Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli’de gündem tarife

Çiğli’de gündem tarife

Çiğli’de gündem atık su, alt yapı ve evsel katı atık bertaraf tesisleri tarife cetveli oldu. AK Parti’nin, “ belirlenen tarife mevzuata uygun ama vatandaşa ekonomik külfet yüklüyor” çıkışına CHP’den, “Hükümet öncelikle ekonomiyi düzeltsin, gelir düzeyini arttırsın” kontrası geldi.

  • Ege Postası
  • 06.02.2013 - 19:34
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Çiğli Belediyesi Şubat ayı ikinci meclis oturumu Meclis Başkanvekili Hüseyin Benzer başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya komisyondan gelen atık su, alt yapı ve evsel katı atık bertaraf tesisleri tarife cetvelinin oylanması sırasında CHP ve AK Parti arasında yaşanan diyaloglar damga vurdu.

SOYSAL: MEVZUATA UYGUN EKONOMİYE DEĞİL
Geçtiğimiz yıl 7.39 lira olan tarifenin bu yıl 10.19 olarak belirlenmesine AK Parti’den veto geldi. AK Parti Çiğli Grup Başkanvekili Sıddık Soysal geçen yıl ret verdikleri tarifenin bu yıl daha da arttığına dikkat çekti ve  “ Bu sene geçen yıldan yüzde 25 daha az bir tarifeye olumlu oy verme kararı aldık. Belirlenen tarifeyle Çiğli İzmir’de bu alanda ikinci…Geçen seneye göre artış var. Hangi gerekçelerle bu artış oldu. Muhalefet partisinin genel söylemleriyle tarifeler uyuşmuyor. Sanayi bölgelerinden de alınacak rakamlarda ciddi artışlar var.Biz rakamları gerçekçi bulmuyoruz. Tarifeler mevzuata uygun ancak ekonomik kıstaslara uygun değil. Bizim derdimiz bağcı dövmek değil. Vatandaşın yükünü azaltmak istiyoruz. Çiğli halkının Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden alacağı var. Harmandalı yükünü fazlasıyla taşıyor” dedi.

KARABAY: HÜKÜMET ÖNCELİKLE EKONOMİYİ DÜZELTSİN

Soysal’ın tarifeye yaptığı olumsuz görüş sonrası söz alan CHP Çiğli Grup Başkanvekili Ali Karabay, alınan vergiyi bakanlığın kabul ettiğini ve yasal olduğunu dile getirdikten sonra, "katı atıkla ilgili bakanlık tarifeyi ortaya koymuş. Biz bakanlığın tarifesine ve mevzuatına uymak zorundayız. Bu rakamlar bakanlığın mevzuatına göre  belirleniyor. Biz bakanlığın mevzuatına uygun yapmazsak soruşturma ile karşı karşıya kalırız” dedi. AK Partili Soysal’ın “Tarife mevzuata uygun ama ekonomik değil” yorumunun doğru olmadığını belirten Karabay, “Biz mevzuata uymak zorundayız. Hükümet öncelikle ekonomiyi düzeltsin. Bu alanda politikalar yapıyorlardır. Umuyorum ekonomiyi düzeltirler… Böylece bu tarifeler vatandaşa külfet getirmez” dedi.

ESKİN: NEREDEYSE ÇÖPÜ KENDİ ELLERİMİZLE ATACAĞIZ

Karabay’ın ardından bu kez AK Partili meclis üyesi İrfan Eskin söz aldı. Eskin, "Karabay kanunu uyguluyoruz diyor…O zaman 28 CHP’li belediye kanunu uygulamıyor. Urla Seferihisar gibi yerlerde çöp tarifesi bizimkinin yarı fiyatına…Çöpün tüm zararını çeken Çiğli... Neredeyse çöpü kendi ellerimizle atacağız…Birde tarife yüksek oluyor.Çiğli Cumhuriyeti seviyor diyorsunuz ama bir yere kadar” dedi.

BENZER: ASIL SORUN GELİR DÜZEYİNİN ARTMAMASI

Konuya son noktayı Meclis Başkanvekili Hüseyin Benzer koydu. Sorunun gelir düzeyinde olduğunun altını çizen Benzer, “ Vatandaşın geliri artmadığı için tarifedeki 2 liralık artış fazla geliyor. Gelir düzeyinin artmaması sorun. İntibak Yasası dendi. 1 lira ile 300 lira arasında zam yapıldı.bu tarifie araç yenileme, personel gideri ve mazot artışı gibi maliyetlerin konut sayısına bölünmesiyle belirleniyor. Zam yapma meraklısı değiliz. Burada 2.80 lirayı tartışıyoruz. Kafelerin bazılarında çay 3 lira dikkatinizi çekerim” dedi.

Yapılan oylamada yeni tarife cetveli AK Parti'nin ret oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.