Dolar 34,0758
%0.18
Euro 38,0430
%-0.04
Altın 2.835,580
%0.22
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz İEF'de konuştu: 'İzmir'in her zaman yanındayız!'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz İEF'de konuştu: 'İzmir'in her zaman yanındayız!'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz İEF'in açılış resepsiyonunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yılmaz konuşmasında, "İzmir Enternasyonal Fuarı hatıralarımızda olduğu kadar yarınlarımızda da yer edinecektir. Cumhurbaşkanımız liderliğinde İzmir Fuarı’nın bölgenin ticari, kültürel ve turistik potansiyeline yakışır şekilde katma değer üretmesinin destekçisi olacağız. Her zaman İzmir’in, İzmir’in kent kimliğinin ve İzmirlinin yanındayız" ifadeleriyle sonlandırdı.

  • Ege Postası
  • 31.08.2024 - 21:14
  • Güncelleme: 31.08.2024 - 23:02

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Enternasyonel Fuarı  (İEF) 93. kez kapılarını 'Teknoloji' temasıyla açtı. Dün yapılan açılış töreninin ardından bugün de Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda resepsiyon düzenlendi

SİYASİLER TAM KADRO! 

Resepsiyona Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, İzmir Valisi Süleyman Elban,  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı. 

BAĞIMSIZLIK VURGUSU 

Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras olan İzmir Fuarı’nın, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını saygıyla yâd ettiğimiz Zafer Haftası’na denk gelmiş olmasını son derece anlamlı buluyorum. Bağımsızlığı iki türlü ifade ediyorum birisi hukuki. Dünyada 200 civarında ülke var uluslararası hukuka göre hepsi bağımsız. Bir de gerçek anlamda bağımsızlık var. Ekonominiz, bilimsel altyapının güçlüyse, insan kaynağınız güçlüyse ve insan kaynağınız varsa, ülke olarak üretiyorsanız gerçek anlamda bağımsız oluyorsunuz. Bizim de arayışımız bu. Ülkemizi gerçek anlamda bağımsız hale getirmek istiyoruz. O günlü şartlarda iktisadi bağımsızlığın alının çizilmesi çok kıymetli. Bugün de bu fuarın ana teması olan teknoloji de bağımsızlık açısından çok önemli. Önemli olan bilgi, teknoloji üretmek ve bunu rekabetçi anlamda pazarlayabilmek. Bunu başardığınızda bağımsız bir şekilde yolunuza devam ediyorsunuz" dedi. 

"DÜNYANIN 17. BÜYÜK EKONOMİ ÜLKESİ"

Türkiye'nin ekonomik anlamda büyüdüğünü iddia eden Cevdet Yılmaz, "Dünyanın en köklü ticaret fuarlarından birine ev sahipliği yaparken ülkemizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odağında aldığı mesafeyi hatırlatmakta fayda görüyorum. 100 yıllık bir cumhuriyetiz, geldiğimiz noktada 2023 yılında 1,1 trilyon doların üzerine taşıdık. Dünyanın 17’nci büyük ekonomisiyiz, yeter mi elbette yetmez.  Kişi başı milli gelirimiz 13 bin 110 Dolar’ı buldu. Bu yıl kurdaki istikrar ile Dolar bazında üst noktalara çıkmasını bekliyoruz. Dış pazarlarımızda talebin düşük seyrettiği, bölgemizde jeopolitik gerilimlerin arttığı bir ortama rağmen, ihracatta rekor kırmaya devam ediyoruz. Zorluklar içerisinde ihracatımızı arttırmaya devam ediyoruz. Bütün ihracatçılarımızı tebrik ediyorum" ifadelerine yer verdi. 

"MERKEZ BANKASI REZERVLERİ ARTACAK"

Bütçe açığının yüzde 5'in altına ineceğini dile getiren Yılmaz, "Cari açık çok önemlidir. Geçen yıl yüzde 6 civarında cari açığımız vardı bugün geldiğimiz noktada cari açığımız yüzde 2’nin altına geriledi. Yıl sonu itibariyle göreceğiz. Bu da dövize ve dış borçlanma ihtiyacımızı azaltıyor. Merkez Bankası rezervlerimiz artmaya devam ediyor. Tarihimizin en büyük deprem afetinin yaralarını sararken, bütçe açığımızı kontrol altında tutuyoruz. 11 ilimizi etkiledi, iyileşme süreci devam ediyor. 2 yılda 2 trilyon TL deprem harcaması yaptık. Daha yapacağımız masraflar var. Bu büyük depreme rağmen bütçe açığımızı da belli bir seviyede tutmaya çalışıyoruz. Bu yılki açığımız yüzde 5’in altına inecek" ifadelerini kullandı. 

