Dekan Uysal“sözde ortodontistlere dikkat”
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Ortodonti ABD Başkanı Prof.Dr. Tancan Uysal, Ortodonti Tedavisinin Sağlık Bakanlığınca sertifikalandırılmamış, hiçbir geçerliliği olmayan kurslarla ortodonti eğitimi alan, ya da yurt dışından gelen ‘sözde’ ortodontistlerin eline bırakılmayacak kadar önemli bir uzmanlık olduğunu söyledi.
- Ege Postası
- 08.06.2014 - 12:35
“Yaptıkları tedavilerle hastanın durumunu ağırlaştırıyorlar”
Dekan Prof.Dr. Uysal, 2-3 günlük kurslarla ortodonti eğitimi alan, ya da yurt dışından gelen sözde ortodontistlerin, her hastaya hareketli aparey uyguladığını; tel takmasını öğrendiği için olur olmaz her vakaya tel taktığını ve üst çene genişletmesi öğretildiği için de her hastanın üst çenesini genişlettiğini söyledi. Prof.Dr.Uysal, “Yapılan tedavilerin hastanın problemini çözmekten ziyade daha da ağırlaştırdığına şahit oluyoruz. Böyle durumlarla karşılaşmış birçok hastayı yeniden tedavi etmek zorunda kaldığımızı biliyorum ve bu konuda büyük üzüntü duyuyorum” diye konuştu.
“Risk alıyoruz”
Bu sebeplerle ağır hasar görmüş hastaların sonunda işin uzmanı Ortodontistlere başvurduğunu belirten Prof.Dr. Uysal, “Uzman kişiler tarafından tedavi edilmeyen vakaların dişlerinin köklerinde erimeler, dişlerin mine yüzeylerinde çürümeler ve diş etlerinde büyük hasarları da gözlemliyoruz. Bilinçsizce müdahale edilmiş, yanlış teller takılmış, uygun olmayan yapıştırıcıların gelişigüzel kullanıldığı ve ağır hasar görmüş ağızlara bir kez daha müdahale etmenin riskini almak konusunda oldukça zorlanıyoruz” dedi.
“Küçük hesaplar hem sağlığınıza hem de kesenize zarar”
Ortodontinin, 5 senelik diş hekimliği eğitiminin üzerine üst ihtisas gerektiren, Türkiye’de ve dünyada diş hekimliği uzmanlık dalları arasında ilk olarak kabul edilen bilim dalı olduğunun altını çizen Prof.Dr.Uysal, hastalara önemli uyarılarda bulundu. Prof.Dr.Uysal, “Hasta olarak küçük hesaplarla vermiş olduğunuz bir karar ağzınıza yanlış tedavilerin yapılmasına, dişlerinizin ve köklerinin zarar görmesine, ikinci bir tedavi ihtiyacı doğmasına, ödediğiniz paranın boşa gitmesine ve aynı ücreti tekrar tedavi olmak için ödemenize neden olabilir. Sizler işin uzmanı olmayan hekimlerin deneme tahtası değilsiniz” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın