Denizli: İzmir’de Tarım ve Gıda Zirvesi yapılacak
İlknur Denizli ve İzmirli tarım ve gıda temsilcilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le yaptıkları toplantıdan İzmir tarımı için yapılacakların geniş bir katılımla ele alınacağı “İzmir Tarım ve Gıda Zirvesi” müjdesi çıktı!
- Ege Postası
- 12.03.2013 - 11:50
Tarım Bakanı İzmir’e özel bir ilgi gösterecek
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli toplantıyla ilgili olarak.” Benim adıma son derece olumlu bir toplantı oldu. Sadece konuşup derdimizi, önerilerimizi aktarmadık. Toplantıdan somut sonuç aldık. İzmir tarım temsilcilerinin kimi talepleri hemen hayata geçirildi. Sayın Bakan İzmir tarımını büyütmek ve geliştirmek için yapılacaklar konusunda İzmirlilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirttiler. Bu amaçla daha geniş bir tarım zirvesinin İzmir’de yapılacağının müjdesini verdiler. Bu toplantının İzmir açısından önemli kazanımı, İzmir tarımının ele alınacağı bir zirvenin İzmir’de yapılacağını Sayın Bakanın bize müjdelemesi olmuştur.
Tarım Bakanımız Mehdi Eker, toplantının ardından İzmir ve Ege Bölgesi’nin Türk Tarımı için öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirtmiş, İzmirli çiftçinin gelirinin arttırılması için çalışacaklarını vurgulamıştır. Sayın Bakan İzmir için yapılacak her şeyin Türkiye için değerli ve faydalı olduğunu bu amaçla da İzmir tarım sektörünü her zaman dinleyeceklerini ve dikkate alacaklarını belirttiler”.
“İzmir Türk tarımı için çok önemli”
Toplantıya İzmir’in Türk tarımındaki önemine vurgu yaparak başlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasında “Tarım açısından her türlü olumlu koşulların var olduğu iklimi çiftçisinin birikimi ve gelişmiş tarımıyla İzmir özel bir ilgiyi hak ediyor. Milletvekilimiz İlknur Denizli ve İzmirli temsilcileri dinledikten sonra İzmir’de bir tarım zirvesinin çok faydalı olacağına inandım” dedi.
Toplantı ile ilgili değerlendirmesinde İlknur Denizli “Her ne kadar benim açımdan olumlu geçtiğini belirtmiş olsam da burada önemli olan İzmirli Tarım sektörü temsilcilerinin görüşleridir. Kendileri sahada işin içindeler. Ülke ekonomisine İzmir ekonomisine reel olarak katkıda bulunan tarım çalışanlarıdır. Bu sebeple onların izlenimleri düşünceleri daha önemli. Gıda mühendisi olarak tarım sektörüyle yakından ilgileniyorum. Sıkıntılarımızı ilettiğim Sayın Mehdi Eker çözüm yollarının bulunmasında her zaman yardımcı oluyor. AK Parti olarak biz geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ülkemiz tarımıyla yakından ilgileneceğiz. 20 milyona yakın insan dolaylı ve direkt olarak tarımdan geçimini sağlıyor. Tarım beslenme ve stratejik pozisyon olarak önemli ama aynı zamanda İnsanımızın istihdam kaynağı. Türk Tarımını çiftçimizin refahını yükseltecek verimliliğe kavuşturmamız gerekiyor.”
Toplantıda görüşlerini aktarma fırsatı bulan İzmirli tarım temsilcilerinin bazılarının görüşleri:
Mahmut Eskiyörük (Tire Süt Kooperatifi Başkanı) Kooperatifçiliğin çiftçi için öneminden bahsetti ve “Süt hayvancılığını gelişmesi süt ve süt ürünleri sanayisinin gelişmesiyle birlikte ele alınmalı. Süt üretimimiz hızla artıyor Ancak kooperatif usulüyle süt toplanmadığı, çok sayıda tüccar süt topladığı için süt toplama maliyeti artıyor. Bunu önlemek için devlet kooperatifleri desteklemeli.”. İzmir’de örgütlü yapının eksik olduğunu ancak desteklerin olumlu olduğunu belirten Eskiyörük konuşmasının devamında “KDV oranında kooperatifler için indirim yapılmalı ve örgütlü yapılar güçlendirilmeli. Bu çiftçinin ve tarımın yararına olacaktır. Kooperatifler desteklenirse onlar da çiftçiyi destekler” dedi ve Bakanlığın desteklerine teşekkür etti.
