Davutoğlu-Biden görüşmesinden mutabakat çıktı!
Başbakanlık kaynakları: Başika konusunda mutabakat sağlandı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada Başika konusunda ABD ile koordineli hareket etme ve yeni inisiyatifler kullanma konusunda mutabakat sağlandı açıklaması yapıldı.
- Ege Postası
- 23.01.2016 - 16:53
BAŞİKA MUTABAKATI
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden görüşmesinin ardından Başbakanlık kaynakları varılan mutabakat konusunda açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Başika kampı ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda koordinasyonun güçlendirilmesi ve yeni inisiyatiflerle yola devam edilmesi konusunda mutabakat oluştu."Irak'ın kuzeyinde bulunan ve Türk askerinin Peşmergeye eğitim verdiği Başika Kampı'na, 2 hafta içinde ikinci kez saldırı düzenlenmişti. Türkiye'nin kampın güvenliği için sevk ettiği askerler nedeniyle Irak merkezi hükümeti ile kriz yaşanmıştı.
HARİTALAR ÜZERİNDEN KONUŞULDU
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in masaya haritaları açarak gerçekleştirdikleri görüşme yaklaşık 2 saat 15 dakika sürdü. Başbakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre görüşmede ilk olarak gündeme Biden'in dün İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantılar geldi. Başbakanın Biden'a, "Tabii ki Türkiye'de herkesle görüşebilirsiniz. Ancak hep aynı kesimden insanlarla konuşuldu. Daha geniş bir kesimin görüşlerine başvursaydınız daha iyi olurdu" dediği öğrenildi.
BİLDİRİ TEPKİSİ
Biden'in akademisyenlerin bildirisine ilişkin değerlendirmesini hatırlatan Davutoğlu'nun ABD Başkan Yardımcısına metni görüp görmediğini sorduğu ve ardından da, " El Kaide ve benzeri örgütler, ABD'de hendek kazsa, benzer eylemler yapsa siz ne yapardınız ' Birileri ardından böyle bir bildiri yayınlasa, ABD'de ne yapılırdı ' Ne tepki verilirdi" dediği belirtildi.
HAREKAT DAİRE BAŞKANI DA KATILDI
Davutoğlu- Biden buluşmasında haritalar üzerinde Suriye ve Irak konusunda mevcut askeri durum üzerine ayrıntılı değerlendirmeler yapıldığı aktarılırken, görüşmede ve yemekte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, ABD - Türk ABD Dostluk Grubu başkanı Ali Sarıkaya ve Genelkurmay Harekat Daire Başkanı Korgeneral Satı Bahadır Köse'nin Dolmabahçe'de Başbakanla birlikte Türk tarafı adına bulunan isimler olduğu açıklandı.
YEMEKTE DE KONUŞTULAR
Davutoğlu ve Biden'in yemek yerken de uluslararası meseleleri Kıbrıs sorununu ve Rusya'nın bölgedeki durumu gibi konuları değerlendirdikleri öğrenildi.
AKEL HEYETİYLE GÖRÜŞECEK, KOÇ AİLESİNE TAZİYEYE GİDECEK
Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Dolmabahçe'den ayrılırken, Başbakan Ahmet Davutoğlu da Kıbrıs Rum Kesiminden AKEL partisi heyetini Ak Parti İstanbul İl Başkanlığında kabul edecek. Ardından da akşam saatlerinde, Divan Otele gidip Koç ailesine taziye ziyaretinde bulunacak. DHA
GÖRÜŞME SONRASI İLK MESAJLAR
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmek üzere Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde görüştü. Görüşme sonrasındaki açıklamalarda Davutoğlu PYD ile PKK'nın aynı olduğu vurgusunu yaparken Biden Türkiye'nin güneyinde bir devlet kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Biden’ı Başbakan Davutoğlu karşıladı. Davutoğlu, kısa bir süre Biden’a Boğaz’ı ve çevreyi anlattı. İkili daha sonra görüşme için ofise girdi. Davutoğlu ve Biden'e iki ülkenin yetkilileri de eşlik etti.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde saat 11.20'de başlayan görüşme, basına kapalı yapıldı. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.
DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR
Toplantı sonrası Davutoğlu'nun açıklamalarından sınır başları şöyle:
"Bugünkü görüşmelerimde teröre karşı tavır alma konusunda aynı yaklaşımı benimsedik. Hangi gerekçe ile tırmandırılmış olsun insanlık suçudur. Biz terör örgütleri arasında fark görmedik. Bütün terör örgütlerine karşı birlikte tavır alma konusunda hassasiyetimiz var.
Suriye ve Irak'taki gelişmeler, haritalar üzerinde tek tek kritik noktaları ele aldık. Türkiye sınırları boyunca, sınırları ötesinde bir mutabımız yok. Türkiye rejimi, DAEŞ'i ve YPG'yi tehdit unsuru olarak görmektedir. Sayın Biden'la Suriye'deki geçiş sürecine ilişkin kanaatlarımızı paylaştık. Önümüzdeki dönemde barış görüşmeleri esnasında Suriye muhalefetinin temsili konusunda hiçbir belirsizlik olmamasını istiyoruz. Türkiye'nin hedefi, sınırlarımızdaki bütün DAEŞ unsurlarının temizlenmesidir, sınırımızda DAEŞ görmek istemiyoruz, ABD de bunu destekliyor. Ancak bu konuda Rusya'nın engellemeleri konusunda kaygılarımızı paylaştık.
