Çıray, sahada CHP’nin projelerini anlatıyor: Mazot 1,5 lira demek...
CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray: "Mazot 1,5 lira demek, patatesçi de kar edecek tüketici de alabilecek demektir" Çıray, sahada CHP’nin projelerini anlatıyor
- Ege Postası
- 16.05.2015 - 12:22
AKP Hükümeti’nin 2002’de 1 lira 10 kuruştan aldığı mazotu bugün 4 lira’ya getirdiğini hatırlatan Çıray şöyle devam etti: “Sülfat gübresinin 2002’de tonu 162 liraydı, bugün 780 lira. Nitrat gübresi 2002’de 193 liraydı, bugün 980 lira. Üre gübresi 2002’de 237 liraydı, bugün 1.100 lira. DAP 2002’de 354 liraydı, bugün 1650 lira. Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz çünkü; AKP’nin yem fiyatlarını % 300-400 arttırdı.”
“PAHALILIĞIN SEBEBİ TARIMDA GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSEKLİĞİDİR”
Tarımda yaşanan girdi maliyetlerinin zincirleme reaksiyon yarattığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili ve PM üyesi Aytun Çıray dünyanın en pahalı girdilerinin kullanılması halinde dünyanın en pahalı ürününü elde edileceğini anlattı. “Satın alma gücü düşük olan halkımız bu ürünleri yeteri kadar alıp tüketemezler. O zaman ürettiğiniz ürünü maliyetinin altında satmak zorunda kalır ve zarar edersiniz veya pahalıya satmak ister ama müşteri bulamazsınız. Her iki durumda da zarar edersiniz ve iki Trakya büyüklüğünde toprağı ekemez hale gelirsiniz. Sonunda üreticimiz ürettiği üründen para kazanamamaktan, tüketicimiz ise gıda ürünlerini pahalıya almaktan şikayet eder. Daha da tehlikesi bu durum yüzünden gün gelir üretim yapamaz duruma gelirsiniz,” dedi.
Çıray sözlerini şöyle tamamladı: “Sonucun düşük verimlilik; tarımsal yatırımların yapılamaması; yüksek oranlı gizli işsizlik olduğunu ve tohumlarımıza küresel sermayenin ‘patent’ adı altında el koyması da çabası olduğunu İşte bu anlattıklarım CHP’nin mazotu neden 1,5 liraya indirmekte kararlı olduğunu, neden gübre ve yem desteklemeleri yapacağını açıkça ortaya koymaktadır. CHP yeni kalkınma hamlesini tabandan başlatacak, zenginliği dalga dalga tüm ülkeye yayacaktır. Mazot 1,5 lira demek girdi maliyetleri düşecek, yani bizim iktidarımızda patatesçi de kâr edecek, tüketicimiz de pahalılıktan şikâyet etmeyecek demektir.”
Yorum Yazın