Demirtaş'tan kruvaziyer uyarısı
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Avrupa'nın tam olarak ekonomik krizden çıkamaması, bölgemizdeki siyasal istikrarsızlık nedeniyle Türkiye'de kruvaziyer turizmde şimdilik bir düşüş olduğunu ve İzmir'deki düşüşün de bu nedenle yaşanan, kentimize özgü değil, bölgemize ait bir düşüş olduğunu söyledi.
- Ege Postası
- 13.09.2014 - 12:49
Demirtaş, bu düşüşün ana nedenlerinin başında kruvaziyer şirketlerinin şu an Ortadoğu, Karadeniz ve Doğu Akdeniz'in genelinde yaşanan siyasi istikrarsızlıklar, çatışmalar nedeniyle bölgeye eskiye göre çok daha çekinerek yaklaşması olduğunu söyledi. Demirtaş, “Ülkemiz ve kentimiz güvenli ve istikrarlı bir liman olabilir ama aynı rotayı paylaştığımız diğer duraklarda sorun yaşanınca bundan biz de etkileniyoruz, onlar nedeniyle tüm bölgeye yapılan bir sefer iptal edilince bize gelen gemi de gelmiyor" dedi. Kruvaziyer şirketlerinin yeni pazarlara açılmak adına gemilerini Latin Amerika ve Uzakdoğu pazarlarına kaydırmasının tüm Akdeniz'i olumsuz etkilediğini de aktaran Demirtaş, “Avrupa'dan olan binişlerde Türkiye'de repeater cruiser sayısı (sürekli aynı bölgeyi tekrar eden gezen yolcu sayısı) artması da ülkemize gelen turist sayısını etkiliyor, müşteriler bazen farklı arayışlara giriyorlar. Türk vatandaşlarının Avrupa seyahatlerinde yaşadığı vize sorunu da bir başka engel, buradan gemilere binen turist sayısının az olması da seferlerin arttırılmasını engelliyor. Bir de Avrupa'daki ekonomik krizin etkisinin hala devam etmesi, insanların tatil bütçesinin azalması, kruvaziyer turizmi olumsuz etkiliyor. Bütün bu olumsuzluklar üst üste gelince de ülkemize gelen kruvaziyer turist sayısında bu yıl düşüş yaşanıyor" dedi.
İZMİR'E 8 AYDA 217 BİN TURİST GELDİ
Tüm Türkiye ile paralel olarak İzmir'de de kruvaziyer turizmde düşüş yaşandığını aktaran Demirtaş, “1 Ocak - 31 Ağustos 2013 tarihleri arasında İzmir'e 118 sefer ile 308.035 transit yolcu gelmiş. 10 Ocak - 26 Ağustos 2014 tarihleri arasında İzmir'e 88 sefer ile 217.940 transit yolcu gelmiş. Geçen yıla oranla, yılbaşından bu yana kaybımız 30 sefer ile 86.476 yolcu olarak görünüyor" dedi. İzmir'deki azalmanın önemli nedenlerinden birisinin bir şirketin bu sene rotalarını değiştirmesi ve İzmir'e yaptığı 37 seferin iptal edilmesi olduğunu belirten Demirtaş, “Şirketlerin rota değiştirmesi zaman zaman sektörde yaşanan bir olaydır. Bu iptallere karşın kentimize başka şirketler 23 yeni ek sefer yaptı. Sene sonuna kadar 380 bini aşkın kruvaziyer yolcusu bekliyoruz" dedi. Demirtaş, İzmir'in 3 yıl üst üste Avrupa'nın en iyi kruvaziyer destinasyonu seçildiğini de hatırlatarak, “İzmir artık bu sektörde oturmuş, rüştünü ispatlamış bir kenttir. Zaman zaman bazı dalgalanmalar olabilir ama bu İzmir'in kruvaziyer turizmdeki önemli ve güçlü yerini değiştirmez" dedi.
DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ İZMİR'E ÖZGÜ DEĞİL
Son zamanlarda özellikle İzmir genelinde kruvaziyer turizminde düşüş konusunda pek çok kişi ve kurumun açıklamalar yapıp, değerlendirmeleri olduğunu kaydeden Demirtaş, “İstatistiklere baktığımızda ise tüm Türkiye genelinde belli başlı büyük limanlarda sefer ve yolcu azalışı olduğu görülüyor. Tüm Türkiye'yi etkileyen olumsuzluklar, elbette bu ülkenin parçası olan İzmir'i de etkiliyor. Bunların nedenlerini iyi okuyup, doğru değerlendirmeler yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Bu açıklamalarla bir yere varamayız, aksine herkesin olumsuz konuşmak yerine, kruvaziyer turizmin geliştirmek için çalışması gerekiyor. Türkiye'yi olumsuz etkileyen şartların yanı sıra İzmir'in bazı özel şartları da var. Hala şirketlerin istediği şekilde limanı geliştiremedik, yeni bir kruvaziyer limanı yapamadık, turistlerin kentte görmek istediklerini onlara sunamadık. Bunları yapmak için çalışmak yerine devamlı kruvaziyer turizmde düşüş var diye konuşmak bize yarar getirmediği gibi zarar getirir" dedi. (DHA)
Yorum Yazın