"EYLÜL ENFLASYONU YÜZDE 50'NİN ALTINDA OLACAK" 

Her gün artan enflasyonun düşeceğini ileri süren Yılmaz, "Yıllık enflasyonun Ağustos’ta belirgin şekilde gerilemesini ve yılın kalan döneminde düşüşe devam etmesini bekliyoruz. Vatandaşımızın en büyük sorunu enflasyon bizim de temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek. Geçiş yılını Haziran itibariyle tamamladık, ikinciyi dezenflasyon üçüncü yıl da kalıcı istikrar. Orta vadeli kalıcı bir programı halkımızla paylaştık. Yüzde 50’ye yakın bir rakam bekliyoruz. Eylül enflasyonu çıktığında yüzde 50’nin altını göreceğiz. Orta Vadeli Programın temel amacı fiyat istikrarı, 2026 itibariyle tek haneli rakamlara ülkemizi kavuşturmak, istikrarlı bir ortamda kapsayıcı bir büyümeyi hayata geçirmek, kalıcı fiyat istikrarı ve kalıcı sosyal refah sağlayacağız. Bunu da adım adım gerçekleştiriyoruz" ifadelerine yer verdi. 

SERMAYEYE ÇAĞRI: AR-GE'YE KAYNAK AYIRIN

İzmir Enternasyonal Fuarının bu seneki temasının Teknoloji olarak belirlenmesinin önemine dikkat çeken Yılmaz, "Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet’imizin bir asırlık serencamını İzmir’de TEKNOFEST ile buluşturmuştuk. Gençlerimize güvendiğimizi buradan belirtmek isterim. Büyük sermaye guruplarına mesajım var tabi birikimi olanlara saygı duyuyoruz. Lütfen ARGE’ye bütçe ayırın, girişimci gençlere daha çok destek olun. Başka bir çıkışımız yok. İnanın bunu yaparlarsa, özellikle büyük sermayeye sahip şirketlimiz bir kısmını teknolojiye ayırırlarsa hem daha çok kazanırlar hem de ülkemiz kazanır" dedi. 

"İZMİR ÖNEMLİ TİCARET MERKEZİ" 

Cumhuriyetin ekonomi alanındaki en önemli girişimlerinden biri olan İktisat Kongresi’nin ilk defa İzmir’de toplanmış olmasının tesadüf olmadığına dikkat çeken Cevdet Yılmaz, "Gelişmiş ulaştırma altyapısı ve coğrafi konumunun verdiği sayısız avantajları nedeniyle bir liman kenti olan İzmir tarihin her döneminde Avrupa ve Akdeniz'in en önemli ticaret merkezlerinden biri olma özelliğini sürdürmüştür. Limanları, gelişmiş sanayi altyapısı ve dinamik iş gücü ile ülkemiz ihracatında yüzde 6,7 pay ile ikinci sırada yer almaktadır. İhracatı, ithalatından daha yüksek. Bu nedenle İzmirli iş insanlarımıza teşekkür ediyorum. Nitekim İzmirli ihracatçılarımıza Ticaret Bakanlığımızca sağlanan destek tutarı 2024 Ağustos ayında yaklaşık 560 milyon lirayı aşmıştır. Bununla birlikte; mevcut serbest bölgelere ek yeni bölgelerin de açılışını gerçekleştirerek, şehrin ihracat ve üretim kabiliyetini daha yukarı çekmeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz Mart ayında açtığımız Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) tam kapasiteye ulaşmasıyla bölgeye 20 bin civarında istihdam katkısı sağlanmış olacak" diye konuştu.

"İZMİR'İN HER ZAMAN YANINDAYIZ"

Yılmaz sözlerini, "İzmir Enternasyonal Fuarı hatıralarımızda olduğu kadar yarınlarımızda da yer edinecektir. Cumhurbaşkanımız liderliğinde İzmir Fuarı’nın bölgenin ticari, kültürel ve turistik potansiyeline yakışır şekilde katma değer üretmesinin destekçisi olacağız. Her zaman İzmir’in, İzmir’in kent kimliğinin ve İzmirlinin yanındayız" ifadeleriyle sonlandırdı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.