Doğurganlık artırılacak
Ak Parti’nin seçim beyannamesinde yaşlanan nüfusa karşı, “Ülkemizin dinamik nüfus yapısının korunması amacıyla, toplam doğurganlık hızını asgari olarak yenileme seviyesinde tutacak politikaları uygulamaya devam edeceğiz” ifadesi dikkat çekti.
- Ege Postası
- 26.05.2018 - 06:48
24 Haziran 2018 milletvekili seçimi için 126 kadın aday gösteren Ak Parti’nin seçim beyannamesinde, kadınların toplumdaki statülerinin güçlendirilmesine yönelik hedefleri de açıklandı. Yeni hedeflere göre, erken yaşta evlilikler ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirler alınacak. Çocuğa karşı şiddet, ihmal ve istismara karşı sıfır tolerans ile mücadele devam edecek. Türkiye’nin giderek yaşlanan bir ülke haline gelmemesi için beyannamede, “Ülkemizin dinamik nüfus yapısının korunması amacıyla, toplam doğurganlık hızını asgari olarak yenileme seviyesinde tutacak politikaları uygulamaya devam edeceğiz” denilmesi dikkati çekti. Toplam doğurganlık hızı 2016’da 2.11 çocuk iken 2017’de 2.07 çocuk olarak gerçekleşti. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.10’nun altında kaldığını gösterdi.
Beyannamede kadına yönelik hedefler özetle şöyle:
Okuryazarlık yüzde 100 olacak
- Kadınların karar alma mekanizmalarındaki etkinliği daha da artırılacak.
- Kadınların konumunu daha da güçlendirmek ve uygulamaların etkinliğini artırmak üzere, kadına ilişkin mevzuat ilgili tarafların görüşleri alınarak gözden geçirilecek.
- Zorunlu örgün eğitim kademelerinin tamamında kız çocuklarının net okullaşma oranı yüzde 100 seviyesine ulaştırılacak. Bu amaçla kız çocuklarının eğitime devam etmelerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacak.
- Kadınlarda okuryazarlık oranı yüzde 100 seviyesine yükseltilecek.
- Kadın istihdamına yönelik getirilen istihdam teşviklerinin güçlü şekilde devamı sağlanacak.
- Ülke genelindeki 300 Organize Sanayi Bölgesi’nde kreş ve gündüz bakımevleri yaygınlaştırılacak.
- Kadın girişimciliği fırsatları güçlendirilecek.
- Kadın fırsat eşitliğini gözeten ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapan işletme ve kuruluşlara yönelik sertifikasyon programı başlatılacak.
- Erken yaşta evlilikler ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirler kararlılıkla alınacak.
- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), kadın konukevleri başta olmak üzere şiddet mağdurlarına hizmet sunan birimlerin hizmet kapasiteleri geliştirilecek.
Doğurganlıkta kritik eşik 2.10
Toplam doğurganlık hızı, bir kadının doğurgan olduğu dönem olan 15-49 yaş grubunda doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade ediyor. TÜİK verilerine göre; toplam doğurganlık hızı, 2015’te 2.15, 2016’da 2.11 çocuk iken 2017’de 2.07 çocuk olarak gerçekleşti. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2.07 oldu. 2017 verisi, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan, “2.10”un altında kaldığı ortaya çıktı. “2.10” oranı Türkiye için hayati önem taşıyor. Dünyada nüfus yenilenme oranının altına inen ülkelerin bir daha bu seviyenin üstüne çıkmaları çok zor olduğundan, Ak Parti beyannamesinde bu konuya dikkat çekildi.
Aile içi şiddetle mücadele
- Aile içi şiddet, ihmal ve istismarın önlenmesi, kötü alışkanlıkların ve bağımlılıkların azaltılmasına yönelik hizmetlerin geliştirilmesi sağlanacak.
- Çocuğa karşı şiddet, ihmal ve istismara karşı sıfır tolerans ile mücadeleye devam edilecek.
- Çocukları ihmal ve istismar risklerine karşı korumak için başlatılan risk haritası çalışması tamamlanılacak.
