Dolar 34,2321
%-0.03
Euro 37,5807
%-0.15
Altın 2.883,050
%-0.13
Bist-100 8.948,00
%-1.07

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli'de 10 milyonluk borç krizi: Belediyeye haciz, fatura müdüre!

Çiğli'de 10 milyonluk borç krizi: Belediyeye haciz, fatura müdüre!

Geçmişte maaş krizleri ve işçi eylemleri gündemden düşmeyen Çiğli Belediyesi'nde bu sefer de haciz şoku yaşanıyor. Belediye şirketinin 10 milyon lirayı bulan vergi ve sigorta borçları nedeniyle Çiğli Belediyesi'ne haciz giderken, alacakların faturası ise şirket müdürüne çıktı. Çiğli Belediyesi'ne haciz, fatura müdüre

  • Ege Postası
  • 11.12.2015 - 13:40
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl çıkan torba yasa kapsamında yapılandırılan belediye şirketi KAFESAN'ın birikmiş SGK ve vergi borçlarının ödemelerinde yaşanan düzensizlik nedeniyle Çiğli Belediyesi'ne 10 milyon liralık haciz çıkartıldı.
 
SGK BORÇLARINA ACI FATURA
Mali açıdan zor günler geçiren ve geçmişten gelen borçlar ile boğuşan Çiğli Belediyesi'nde yaşanan ekonomik darboğazın faturası acı oldu. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen ilk personel ihalesinde borçları nedeniyle devre dışı kalan belediye şirketi KAFESAN'ın 1992 yılından beri devam eden SGK ve vergi dairesi borçları çıkan torba yasa düzenlemesi kapsamında yapılandırılmış ve ödenmeye başlanmıştı. Ancak, sonraki hizmet alım ihalesine giren ve personelin birikmiş maaş alacaklarını da ödeyen belediye şirketinde yaşanan kriz bununla kalmadı. Taksitlendirilen borçların ödemesinde yaşanan aksaklık sonrasında belediye ikinci bir şokla daha karşı karşıya kaldı.


 
BELEDİYEYE HACİZ, BORÇLARIN FATURASI ŞİRKET MÜDÜRÜNE!
Ödemelerde yaşanan bu aksaklık Sayıştay tarafından kayıt altına alınırken, borçlar için belediye yönetimi ve ilgililer hakkında resmi işlem başlatıldı. Birikmiş vergi borçları nedeniyle belediyeye Maliye ve ilgili kurumlar tarafından çeşitli seferler tebligat yapılırken, ilk taksitten sonraki taksitler ödenmediği için bu sefer de Çiğli Belediyesi'nin gelirlerine alacakların tahsili için haciz konuldu.


ŞİRKETTEN İTİRAZ GELDİ
Yaşanan kriz bununla da dinmezken, belediye şirketinin geçmiş yıllara kadar uzanan ve 10 milyon lirayı bulan söz konusu borcu KAFESAN A.Ş. Genel Müdürü Alihan Yıldız'a yansıtıldı. Şirket borcunun şahsileştirilmesi işlemi gereği söz konusu rakam Genel Müdür Yıldız'dan istenirken, yaşanan bu durum üzerine Çiğli Belediyesi itirazda bulundu. Belediye karşı dava açmaya hazırlanırken, gelişmeler ilçe belediyesinde yeni bir krize yol açtı.


 
BAŞKAN ARSLAN: SORUN YOK, BORÇLAR ÖDENECEK
Çiğli Belediyesi'nde yaşanan borç şoku karşısında çözüm arayışları sürerken, Başkan Hasan Arslan'dan da konuyla ilgili açıklama geldi. Çiğli Belediye Başkanı Arslan, bine yakın personelin çalıştığı belediye şirketinin borçlarıyla ilgili krizi aşmak için uğraştıklarını dile getirdi ve "Bunlar kamuya olan borçlarımız. İlgili kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor. Şimdilik bir sorun yok, sıkıntı çözülecek. Yapılan karşılıklı uzlaşmalar sonrasında belediyeye ait bazı gayrimenkulleri borçlarımız karşılığında kurumlara verdik. Borçlarımızı ödemeye devam edeceğiz" dedi.
 
ŞİRKET ZARARLARI SAYIŞTAY RAPORUNA DA YANSIMIŞTI
Çiğli Belediyesi'nde yaşanan ekonomik sıkıntı Sayıştay tarafından geçtiğimiz yıla dönük olarak hazırlanan denetim raporuna da yansımıştı. Kurum tarafından yapılan incelemelerde, belediyenin personele yaptığı maaş ödemeleri ve hizmet alım ihaleleri hatalı görülmüş, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Temizlik İşleri Müdürlüğü gibi birimlerde çalışan KAFESAN personeline, şirketin sigorta borçlarına karşılık maaş ödemesi yapılması mevzuata aykırı bulunmuştu. Borçlarını yapılandıran belediyenin cevabına karşılık, 2012-2014 yılları arasında geçen süredeki hakedişlere yönelik ödemeleri de yine Sayıştay tarafından mevzuata uygun görülmemiş ve 901 personeli kapsayan geçtiğimiz yılki hizmet alım ihalesinin ödeneği bulunmaksızın gerçekleştirildiği tespit edilmişti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.