Dolar 34,2491
%0.03
Euro 37,6255
%-0.01
Altın 2.917,750
%-0.13
Bist-100 9.127,00
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çin’de ilginç yaya geçidi uygulaması: Kırmızı ip

Çin’de ilginç yaya geçidi uygulaması: Kırmızı ip

Çin’de kırmızı ışık ihlaline karşı alınan “ipli önlem” ülkede tartışma konusu oldu. Son zamanlarda kırmızı ışıkta geçen araç ve yayaların karıştığı ölümlü kazalar, medyada çok sık gündeme geliyor. Bu ilginç yöntem,...

  • Ege Postası
  • 15.04.2013 - 14:36
Çin’de kırmızı ışık ihlaline karşı alınan “ipli önlem” ülkede tartışma konusu oldu. Son zamanlarda kırmızı ışıkta geçen araç ve yayaların karıştığı ölümlü kazalar, medyada çok sık gündeme geliyor. Bu ilginç yöntem, kurallarına uymayan yayaları engellemek için Çin’in Nanchang şehrinde uygulanmaya başlandı.

Son olarak Çin devlet televizyonu CCTV’de yayınlanan trafik görevlileri, yaya geçidinde elinde kırmızı bir iple durarak, kırmız ışık yandığında yayaların ve bisikletlilerin karşıya geçmesini engellemeye çalışıyor. Kırmızı ışık yandığında ip çekiliyor, yeşil yandığında ise salınıyor. Bir ay önce başlatılan bu uygulama ile kimileri tarafından hoş karşılanmasa da, ihlallerde azalma olduğu ifade edildi. İpe rağmen kızıyla karşıya geçmek isteyen bir anne, neden böyle yaptığı sorusunu cevaplamazken, kızı ise kırmızı ışıkta durulması, yeşilde ise geçilmesi kuralını teyit edip, muhabirin sorusuna karşılık, annesinin yaptığının doğru olmadığını söyledi.

İp görevlileri ise önceden yayaları zapt edemediklerini, şimdi ise işlerinin daha kolay olduğunu belirtti. Bununla birlikte uygulamadan şikayetçi olanlar da var. Bir yaya bayan, “Kırmızı ışık varken neden kırmızı ip kullanılıyo? Anaokulu öğrencisi gibi başkaları tarafından kontrol ediliyoruz.” derken, bir başkası da “Başkaları tarafından disipline ve kontrol ediliyoruz; özgürlük yok gibi hissediyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi. Kırmızı ışıkta geçen yayalara ceza verilememesinin ise ihlali artırdığı kaydediliyor. Çin medyasındaki haberlerde, bu konuda yapılması gerekenin, ceza ve ipli önlemleri yerine, halkın bilinçlendirilmesi ve medeniyet seviyesinin yükseltilmesinin olduğu yorumları yapılıyor.

YAYALARIN KIRMIZI IŞIK İHLALİNDEKİ İKİ NEDEN

Konuyla ilgili çıkan bir haberde, ülkenin Gansu eyaletinde kırmızı ışıkta geçen bir erkek yaya, “Kırmızı ışıkta geçtiğinizin farkında mısınız'” sorusuna, “Ben öndekileri takip ediyorum.” cevabını verdi. Işıkların yanında üst geçit olmasına rağmen kırmızı ışık ihlali yaparak karşıdan karşıya geçen yayaların buna gerekçe olarak, “zaman israfı ve zahmetli oluşu” yada “arkadakilerin öndekileri takip etme alışkanlığı” nedenlerini öne sürdüğü ifade edildi.
Çin'de geçen yıl trafik kazalarından 60 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.