- Çocukların gelişim dönemleri ve sorun alanlarına ilişkin eğitici, farkındalık oluşturucu ve yönlendirici bilgiler içeren çocuk ve aile rehberliği mobil uygulama ve web portalı uygulaması hayata geçirilecek.
- Çocuğun sağlıklı gelişimini desteklemek amacıyla çocukluk ve ergenlik döneminde obeziteyi azaltmak için yapılan mücadeleye destek verilecek.
Evlilik öncesi eğitim verilecek
- Ailenin bütünlüğünün korunmasına ve dinamik nüfus yapısının güçlendirilmesine yönelik aile eğitimi programları yaygınlaştırılacak.
- ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) uygulamasına güçlendirilerek devam edilecek. Bu kapsamda her yıl 2 milyon hane ziyareti yapılacak. Her 3 bin haneden sorumlu bir ASDEP görevlisi olmasını sağlanacak. ASDEP destekli Aile Bilgi Sistemi ile sosyal risk haritaları oluşturulacak.
- Aile Eğitim Programı ile her yıl 400 bin vatandaşa; Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile de her yıl evlilik hazırlığı içerisinde olan 100 bin gence eğitim sunulacak.
Okul çevresine ‘narko’ gözaltı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “narko terörle yapılacak mücadeleyi” açıkladığı Ak Parti seçim beyannamesinde, uyuşturucu maddelerin yasadışı imal, ticaret ve kullanımına karşı görev yapan personelin sayısının artırılacağı ve teknik kapasitenin güçlendirileceği kaydedildi. Beyannamedeki hedeflere göre, okulların etrafındaki narkotimlerin sayıları ve nitelikleri artırılacak. Ak Parti’nin seçim beyannamesinde uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin yer alan hedefler özetle şöyle:
- Çocuklar için ihtisaslaştırılmış rehabilitasyon sistemine geçilerek, suçun mağduru ya da suça sürüklenen çocukların en süratli şekilde topluma kazandırılmaları sağlanacak.
- Uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavi ve psiko-sosyal rehabilitasyonunu içeren kurumsal yapıların daha etkin çalışması sağlanacak.
- Uyuşturucu ile mücadeleye yönelik güvenlik önlemleri artırılacak, bu alandaki suç örgütlerinin üzerine kararlılıkla gitmeye devam edilecek.
- Uyuşturucu ile mücadelede faaliyet gösteren kuruluşlar arasındaki koordinasyon geliştirilecek, çevre ülkelerle ve uluslararası alandaki işbirliği artırılacak.
- Uyuşturucu ile Mücadele Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği kanalları genişletilecek ve uyuşturucu ile mücadele konulu projeler desteklenecek.
- Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun daha etkin çalışması sağlanacak, okulların etrafında kurulan narkotimlerin sayıları ve nitelikleri daha da artırılacak.
Bağımlılıkla mücadele
- 2023’e kadar tüm illerde bağımlılığa yönelik tedavi hizmeti verilecek.
- Bağımlılığa yönelik rehabilitasyon hizmeti verilmeye başlanacak, bu uygulama 30 ilde yaygınlaştırılacak.
- AMATEM sayısı 28’den 32’ye, Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi sayısı 7’den 11’e çıkacak.
- Ulusal Uyuşturucu İle Mücadele Eylem Planı (2018-2023) yürürlüğe konarak uyuşturucu ile mücadelede yeni dönem başlatılacak.
- Uyuşturucu ile mücadelede yeni Danışma Merkezleri açılacak ve ülke genelinde yaygınlaştırılacak.
Sigarayla savaş
- Türkiye genelindeki hastanelerde bulunan sigara bırakma polikliniklerinin sayısını 415’ten 450’ye çıkarılacak.
- 2023 kadar: Her gün sigara içen bireylerin günlük içtiği ortalama sigara sayısı 17.5’ten 13’e düşürülecek, tütün yasağına uyan işletmelerin oranını yüzde 71.7’den yüzde 90’a çıkarılacak, 15 yaş ve üzeri her gün tütün ve tütün ürünleri kullananların oranı yüzde 26.5’ten yüzde 20’ye düşürülecek.
- Uyuşturucu ile mücadelede her yıl 100 bin kişiye farkındalık eğitimi verilecek. MİLLİYET
Yorum Yazın