Dolar 34,1231
%-0.04
Euro 38,1740
%0.68
Altın 2.921,760
%1.26
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye Noterler Birliği olağan kongresi başladı

Türkiye Noterler Birliği olağan kongresi başladı

Türkiye genelinde bin 771 noterliğin bağlı olduğu ve 8 Haziran’a kadar devam edecek olan Türkiye Noterler Birliği (TNB) 42. Olağan Kongresi Ankara’da başladı. Kongreye Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, Eski Adalet Bakanı Hikmet...

  • Ege Postası
  • 06.06.2013 - 16:23
Türkiye genelinde bin 771 noterliğin bağlı olduğu ve 8 Haziran’a kadar devam edecek olan Türkiye Noterler Birliği (TNB) 42. Olağan Kongresi Ankara’da başladı. Kongreye Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Eski Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Adalet Bakanı Yardımcısı Veysi Kaynak, Uluslararası Noterler Birliği Balaknı Jean Paul Decorps, Kosava Noterler Birliği Başkanı Arbena Shehu ve birçok milletvekili katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan TNB başkanı Yunus Tutar, başlattıkları ‘Değişim Projesi’ ile günün koşullarına uygun hızlı karar verebilen ve hızlı hareket eden yeni bir noterlik kurumu oluşturduklarını söyledi. Mahkemelerin üzerindeki iş yükünün her geçen gün arttığını belirten Tutar, "Yargıya intikal eden uyuşmazlık sayısı katlanarak büyüyor. Bu da yargının işleyişinin daha da yavaşlamasına neden oluyor. TNB olarak yargının yükünü hafifletmeye adayız” dedi. Miras ve aile Hukuku da dahil olmak üzere adalet sisteminde yargılamayı gerektirmeyen çekişmesiz tüm hizmetler noterler tarafından verilebileceğini vurgulayan Tutar, “Noterlik kanunun 61. maddesi hükmü çerçevesinde yapmış olduğumuz tespit işlemlerini içeren ve aynı kanunun 82. maddesinin son fıkrası uyarınca, aksi ispat edilinceye kadar içerikleri doğru kabul edilen tutanakların mahkemelerde inandırıcılık ve güvenilirlik açısından takdiri delillerden daha üstün bir güce sahip olacağının göz ardı edilmemesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Noterlerin alternatif uyuşmazlıklar çözümlerinde gerekli olan temel özelliklerin birçoğuna bünyesinde barındırdıklarının altını çizen Tutar konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye’de adliyelerin yükünün ağır olması sebebiyle, şirket işlemlerinde genel mahkeme izni ve Adalet Bakanlığı’na bağlı Ticaret Sicili kaldırılmıştır. Noterlerin bu konudaki görevi mutlaka devam etmelidir. İcra ve İflas Kanunu’nun 38. maddesinde kayıtsız şartsız, yanı tek taraflı para borcu ikrarını içeren düzenleme diğer noter senetlerini de içerecek şekilde genişletilmelidir."

Program sonunda Tutar, Uluslararası Noterler Birliği Balaknı Jean Paul Decorps’e ve yaş haddinden emekli olan noterlere plaket verildi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.