YPG, PKK'nın bir parçasıdır ve PKK'dan açık bir destek almaktadır. Sınıra komşu şehirlerde Suriye'den Türkiye'ye dönük terörist, silah sızmasını düşmanca bir tavır olduğunu gördüğümüzü paylaştık.
Irak'ta Başika'daki eğitim kampı çerçevsinde gelişmeleri ele aldık. Türkiye'nin PKK ve DAEŞ'e karşı mücadelesinde etkin kılmaktadır. Biz aktif desteği göstermek için eğitim kampı kurmuştuk. Bunun Irak tarafından yanlış yorumlanmasını doğru görmüyoruz. Bu kampın tek hedefi vardır, DAEŞ'ın Irak ve Suriye'den temizlenmesidir.
Türkiye 2013'te çözüm sürecini başlatarak, PKK'nın Türkiye'den silahlı bütün güçlerinin çıkmasını ve hiçbir silahlı gücün bulunmamasını istemiştir. PKK ile mücadelemizin temelini anlattım. Hiçbir ülkenin silahlı bir grubun şehirlerde hendek ve barikatlar kurmasını, silahlar kullanamasını kabul edilemeyeceğini konuştuk. Biz bu açık ve net tutumu ABD'den de görmekten memnuniyet duyuyoruz. ABD dost ve müttefik ülke. Geldiklerinde herkesle temaslarda bulunabilirler. Ancak bu resmi bir bütün olarak görmek önemli. Bugün kendisine verdiğimiz bilgilerle terör faaliyetlerinin sadece Türkiye'yi değil, bölgeyi de tehdit ettiğini paylaştık. PKK bizim için DAEŞ gibi bir terör örgütüdür. Son silahlı unsur silahını bırakana kadar ya da Türkiye'yi terk edene kadar devam edecektir."
BIDEN'DAN AÇIKLAMALAR
ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın açıklamaları şöyle:
"Konuşmama konstare olmak için penceden dışarı bakmamalıyım. Çünkü çok güzel bir manzara var. Başbakan ile benim aramda ortak noktalar var. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz çok önemlidir, bu yüzden yanlış anlaşılmalar olmasını istemiyoruz. Biz sizinle Sayın Başbakan, IŞİD ile ilgili konularda, PKK, El Nusra konusunda hemfikiriz. Bunlar terörist gruplardır. Türkiye'ye zarar veren kişilerin, örgütlerin karşısındayız.
Sultanahmet'te terör olayının meydanı gelen yere karanfil bıraktım. Biz terörün ortadan kalkması için işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Bizim ortak misyonumuz IŞİD'i ortadan kaldırmaktır. Bizim planlarımız olgunlaşmıştır, koordineli hale gelmiştir. Daha fazla ilerleme kaydetmeliyiz. Bu ilerleme daha da artacak. Bizim işbirliğimiz sayesinde hareketlerimiz ivme kazanacaktır. Sadece bölgede değil, Türkiye'de de IŞİD'i yok etmek için işbirliği yapıyoruz. Türkiye bu yolda önemli adımlar atmıştır. Biz bundan sonra da IŞİD'le mücadele için işbirliği yapmak, istihbarat toplamak, kampanya yapmak, yerdeki faaliyetlerimizi artırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Kaybedilen toprakları almak, IŞİD'in Türkiye sınırına ilerlemesini engellemek için tedbirleri aldık. Biz IŞİD'e karşı yerel sünni Arap güçleri destekliyoruz. IŞİD'i yendikten sonra faaliyetlerimize devam edeceğiz. Sizin güney sınırınızda bir devlet kurulmasına engel olacağız. Suriye konusunda kötümser olmamak gerek.
PKK da IŞİD gibi Türkiye için bir tehlikedir. PKK hiçbir şekilde barışa gönüllü değildir. Bu terör örgütüdür. Kabul edilemeyecek faaliyetlerde bulunmaktadır. Geçmişte barış görüşmeleri başarılı olmadı ve PKK başka çözüm yolu bırakmadı. Tabii ki siz de terörle mücadele edeceksiniz.
Irak'taki başarılarınızı taktir ediyoruz. Biz Ankara ile Bağdat ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlgili taraflarla birlikte Musul'u geri almak için çalışacağız. Musul'u işgalden kurtarmamız gerekiyor.
Kıbrıs'ta süren yıllarca çıkmaz yolda ilerlenen çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyoruz. Bu anlaşmazlık yıllarca devam etti. Kıbrıs ile müzakereler devam ettiriliyor, bunun Avrupa'nın güvenliğine de etkisi olacak. Türkiye kritik bir rol oynuyor. Sizin büyük rol oynamanız için potansiyeliniz var bunun için biz de gereken yardımı göstereceğiz.
Türkiye stratejik partnerimizdir. Türkiye'nin başarısı son derece ABD için de önemlidir. Bizim başarımız da sizin için önemlidir." (CİHAN/Habertürk)
Yorum Yazın