Dolar 34,0789
%-0.05
Euro 38,0886
%-0.01
Altın 2.879,440
%0.15
Bist-100 9.900,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli'de gergin meclis: AK Parti yüklendikçe CHP'den kontra geldi

Çiğli'de gergin meclis: AK Parti yüklendikçe CHP'den kontra geldi

Çiğli Belediyesi Mayıs ayı ikinci meclis oturumu hararetli geçti. AK Partili Sıddık Soysal ve Mustafa Akar’ın Çiğli Belediyesi, Aziz Kocaoğlu ve CHP eksenindeki sert eleştirilerine aynı şekilde Belediye Başkanı Metin Solak ve CHP’li meclis üyelerinden karşılık geldi.

  • Ege Postası
  • 08.05.2013 - 20:20
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Çiğli Belediyesi Mayıs ayı ikinci meclis oturumu Belediye Başkanı Metin Solak başkanlığında yapıldı.2012 Mali yılı kesin hesabının görüşüldüğü meclis toplantısı tartışmalı geçti.Ak Parti ve CHP grubu arasında geçen söz düellosuna Belediye Başkanı Metin Solak da katıldı.

AKAR: ÇİĞLİ BİRKAÇ DÖNEM SONRA EN GERİ KALMIŞ İLÇE OLUR
AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Akar 2012 yılı kesin hesap bütçesinde gelirle giderler arasında ciddi farkların olduğunu söyledi.Gelirlerin 63 milyon TL giderlerinde 89 milyon TL olduğunu ifade eden Akar, “Bunu nasıl başardınız başkanım tebrik ediyorum. Bir bakkal gelirle gideri yaparken bu kadar açık verdiğinde iflas eder.Bu harcamalarla bu gidişle Çiğli birkaç dönem sonra İzmir’in en geri kalmış ilçelerinden biri olur.Grup Başkanvekilimiz ‘evet’ demiş bu bütçeye ama ben ‘evet’ diyemem” dedi.


SOLAK’TAN CEVAP

Akar’ın eleştirileri üzerine söz alan Belediye Başkanı Metin Solak, “Belediyeyi bilmek bütçeyi bilmek bakkal defteri üzerinden konuşmak farklıdır. Belediye bütçeleri bir bakkal defteriyle açıklanamaz. Bakkal defteri üzerine Mustafa Bey konuşabilir ama belediyenin kalemleri üzerinden konuşmak ağır gelir. Bir belediyenin devam eden çalışmaları sırasında borçlanmaları olur. Bütçede en önemli borç belediyenin kendi şirketi KAFESAN’a olan borçtur. Bazı kalemlerde düşüşler vardır evet. Bir bakkalda bile gelirde bir ay artış varsa bir ay sonra düşüş olabilir. Her gün aynı gelirin giderin olması mümkün değil. Türkiye’nin 2012 yılı genel bütçesinin cari açığı 80 milyar dolar. Bu hükümetin 2012 bütçesi 80 milyar dolar…Ne yaptını? Borçlandılar. Açıktan borçlandılar. Kurumlara borçlandılar. Beklide bilmediğimiz şekilde açıkta duruyor.Bizim mali kitapçığımızda yazan her şey devletin her kurumu tarafından denetlendi.Biz oraya olmayan rakamların yazılmasını istemeyiz. Bizim yönetim anlayışımıza yakışmaz. Demek ki gelirleri de giderleri de yasalara uygun ve denetimlere açık yapıyoruz. Denetlemek güzel bir şey. Kurum için önemli. Mustafa Bey’in emeğine teşekkür ediyorum. Gidip yerinde hizmetleri incelemesi önemli. Gidip görmeden de konuşabilirdi. Bütçeler yapılır açıklar çıkar yeter ki döndürebilir olsun iş yapılabilir olsun.Bizim açıklamalar milyar dolarlarla değil. Başka belediyelerdeki gibi rakamlar değil” diye konuştu.

SOYSAL: İFLASTAN BAĞIŞ YAPAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİK
Başkan Solak’ı ardından AK Parti Grup Başkanvekili Sıdık Soysal söz aldı. Soysal,Başkan Solak’ın dile getirdiği 80 milyar doların hesabını soracak kişilerin TBMM’deki CHP’li milletvekilleri olacağını ifade ederken, “ bilsinler ki iflastan kurtuluşu bu hükümet kurtardı İMF’ye borcu ödeyip şartlı bağışta bulunan bir devlet haline geldik” dedi.


