Dolar 34,2648
%0.07
Euro 37,6081
%-0.06
Altın 2.915,530
%-0.21
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çölyaklı çocuklar için pasta yaptılar

Çölyaklı çocuklar için pasta yaptılar

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren gıdalar yiyemeyen çölyak hastaları için düzenlediği özel günde, glutensiz pasta sürprizi de vardı. 120 aileye özel üretim gıda paketleri dağıtılırken çocuklar...

  • Ege Postası
  • 01.07.2013 - 10:37
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren gıdalar yiyemeyen çölyak hastaları için düzenlediği özel günde, glutensiz pasta sürprizi de vardı. 120 aileye özel üretim gıda paketleri dağıtılırken çocuklar da palyaçolar ve kuklalarla eğlendi.

Büyükşehir Belediyesi, son olarak Sasalı’daki İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda çölyak hastaları için özel bir gün düzenledi. Glutensiz yiyecekler içeren gıda paketlerinin dağıtıldığı programın sürprizi olan glutensiz pastayı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ile çocuklar birlikte kesti. Çölyak hastalarına desteğe devam edeceklerini belirten Genç, “Toplumumuzda bilinmeyen bu hastalıkla ilgili ne yapabiliriz diye düşündük, araştırdık. 2010 yılından beri Kent Ekmek Fabrikamız'da glutensiz ekmek üreterek Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Sizlerin dertlerine ortak olmaya çalışıyoruz. Sorunlarımızı ve dertlerimizi el ele vererek aşacağımıza inanıyorum. Koyduğumuz katkılar, bir nebze de olsa dertlerine derman oluyorsa ne mutlu bize.” diye konuştu. Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Kudret Yüzügüler da katkılarının çok büyük olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

İZMİR’İN EKMEKLERİ 50 ŞEHRE DAĞITILIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek Fabrikası, 2010 yılından bu yana normal ekmek yiyemeyen çölyak ve fenilketonüri hastaları için glutensiz özel tıbbi ekmek üretiyor. Siparişle üretilen bu ekmekler, İzmir içindeki 60 Kent Ekmek satış büfesi ile EDAK Ecza Kooperatifi üyesi eczanelere ulaştırılırken diğer illerdeki hastalara kargoyla gönderiliyor. İthali 12 lira olan glutensiz ekmekler, Kent Ekmek'te 75 kuruştan satılıyor. İzmir’in ekmekleri, Tekirdağ’dan Van’a kadar Türkiye’nin 50 şehrinde 274 noktaya ulaştırılıyor. Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda hastalara bir bölümü ithal edilen glutensiz ve düşük proteinli gıda paketleri de dağıtıyor. Bunların içinde makarna, tel şehriye, gofret ve un bulunuyor. Ayrıca bu hastalığın önemine dikkat çekmek için, "Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak" başlıklı bir el kitabı da bastırıldı.

ÇÖLYAK

Çölyak, glutein proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşan bir hastalık. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunuyor. Çölyak da bunların alınmasıyla gelişiyor. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan hastalık sebebiyle bağırsak duvarları düzleşiyor ve besin emilimini tam olarak yapamıyor. Türkiye'de her 100 kişiden birinde çölyak görülüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.