilkeleri açısından uygulamanın bütünlük içermediği, kent silüetini olumsuz etkileyeceği, planlama ilkeleri ve şehircilik esaslarına aykırı olduğu tespit edilmesine karşın gelen bu haber tepkiye yol açtı. Gelişmelerin ardından yazılı açıklama yayınlayan davacı TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, mücadeleye devam edeceklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu. Temyiz sinyali veren meslek odası, mahkeme kararı ile söz konusu enerji yatırımı ile tarihsel ve çevresel değerlerin yok sayıldığını açıkladı.
 


AK PARTİ VE CHP'DEN ORTAK İSYAN GELMİŞTİ
Karadağ RES için 1999 yılında çalışma başlatılmış ve önceki sene EPDK tarafından ön lisans verilmişti. Karar Faik Tütüncüoğlu’nun başkanlığı döneminde CHP’nin verdiği önerge ile Çeşme Belediye Meclisi’ne taşınmıştı. Meclis’te önergeyi AK Parti Grubu da desteklemiş ve oy birliği ile Tütüncüoğlu’na santrale karşı dava açma yetkisi verilmişti. Öte yandan, meslek odalarının da karşı çıktığı ve yargıya taşıdığı tesisle ilgili süreçte sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve çevre örgütleri de düzenledikleri çeşitli eylemlerle tepkisini dile getirmişti.



BAŞKAN DALGIÇ'TAN SERT TEPKİ
Benzer şekilde tesis projesine karşı dava açan ancak talepleri yargı tarafından reddedilen Çeşme Belediyesi adına açıklama yapan Başkan Muhittin Dalgıç, "Biz temiz enerjiye karşı değiliz, ancak bu rüzgar enerji santralleri artık yaşam alanlarımızın içine kadar girdi. Burada kent silüeti ve uygulama açısından bazı sıkıntılar var. Kurum olarak açtığımız davada gelen bilirkişi raporlarına karşın taleplerimiz reddedildi. Ne yazık ki, bu tesislere yönelik izinler Ankara'da bize hiç sorulmadan, kentin çıkarları düşünülmeden, halkın talepleri dikkate alınmadan, direkt olarak yukarıdan veriliyor. Burası sit alanı ve orman alanı sınırları içerisinde bir bölge. Yapılan iş, verilen bu izinler ne planlama ilkelerine uygun, ne de şehircilik esasları ile bağdaşıyor. Rüzgar santralleri artık Çeşme'nin içine kadar girdi. Esas sıkıntı ise yatırımcı tarafından hayata geçirilen bu projeler için devletin acele kamulaştırmaya gitmesi ve şirketlere yer tahsis etmesi. Buna dair itirazlarımızı da sıkça dile getirdik. Bir gecede alınan kararla her şeyi değiştirebiliyorlar. Vatandaş sabah uyanıyor, bir de bakmış ki elindeki arazisinin tapusu gitmiş. Ne oldu, RES yapacaklar... Diğer yandan, bu tesise karşı olmamızın bir sebebi de döşenecek enerji hatları. Elektrik idaresi onca yatırım yaparak yer üstündeki telleri yeraltına almaya uğraşıyor. Ancak tesis için yeni enerji nakil hatları inşa edilecek. Bu da ilçede havaya yaklaşık 5 kilometrelik elektrik kablosu döşenmesi anlamına geliyor. Adeta Çeşme'yi ikiye bölecekler" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.