Dr. Menteş: Güneş gözlüğü camı yüzde 100 UV filtreli ve kaliteli olmalı
Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Menteş, güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, camının yüzde 100 ultraviyole (UV) filtreli ve kaliteli olması olduğunu söyledi. Yaz aylarının başlamasıyla...
- Ege Postası
- 06.06.2013 - 16:32
Güneş gözlüğünün modelinden çok işlevinin önemli olduğunu dile getiren Nesrin Menteş, “Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Üzerinde, Sağlık Bakanlığı’nın şartı gereği UV ışınlarını kestiğini gösteren bir tescil olması gerekiyor. Bu yüzden gözlük alırken mutlaka sertifika isteyin. Ayrıca ışığa karşı tutup aşağı ve yukarı oynatın. Bu sırada dalgalanmalar oluşuyorsa camının düşük kalitede olduğunu gösterir. Cam çizikse de almayın. Güneş gözlüğünü, bir uzmanın yardımıyla yüz şekline göre almak önemlidir. Yüze tam oturmayan gözlükler, yanlardan sızan güneş ışınlarına maruz kalmanıza sebep olur. Almak istediğiniz gözlüklerin cam renginin duman ve kahverengi olmasına da dikkat edilmelidir. Camın koyuluk miktarı, kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir. Özellikle numaralı gözlük kullanan kişiler, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka bir hekime başvurmalıdır.” diye konuştu.
GÜNEŞTEN EN ÇOK ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR ETKİLENİYOR
Çocuklar güneşin altında yetişkinlerden çok daha uzun süre kaldığını, bir insan hayatı boyunca alacağı UV ışınlarının yüzde 80’ini 18 yaşına kadar aldığını vurgulayan Menteş, şunları kaydetti: “Güneşten kaynaklanan UV ışınları, gözün mercek ve retinasına zarar vererek çocuğun ileriki yaşamında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle çocuklar, uzun süre güneşte kaldıkları zaman mutlaka gözlük kullanmalıdır. Çocuklar için en uygun gözlükler, plastik kırılmaz cam ve çerçeveli olanlardır. Çocuğunuz numaralı gözlük kullanıyorsa güneş gözlüğü de numaralı olmalıdır. Ayrıca yüksek rakımlı yerler, plajlar, karla kaplı alanlar ve geniş su birikintileri, UV ışınlarına maruz kalma derecesini önemli ölçüde arttırır. Çocuğun gözünde güneş gözlüğü olsa dahi asla doğrudan güneşe bakmaması gerektiği öğretilmelidir.”
Yorum Yazın