Dolar 34,6529
%0.02
Euro 36,3451
%-0.09
Altın 2.930,650
%-0.03
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dikili'de tartışmalı ÇED toplantısı

Dikili'de tartışmalı ÇED toplantısı

İZMİR'in Dikili İlçesi'ne bağlı kırsal Çukuralan Mahallesi'nde faaliyet gösteren Koza Altın Madeni'nin kapasite arttırımı nedeniyle yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı'nda maden işçileri ile çevreciler arasında tartışma çıktı. Çevreciler, toplantının yapıldığı kahvaheneye kendilerinin alınmadığını belirtip, itirazda bulunacaklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 07.01.2016 - 20:43
İZMİR - Koza Madencilik, Çukuralan Mahallesi'ndeki maden sahasından çıkartılan altın cevherini yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Bergama'nın Ovacık Mahalesi'ndeki tesislere taşıyıp, ayrıştırıyor. Maden faaliyete geçtikten sonra 2010 ve 2011 yılında kapasite artırımına gidilmiş ve her ikisi de bakanlık tarafından onaylanmıştı. Şirketin yeniden kapasite artırımı talebi doğrultusunda üçüncü kez ÇED süreci başlatıldı. ÇED yönetmeliği gereği zorunlu olan halkın bilgilendirilmesi toplantısının bugün Çukuralan köy kahvesinde yapılacağı duyuruldu.



Düzenlenen ÇED toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri, Koza Altın Madeni çalışanları katıldı. Kahvehane girişinde toplanan maden işçileri iddiaya göre, üç minibüsle gelen Bergama, Dikili ve Çandarlı Çevre Platformları üyesi yaklaşık 100 kişi ve yöre halkının içeri girmesini engelledi, tartışmalar yaşandı. Toplantı öncesinde geniş güvenlik önlemi alan jandarma, tartışmanın büyümemesi için çaba sarfetti. Çevreciler ve yöre halkı içeri giremeden toplantı sona erdi. Bunun üzerine çevreciler, ilgili yerlere itirazda bulunmak üzere kendilerinin toplantıya alınmadığına dair aralarında tutanak tutup, imzaladı.



Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, "Bugün burada adeta maden çalışanlarına etten duvar ördürülerek halkın katılımı engellenmiştir. Burada yapılan toplantı yasal değildir. Yasanın bu konuda hükmü çok açıktır. Burada halk biziz. Gerekli itirazlarımızı yapacağız. Burada asıl tehlike kapasitenin üç katına çıkması. Ovacık'ta bunu karşılayacak atık havuzu yok. İkincisi doldu. Üçüncüsünü açmak istiyorlar. Üçüncü atık barajı yöredeki tarım, seracılık ve UNESCO Dünya Mirası'na giren Bergama'ya bir yıkımdır. Görünen odur ki masanın her iki tarafında hükümet yetkilileri vardır. Yapılan yasa hükmüne aykırıdır. Çünkü bizler konuşturulmadık" diyerek tepkisini dile getirdi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.