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli, hükümetin tarım politikasındaki olumlu uygulamaları için Bakan Mehdi Eker’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, destek uygulamalarıyla ilgili önerilerini belirtti “Enerji girdileri bizi zorluyor. Kooperatiflere sağlanan imkanların bizlere de sağlanması gerekiyor. Teknolojimizi geliştirmek için yapacağımız yatırımlar için teşvik uygulamaları geliştirilmeli” dedi.
İzmir Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer konuşmasının başında küçükbaş hayvancılar adına Bakan Mehdi Eker’e teşekkür ettikten sonra konuşmasının devamında, “Islah projeleri geliştirilmeli. Kıl keçisinde kredi verilmesine ihtiyacımız var. Soğuk zincir süt toplamamız sebebiyle maliyetimiz sıcak toplayanlara göre yüksek. Rekabetin eşit koşullarda olabilmesi için soğuk zincir konusunda standart getirilmeli.” diyerek taleplerini iletti.
Süs Bitkileri ve Çiçekçilik adına görüşlerini aktaran Ali Osman Öymen ve Selahattin Altun bu sektörün önünün çok açık olduğunu kendilerine imkan sağlanması halinde ithalatın azalacağı gibi büyük bir ihracat potansiyeline sahip olduklarını belirttiler ve bakanlıkta kendileriyle ilgili bir birim kurulmasını istediler. Süs bitkileri ve çiçek üreticileri enerji maliyetlerinin kendileri için çok büyük sıkıntı olduğunu söylediklerinde;
İlknur Denizli “İzmir jeotermal enerji açısından zengin bir bölge, 35 projemizden biri “Tarım ve Jeotermal enerji” Seferihisar başta olmak üzere jeotermal enerjiyi tarım sektörünün hizmetine sunacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor, tahsislerin yapılmasıyla birlikte bölgede jeotermal seracılık yeni bir ivme kazanacak. Böylece sevgililer, anneler günü gibi talebin arttığı dönemlerde çiçek ithal etmek zorunda kalmayacağız” dedi
İzmirli Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektörlerinin temsilcilerinin öneri talep ve eleştirilerini dinledikten sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker öncelikle kendilerine tarıma katkılarından dolayı teşekkür etti ve ana hatlarıyla AK Parti Hükümeti’nin son 10 yılda Türk tarımı için yaptıklarını anlattı ve yaşanan değişime ve gelişime rakamlarla dikkat çekti.
Tarım ve Gıda Hem Ülke Ekonomisini Büyütecek Hem Çiftçimizin Gelirini Arttıracak
AK Parti hükümetleri tarım destekleri konusunda Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı uygulamalarını hayata geçirmiştir. 2002 yılında 45 milyon TL olan destek miktarı 2012 yılında %442 artarak 244 milyon TL olmuştur. Biz iktidara geldiğimizde hayvancılığa destek 7 Milyon TL iken bugün 20 kattan fazla artarak 151 Milyon TL olmuştur. Süt üretimindeki artışı en iyi sektör biliyor. Biz tarımı her türlü destekleyeceğiz. Ancak devlet yapması gerekenleri yaptıkça tarım sektörü kendi sorumluluklarını yerine getirmeli. Dönüşüme ayak uydurmalı. Evet, tarım bu ülkenin geleceği ama çiftçimizde bir sanayici gibi yatırım yaparken pazarı anlamaya çalışmalı. Hayvanımı nasıl besleyeceğim, yemin maliyeti nedi? Ben bu hayvanın etini kaça satarı? Sorularının cevabını bulmalı. Dünyada artık ölçek ekonomisi kavramı var. Kaç hayvan beslersem verimli ve kazançlı içim olur çiftçimiz iyi hesap etmeli. Bugün 50 baş hayvanın altındaki yetiştiricilik sıkıntılı. Çünkü maliyetler kurtaramayabiliyor. Bu coğrafyada binlerce yıldır koyun keçi yetiştiriliyor. Koyun ve keçi yetiştiriciliğine çiftçimiz önem vermeli. Süt ırkıyla et ırkını bu toprakların koşulların gözeterek farklılaştırıyoruz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker sözlerini “İzmirli çiftçimiz yanında olduğumuzu bilmesini isterim. Tarım ve gıdada yeni adımlar atıyoruz, hem ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak, hem de çiftçilerimizin gelirlerini arttıracağız” diyerek sözlerini bitirdi.
Yorum Yazın