Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Demirtaş: İran ile ticarette yeni hamleler istedi

Demirtaş: İran ile ticarette yeni hamleler istedi

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İran ile ticaretin geliştirilebilmesi için işadamlarının önünü açacak yeni hamleler yapılmasının şart olduğunu belirterek, öncelikle serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ve Türkiye Ticaret ve Lojistik Merkezi'nin kurulması gerektiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 11.03.2015 - 15:21
İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'nın daveti üzerine Tahran'da düzenlenen 'Türkiye ile Uygulamalı Ticaret Konferansı'na konuşmacı olarak katılan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “2015 yılında hedefimiz İran ile 30 milyar dolar ticaret. Bu rakam ulaşılamayacak bir hedef değil. Ama yeni hamleler gerekli" dedi. Demirtaş, “Cumhurbaşkanlarımız hedefi 30 milyar dolar olarak koydu. İki ülke, 50 milyon kişilik dev bir güç ve pazar. Türkiye için İran, Orta Asya, Pakistan ve Afganistan'a geçiş kapısı. Türkiye de Avrupa'nın kapısı. Bu, ulaşılamayacak bir rakam değil ama yeni hamleler gerekli. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı hemen bir çalışma başlatmalı. Ülkelerimiz arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmalı. İnsanlar nasıl vizesiz girebiliyorsa, mallar da serbestçe dolaşsın" dedi. 

"TÜRKİYE TİCARET VE LOJİSTİK MERKEZİ KURALIM"

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'nın gümrüklü antrepolar kurulmasının altyapısını hazırlamasını öneren Demirtaş, “Biz gelelim, Tahran'a yakın bir yerde büyük bir Türkiye Ticaret ve Lojistik Merkezi kuralım. İran'ın ihtiyacı olan malları burada depolayalım. Burada showroom'lar, pazarlama ve irtibat ofisleri bulunsun. Tabii burası dev bir depo olacak, en çok tüketilen ürünler burada olacak. Gümrüklü antrepo ve lojistik merkezi hizmeti verecek. Bu antrepodan yapılan satışların parası anında tahsil edilecek, vergisi ödenecek, İran iç pazarına girecek. Hızlı bir alışveriş olacak, günlerce malın gelişi beklenmeyecek, sıcak satış olacak. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımız, 6 milyon dolara kadar olan yatırımın yüzde 60'ını veriyor. 10 kişiye kadar olan istihdamda 300 bin dolar, tanıtım için de 10 yıl süre ile 180 bin dolar veriyor" diye konuştu.

TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI

Son dönemde İran ile kaydedilen en büyük gelişmenin Tercihli Ticaret Anlaşması'nın imzalanması olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “2015 itibariyle yürürlüğe giren bu anlaşma 265 ürünü kapsıyor. Türkiye'den İran'a ihracatta parfümden otomobile, otobüs ve kamyonda kullanılan yedek parçalardan tam otomatik makinelere kadar geniş bir yelpazede 140 ürüne yüzde 30 ve yüzde 40 oranlarında tarife indirimi geldi. Yine İran'dan olan ithalatlarda da 125 üründe sınırsız oran ve çeşitli gümrük vergisi indirimleri yapılacak. Bu değişiklikler iki ülke işadamları için yeni kapılar açmalı. Çünkü bugün 15 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimiz ne ülkelerimizin dostluğuna ne de büyük potansiyelimize yakışan bir rakam değil" dedi. 

"İRAN'I KOMŞU KAPISI YAPTIK"

İzmir olarak mesafeleri aşıp, İran'ı komşu kapısı yaptıklarını belirten Demirtaş şunları söyledi:

"Son 3 yılda İran'a 4 kez gittim. Başka bir ülkeye, Yunanistan'a dahi bu kadar sık gitmedim. Aynı dönemde İzmir'de de İran'ın çeşitli kentlerinden gelen 9 heyeti ağırladık. İran ile ilişkilerimizin gelişmesine Oda olarak büyük önem veriyoruz. Çünkü İran bizim için son derece önemli ve stratejik bir ülke. Gördüğümüz misafirperverlik ve ortak iş yapma konusundaki büyük arzu sonucunda ilişkilerimiz de çok iyi bir noktada."

Sanayi, Maden, Ticaret Bakanlığı Ticari Konular Bakan Yardımcısı Sayın Khosrotaj ise, “Bakanlık olarak, kazan-kazan politikası ile çalışıyoruz. Rakiplerden korkmadan, ihracatçıları zora sokmadan rekabet ortamı yaratılması gerekiyor. Bilgiye dayalı ekonominin gelişebilmesi için yenilikçi olmalıyız. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar ve aynı zamanda Avrupa'ya girmek için bir köprü. Özel sektörümüzün Türkiye ile çalışması için Bakanlık olarak elimizden geleni yapmaya hazırız" diye konuştu.

Konferansa ayrıca, İran Türkiye Büyükelçisi Hakan Tekin, İran Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, Tahran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Başkanı Yahya Ale-Assad, DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bilgin Aygül ve Türkiye İran Ticaret Müşaviri Himmet Geriş konuşmacı olarak katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.