Dolar 34,1870
%0.02
Euro 38,0379
%-0.15
Altın 2.907,430
%0.4
Bist-100 9.674,00
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Davutoğlu: Osmanlı revakları Kabe'de kıyamete kadar hizmet edecek

Davutoğlu: Osmanlı revakları Kabe'de kıyamete kadar hizmet edecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kabe’deki Osmanlı revaklarının korunmasına yönelik Suudi Arabistan yetkilileriyle temaslarının sonuç verdiğini ve revakların her bir parçasının özenle korunduğunu dile getirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın...

  • Ege Postası
  • 16.04.2013 - 17:43
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kabe’deki Osmanlı revaklarının korunmasına yönelik Suudi Arabistan yetkilileriyle temaslarının sonuç verdiğini ve revakların her bir parçasının özenle korunduğunu dile getirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Suudi Arabistan’daki toplantısı dolayısıyla Mekke’ye gidip Kabe’deki Osmanlı revaklarını yerinde gördüğünü aktaran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kabe’den kaldırılan revakların ve sütunların Arafat’ta bir bölgeye taşındığını açıkladı. Bir Türk firma tarafından restorasyon çalışmalarının yapıldığını anlatan Davutoğlu, Kabe’deki çalışmaların tamamlanmasının ardından revakların yeniden eski yerlerine taşınacağını vurgulayarak, “Osmanlı revakları, kıyamete kadar Kabe’ye ve hacılara hizmet edecek.” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KONGRE MERKEZİNİN TEMELİ ATILDI

Geçtiğimiz yıl Şeb-i Arus törenlerinde sema programına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 bin kişilik yeni bir salon talimatı üzerine çalışma başlatan Konya Büyükşehir Belediyesi, 10 bin kişi kapasiteli spor ve kongre merkezi projesini hazırlayıp temelini attı. Temel atma törenine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Anadolu’nun en büyük spor ve kongre merkezinin temelini attık. 10 bin kişi kapasiteli bir çok organizasyona ev sahipliği yapabilecek mahiyette büyük bir proje. İnşallah en geç kasım ayında proje hayata geçmiş olacak. Temel atma törenleri heyecan, açılışlar ise onur vericidir. Büyükşehir belediye başkanımızı ve ekibini kutluyorum. Bilim merkezi ve kelebekler vadisini önümüzdeki dönemde açacağız.” dedi.

Temel atma programının ardından Mevlana Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suudi Arabistan’daki programı dolayısıyla Mekke’ye giderek Osmanlı revaklarının korunmasına yönelik çalışmaları incelediğini anlattı. Dün, revakların kaldırıldığı Arafat’a gittiğini söyleyen Davutoğlu, “İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Myanmar Toplantısı dolayısıyla Cidde’de bulunmam vesilesiyle Mekke’ye geçip revakların son durumunu da bizzat müşahede etme imkanı buldum. Biliyorsunuz Kabe’nin tavaf alanının genişletilmesi bağlamında Osmanlı revaklarının da içinde olduğu yapıların biraz daha alanı genişletecek şekilde taşınması söz konusuydu. Biz Suudi Arabistan yetkilileriyle Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve benim her görüşmemde temas ederek belirli bir prensipte mutabık kalındı. Ve Suudi Arabistan yetkililerine bu konuda teşekkürü bir borç biliyorum. Revakların aynen muhafazası, ancak alanın genişletilmesi projesi bağlamında yerlerinin değiştirilmesi konusunda bir anlayış birliğine varmıştık. Çünkü gerçekten hacıların ve umre yapan kardeşlerimizin sayısı arttıkça bir alan değişikliğine ihtiyaç var. Ama bu tarihi doku muhafaza edilerek yapılmalı. Şu anda yaklaşık 3’te birinde yenilenme çalışması var, oradan kaldırılan revakların sütunları, kubbeleri ve bütün revak unsurları Arafat’ta bir bölgeye taşınıyor. Bu çalışmayı yürüten de bir Türk firmasıdır. Tarihi eser restorasyonunda da büyük tecrübe sahibi bir firma.

Türk firması ile irtibat kurarak revakların Arafat’ta taşındığı alanı bizzat ziyaret ettiğini anlatan Bakan Davutoğlu şu bilgileri verdi: "Oradaki mühendislerden sanat tarihçilerinden tek tek sütunlarla ilgili bilgi aldım. Revakların unsurlarıyla ilgili tek tek bilgi aldım. Revakların geri taşınması için ortaya konan kalıpları bizzat gördüm. Daha sonra oradaki işçi kardeşlerimizle de kucaklaştık. Oradaki mühendis kardeşlerime söyledim ‘Bu öyle bir husus ki, hesabı Yüce Rabbimize, Resulullah'a, Mimar Sinan’a ve hepimize verilecek bir hesaptır. Hepimiz bu konuda titiz olmalıyız. Şu ana kadar ki çalışmalar son derece profesyonel ve titiz bir şekilde devam ediyor. Bazı kaybolmuş eksik unsurlar dahi tamamlanarak inşallah revaklar eski estetiği ile Kabe ve hacılara kıyamete kadar hizmet etmeye devam edecek.” diye konuştu.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.