KOCAOĞLU’NA YÜKLENDİ
Soysal, geçtiğimiz hafta sonu Çiğli EVKA 5’te Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan EVKA 5 kavşağının açılış töreninde Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve mahallelerine geçit isteyen vatandaşlar arasında yaşanan tartışmayı gündeme getirdi. Kocaoğlu’nu işaret ederek, “ günden güne kaybettiğini gören bir iktidarın sinirlenmesi çok normaldir” diyen Soysal şöyle devam etti; “Çiğli’de kimse edepsiz değildir. Gözden kaçan bir şey var Kocaoğlu o gün CHP’lilere  'bunlara gereken dersi siz vereceksiniz’ dedi.Çiğli’de çöpü CHP iktidarı 15 yıldır çözemedi. Çiğli’de çamuru 15 yıldır çözemedi. Çiğli’nin çöpünü hiçbir bakanlık engellemiyor. Buna kargalar duysa gülerler ama çöpün etrafında kargalar bile kalmadı. Ulaştırma Bakanı neye onay vermemiş. Yapamayacağınız bir şeyde topu başkasına atmayın.Karşıyaka’da treni alta alırken Çiğli’de ne yaptınız.Geçitler yapma insanları mağdur et onlarda size pankart açınca ‘edepsiz’ deyin” dedi.

“ZULÜM DEYİNCE CHP AKLA GELMİŞTİR” DEDİ ORTALIK KARIŞTI
Başkan Solak’ın geçtiğimiz günlerde katıldığı bir TV programında ‘AKP’liler heveslenmesin Çiğli'de 100 yıl iktidar olamazlar’ dediğini hatırlatan Soysal, “ Mart 2014 de Çiğli halkı değerlendirmesini yapacak” derken sözlerini, “Cumhuriyet tarihimizin en acı olaylarından birinin yaşandığı Dersim’de hayatını kaybedenlerin bugün kemikleri bulundu. Vatandaşlarımızın ruhları şad olsun. Zulüm deyince CHP akla gelmiştir” diye sürdürünce ortalık karıştı. Soysal’a ilk tepki Başkan Solak’tan geldi. Geçtiğimiz ay mecliste aday olduğunu açıklayan Soysal’a bu eksende gönderme yapan Solak, “ Bu tür söylemler sizi aday da yapmaz belediye başkanı da yapmaz… Bunlar size bir şey kazandırmaz. Senin zihniyetin daha iyi bilir. Bence sen bunları kaşıma. Tarihi kaşımak sana bir şey kazandırmaz Sivası’ı İstanbul’da Gazi Mahallesi’ni size sormak gerek. Sakin ol biraz. Başbakan sesinizi duymaz. Tamam adaysınız. Meclisin kayıtlarını vereyim siz ulaştırın Başbakan’a” dedi.

YILDIRIM: CHP’Yİ KÖTÜLEYEREK BU İŞ OLMAZ
Soysal’a bir tepki de CHP’li meclis üyesi Muhlis Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “ Sayın Soysal siz Türkiye Cumhuriyeti’nin iflas ettiğini AK Parti’nin ülkeyi düzelttiğini söylediniz. Telekom’u, Petrol Ofisini, 2B’leri sattınız bunları cevaplayın. Büyükşehir Belediye Başkanı üzerinden siyaset yapıyorsunuz bu size bir şey kazandırmaz.Bu ülkenin Başbakanı İzmir’i içine sindiremiyor. Siyaset yaparak CHP’yi kötüleyerek bu iş olmaz. Kimin ülkeyi böldüğünü herkes açık açık biliyor” dedi.

KARABAY: ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZSİNİZ
Soysal’a bir cevapta CHP Grup Başkanvekili Ali Karabay’dan geldi. Sosyal’ın ‘ülkenin IMF’ye borçları bitti’ dediğini hatırlatan Karabay, “ Bu yarışmalara konu oldu. TV’de soruldu geçen gün Dünyada en borçlu ülkeler hangisidir dolar bazında diye… Cevap birinci ABD, ikinci Japonya üçüncü Türkiye…Dünya’da üçüncü sıraya gelmişiz borçta. Bunların üstünü örterek gerçekleri kapatamazsınız” dedi.


