Dolar 34,2460
%0.07
Euro 37,6310
%0.41
Altın 2.873,130
%0.12
Bist-100 9.132,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Develerin sağlığı ADÜ'ye emanet

Develerin sağlığı ADÜ'ye emanet

Deve güreşleriyle meşhur Aydın’da ve çevre illerden hastalanan develer Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesi’nde tedavi ediliyor. Hastalanan devesini Çanakkale’den Aydın’a tedavi için getiren Abdulmuttalip Gemedere’nin...

  • Ege Postası
  • 16.09.2013 - 19:56
Deve güreşleriyle meşhur Aydın’da ve çevre illerden hastalanan develer Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesi’nde tedavi ediliyor. Hastalanan devesini Çanakkale’den Aydın’a tedavi için getiren Abdulmuttalip Gemedere’nin devesi ADÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi’nde ameliyat edildi.

Ege bölgesinde geleneksel olarak yapılan güreşlerde mücadele elden develer, Aydın ADÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi’nde tedavi ediliyor. Tedaviden cerrahi müdahaleye kadar develerin sağlığına kavuşması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten ADÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Sarıerler, "Ege Bölgesi'nde deve güreşleri yerel, kültürel miraslarımız arasında kabul edebileceğimiz etkinlik. Yerel halk gerek deve güreşine gerek deve yetiştiriciliğine büyük önem vermekte. Adnan Menderes Veterinerlik Fakültesi de deve hastalıkları konusunda her geçen gün daha iyiye gitmekte. Tüm ülkemiz genelinde hizmet vermekte. Gecen gün bir devemiz Çanakkale’den geldi. Bir tümürü vardı, kitlesi vardı. Ameliyat ettik ve başarıyla gönderdik. Dolayısıyla deve hastalıkları üzerine fakülte olarak oldukça fazla eğiliyoruz. Bu konuda elimizden geleni yaptığımıza da inanıyoruz." dedi.

ADÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi’ne hasta Teke Yörüğü isimli devesini getiren Aytekin Kaya, develerine gözü gibi baktıklarını söyledi. Devesinin tahlilleri sonucu rahatsızlığının tespit edildiğini belirten Kaya, "Devemiz hasta oldu Aydın’a Veterinerlik Fakültesi’ne getirdik. Fakültede devenin kanı ve idrar tahlili yapıldı. Tahliller sonucunda kara çiğlerinde rahatsızlığı olduğu bir de şekerinin yüksek olduğu çıktı. Tedavi uygulayacağız. Serum vuracağız. İnşallah iyi olacak." dedi.

Deve sahibiyle birlikte gelen veteriner hekim İlyas Güler, "Devede yaklaşık on beş gün iştah azlığı, su içmemezlikle beraber klinik semptomları gözüktü. Daha sonrasında incelediğimizde hayvanda genel bir durgunluk, git gide koordinasyon bozukluğunun oluşması yani genel durumda yürürken ederken sendeleme gibi belirtileri gözüktükten sonra basit bir iki tedavi uygulaması yaptıktan sonra gördük devede bir gelişme olmadı. Şüphe üzerine artık üniversitemiz de yakın. Burada idrar, kan ve dışkı muayenesini yaptıktan sonra çok bariz şekilde şeker yükselmesi gördük. Demek ki aynı insanlarda olduğu gibi şeker komasına girer gibi bir semtomlar belirdi. Ondan sonra ölçümlerden sonra çıkan neticeye göre tedavisini uyguladığımızda büyük bir ihtimalle normal sağlığına kavuşacak." açıklamasını yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.