Dolar 34,2090
%0.01
Euro 37,8437
%0.18
Altın 2.925,820
%-0.13
Bist-100 9.126,00
%-2.41

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DİSK'ten hükümete kıdem tazminati tepkisi

DİSK'ten hükümete kıdem tazminati tepkisi

Hükümetin kıdem tazminatlarının kaldırılması ve fona devredilmesine yönelik çalışmaları karşısında harekete geçen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yeni bir eylem planını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kıdem tazminatları için DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde gündüz saatlerinde sendikaya bağlı 14 şube başkanlığının katıldığı bir toplantı düzenlenirken, hayat geçirilecek ortak eylem planı da karara bağlandı. Köleliğe karşı “#DirenİŞÇİ” sloganı ile hareket edecek olan sendika, içinde kitlesel eylemler ve yürüyüşler olan bir dizi eylemi hayata geçirmeye hazırlanırken, kıdem tazminatları ile ilgili çıkacak karara göre de binlerce kişi ile birlikte Ankara yollarına düşerek TBMM sesini duyurmaya hazırlanıyor.

  • Ege Postası
  • 11.11.2013 - 17:07

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi planlanan ve kıdem tazminatlarının kaldırılmasına dönük yasa taslağı ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendikaları temsilen kurulan Uzlaşma Komisyonu arasında devam eden görüşmeler, DİSK’i harekete geçirdi. Konuya dair bağlı sendikaların şube başkanları bir araya gelerek toplantı düzenleyen Ege Bölge Temsilciliği, gelişmeler karşısında atılacak adımları belirlemek üzere bugün geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek önümüzdeki dönem için güç birliği yapma kararı aldı. Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Lastik-İş, Emekli-Sen, Enerji-Sen, Dev Sağlık-İş, Dev Turizm-İş, Sine-Sen, Gıda-İş sendikalarının şube başkanlarının katıldığı toplantı hakkında bilgiler veren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kıdem tazminatı ile ilgili gelişmelerin tamamen kandırmacadan ibaret olduğunu belirterek, “AKP hükümetinin işçinin haklarını gasp etmeye yönelik bu girişimleri sonrasında hayata geçireceğimiz eylem planı hakkında bir plan yaptık. Önümüzdeki dönem sokaklar yine ısınacak ve alanlara inerek kitlesel bir hareket başlatacağız. Kıdem tazminatlarının kaldırılması, 10 milyon işçinin cebindeki paraya göz dikmektir. Biz buna müsaade etmeyeceğiz ve emekten yana olan herkesi başlatacağımız direnişe destek vermeye çağırıyoruz” dedi.

“İŞÇİNİN GÜVENCESİNE DOKUNDURTMAYIZ”

Hükümetin bugün yapılan görüşmelerde TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’i temsilen uzlaşma komisyonu ile masaya oturduğunu hatırlatan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Hükümet, işçinin 76 yıllık güvencesi olan kıdem tazminatını ortadan kaldırmak ve fona devretmek adına çalışma içerisine girmiştir. Uzlaşma komisyonu kurulmasındaki amaç ise, iktidarın yandaş sendikaları kendi cephesine çekerek mücadeleci ve aktif olan sendikaları pasifize etmek. TÜRK-İŞ kıdem tazminatının kırmızı çizgi olduğunu ve kaldırılmasının ise genel grev sebebi olacağını açıklamıştır. DİSK’in bu konuda tavrı da en başından beri bellidir. Biz bu kıdem tazminatlarına asla dokundurtmayız. Koşullar ne olursa olsun sokakları ısıtacağız” diye konuştu.

“KIDEM TAZMİNATINI KALDIRMAK İŞÇİNİN CEBİNDEKİ PARAYA GÖZ DİKMEKTİR”

Sarı sözlerinin devamında hükümetin kıdem tazminatlarını fona devretmeye yönelik hareketini ise, çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırmaya dönük bir hamle olduğunu savunarak, “Kıdem tazminatı, çalışanın emekliliğidir, yoksulun evidir, anne babaların çocuklarına alacağı çeyizin parasıdır. Kıdem tazminatını kaldırmak işçinin cebindeki paraya göz dikmektir. AKP hükümeti, eğer seçim öncesi yüreği yetiyorsa, bu kıdem tazminatını kaldırmaya kalksın… Bu olay 10 milyon çalışanı ilgilendiriyor. Seçimde hesabını sormasını biliriz. Eğer siz bizim tazminatımıza göz diktiyseniz, biz de sizin iktidarınıza göz diktik. Hazırlanan yasa kapsamsında sadece kıdem tazminatı değil, işçilerin sendikal örgütlenmeleri ve iş güvenceleri ellerinden alınmaya çalışılmaktadır. Özel istihdam bürolarının açılması ve taşeronlaşmanın yaygınlaştırılması da hükümetin planları dahilindedir” dedi.

EYLEM PLANI HAZIR, BİNLERCE KİŞİ ALANLARA İNECEK

Sendika tarafından basılan yaklaşık 300 bin bildiri ile işçileri konunun ciddiyeti hakkında bilgilendirildiğini belirten Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “Kıdem tazminatlarımız iş güvencemizdir, yok edilemez. Köleliğe karşı #DİRENİŞÇİ” başlığı altındaki bu bildiriler ile sendika üyesi olan ve olmayan tüm işçileri kıdem tazminatlarının kaldırılmaması için direnmeye davet ediyoruz” diyerek hazırladıkları eylem planı hakkında da önemli bilgiler verdi. Buna göre alınan ortak karar doğrultusunda, sendikanın şehir genelinde açacağı stantlar ile hem bildiri dağıtılacak, hem de kıdem tazminatlarının korunması amacı ile imza kampanyası başlatılacak. 15 Kasım’da da Birleşik Metal-İş Sendikası, Çiğli’de bulunan A.O.S.B.’de kıdem tazminatı ile ilgili ilçede yer alan Bölge Çalışma Müdürlüğü önüne yürüyerek bir basın açıklaması yapacak. 22 Kasım’da da DİSK Ege Bölge Temsilciler Kurulu bir araya gelecek ve aynı gün saat 17:00’da Basmane Meydanı önünde toplanarak, diğer demokratik kitle örgütlerinin de katılacağı büyük bir yürüyüş düzenlenecek ve Konak’ta basın açıklaması yapılacak.

YASAYA KARŞI DİRENİŞE DESTEK OLMAYA ÇAĞIRDI

Sarı hazırlanan eylem planının kıdem tazminatlarının kaldırılmasına karşı bir hareketin sadece başlangıcı olduğunun altını çizerek sözlerinin sonunda şunları kaydetti; “Eğer bu yasa meclise gelirse rotamız Ankara olacak ve gerekirse Ankara’ya yürüyerek, orada günlerce oturma eylemi yapacağız. Buradan çağrımız, “Emekten yanayım” diyen herkesi, ve başta Cumhuriyet Halk Partisi’ni, diğer siyasi partileri, bu yasa taslağı TBMM’ye geldiğinde de aynı şekilde muhalefet olan CHP’nin değişikliğe karşı duruş sergilemesini ve İzmir’de de yerel yönetimde olan siyasi partileri de bu yasaya karşı yürüteceğimiz direnişe destek vermeye çağırıyoruz. Kendilerini kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı yapılacak tüm eylemlerde halkımızla birlikte yanımızda görmek istiyoruz. Kıdem tazminatı işçinin son kalesidir ve biz bunu kaybetmek istemiyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.