“ÖNCE TEŞEKKÜR ETMESİNİ BEKLERDİM”
Soysal’ın Kocaoğlu’nu hedef alan açıklamalarına da karşılık veren Karabay, “ Kendisi Büyükşehir meclis üyesi….Çiğli’de geçen hafta önemli bir hizmetin açılışlı yapıldı. Kendisinin de katkısı var. Önce teşekkür etmesini beklerdim. Kocaoğlu yaklaşık 60 milyonluk ciddi bir hizmeti Çiğli’ye ve İzmir’e kazandırdı.Adaylık açıklanmış tribünlere oynanacak. Ama doğru yapılmalı…Kocaoğlu’nun sözlerini tüm Çiğli’ye yaymak doğru değil. Başkan o gün, ‘Biz düğün yapıyoruz, bu güzel hizmete bunların yapılması doğru değil’ demiştir. Tamam bazı sıkıntılar var kabul ediyoruz ancak sıkıntıların çözümü için çaba gösteriliyor. Ancak bir iki provokatörün devreye girmesiyle Büyükşehir Belediye Başkanı’na hakaret edilmesine Başkan ‘edebinle dinle’ karşılığını verdi.Kocaoğlu kimseye hakaret etmemiştir” ifadelerini kullandı.

“BAŞKAN AÇIK YÜREKLİLİKLE SÖYLEDİ”
Çöple ilgili Kocaoğlu’nun her bulunduğu ortamda ‘bugüne kadar çözümünü gerçekleştiremediğim tek konudur’ dediğini hatırlatan Karabay, “ açık yüreklilikle söylüyor Başkan…. Sebeplerini günlerce tartışırız. Engellemeleri biliyoruz. Alt geçitler üst geçitler…Biz vatandaşı bilgilendirdik. Bütün bunlara rağmen siyasi provokasyon çabası içinde olanlar var. Hukuki süreç devam ediyor” dedi.

KASAP: KENDİSİNİ MİTİNGTE ZANNETTİ
CHP’li meclis üyesi Veli Kasap ise, AK Partili Soysal’ı dinlerken kendisini miting alanında zannettiğini ifade ederek, “ Çöp konusunda Torbalı Taşkesik’te yer seçimi yapılmıştı. Meclis’ten karar alınmıştı.Kocaoğlu Harmandalı’daki sorunu çözecekti. Ancak bakanlık durdurdu çalışmaları” diye konuştu.


AKAR’DAN SOYSAL SAVUNMASI: ÇİĞLİ’NİN HAKLARI KORUYAN TEK İNSAN
CHP Grubu’ndan Soysal’a gelen tepkiler üzerine AK Partili Akar “Esas şovu siz yapıyorsunuz. Çiğli’nin hakları koruyan tek insan Sıddık Soysal…Ben evimin balkonuna çıkamıyorum sinekten ve kokudan dolayı…Sen Çiğli’de 6 milyonluk yatırım yapacaksın bir de 100 yıl iktidarda kalacağım diyeceksin” dedi.

NOKTAYI SOLAK KOYDU
Tartışmalara son noktayı Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak koydu.Çiğl’nin yaşadığı çöp sıkıntısına ‘Bir deli kuyuya taş atmış 40 akıllı çıkartamamış’ atasözüyle yaklaşan Solak, “İşte Çiğli’nin çöpü böyle oldu. Bir taş atılmış 15 senedir çıkarılmıyor. Seçim zamanları birisi çıkıp diyor ki ‘100 kişinin yaşadığı köye kurdutmam’ ama 1 milyon kişinin yaşadığı yerde duruyor.Çok net Çiğli’ye istemiyoruz. Ama bakan ‘kalmalıdır’ diyor. AK Partili ilçe başkanı grup başkanvekili ‘çöpü çözmüyorsunuz’ diyor. Bakan ‘ama modern ama vahşi halde Çiğli’de kalacak’ diyor. Biz diyoruz ki en modern olarak bile Çiğli’de kalmamalı” derken Soysal’ın Dersim’de yaşananlara yönelik CHP’yi eleştirmesine ise, “ Dersim’de yapılan yanlışlar vardır ama tarihte Dersim’de yapılanların daha büyüğü Yavuz zamanında yapıldı. Yavuz’un katliamını Türkiye’de bilmeyen yoktur” dedi.

“TARİHİ KAŞIMANIN KİMSEYE FAYDASI YOK”
Soysal da Solak’ın sözleri üzerine oturduğu yerden, “ Türkiye Cumhuriyeti mi yaptı” derken Solak , “ Sen Osmanlı’yı inkar mı ediyorsun. Ecdadını inkar mı ediyorsun. Ben etmiyorum ama tarihi kaşımamak gerek.Kimseye faydası yok” karşılığını verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.