Depremzede kadınlar en temel ihtiyaçları için 'ikna' etmek zorunda
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından bölgede yaşayan kadınlar en temel ihtiyaçlarına ulaşmakta dahi güçlük çekiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Üyesi Hilal Susuz, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin deprem bölgesinde çok daha derin hissedildiğini belirterek, ‘’ Oradaki kadınlar en temel ihtiyaçlarını dile getirirken bile o temel ihtiyacın ‘ihtiyaç’ olduğuna inandırmak zorunda bırakılıyor’’ dedi.
- Ege Postası
- 08.03.2023 - 16:31
- Güncelleme: 08.03.2023 - 16:37
BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde etkili olan depremlerin ardından kadınlar en temel ihtiyaçlarına dahi ulaşmakta zorluk çekiyor.
Sağlık Hakkı Derneği AFAD'ın 'Yardım Market' isimli sitesinde bağış ürünleri arasında hijyenik pedin bulunmadığını belirterek yetkiliere çağrıda bulundu.
SAĞLIK HAKKI DERNEĞİ’NDEN HİJYENİK PED ÇAĞRISI
Sağlık Hakkı Derneği’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ‘’ Afetin ilk gününden beri bütün sivil toplum kuruluşları ve halk sağlığı uzmanları, hijyenik ped ve kadın iç çamaşırı ihtiyacını dile getiriyor ve de doğrudan bu odakta yardımlar ulaştırıyor. AFAD'ın bu çalışmaları göz ardı etmemesini ve hijyen kolisi içerisine "hijyenik pedin" eklenmesinin zaruri bir durum olduğunu hatırlatmak istiyoruz. AFAD'a ve bölgede çalışan bütün kamu ve sivil toplum kuruluşuna hijyen paketlerinin içerisine hijyenik pedin eklenmesi konusunda çağrıda bulunuyoruz!’’ifadeleri yer aldı.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DEPREM BÖLGESİNDE DAHA DERİN
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Üyesi Hilal Susuz, deprem sonrası bölgede yaşayan kadınların sorunlarını aktararak, ‘’Yıllardır kadın cinayetleri için önlenebilir ölümler diyoruz, yani doğru politika ve yasaların uygulanmasıyla önlenebilir. Depremin ardında yaşanan ölüm içinde biz ‘önlenebilir ölüm’ diyoruz. Doğal afetler böyle felaketlere dönüşmeyebilir ve binlerce insan enkaz altında kalmayabilir. Deprem bölgesinde kadınların yaşadığı başlıca sorunlar var. Hijyenik pedlere ulaşamayan kadınlar var. Oradaki kadınlar en temel ihtiyaçlarını dile getiriken bile o temel ihtiyacın 'ihtiyaç' olduğuna inandırmak zorunda bırakılıyor. Bir kadın temiz su istiyor bu en temel hakkıyken oradan bir erkek, ‘o zaman otele gideceksin’ diye cevap veriyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği deprem bölgesinde çok daha derin hissediliyor. Yaşanan o felakette kadınlar bu eşitsizliği daha fazla hissediyor’’ ifadelerine yer verdi.
Yorum Yazın