Dolar 34,1052
%-0.01
Euro 38,1801
%0.03
Altın 2.916,210
%0.06
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çanakkale'de teknoparkın temeli atıldı

Çanakkale'de teknoparkın temeli atıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Teknopark ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) işbirliğiyle yapılacak olan ÇOMÜ Teknopark ÇTSO binasının temeli atıldı. ÇOMÜ'ye ait Sarıcaeli TETAM Kampüsü içinde yapılacak...

  • Ege Postası
  • 06.06.2013 - 16:07
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Teknopark ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) işbirliğiyle yapılacak olan ÇOMÜ Teknopark ÇTSO binasının temeli atıldı. ÇOMÜ'ye ait Sarıcaeli TETAM Kampüsü içinde yapılacak teknoparkın temel atma törenine Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, işadamları, akademisyenler ve diğer vatandaşlar katıldı.

Törende teknoparkın avantajları hakkında bilgi veren ÇOMÜ Teknopark Müdürü Doç. Dr. Akın Pala, amaçlarını inovasyon ve ar-ge kültürünü özendirerek endüstrinin rekabet gücünü artırmak ve Çanakkale’yi parkta oluşacak veya büyüyecek bilgi üreten kurumlarla zenginleştirmek olarak açıkladı. Müdür Pala, "Yapılacak ilk binanın 2013 sonbaharında hizmete hazır olması beklenmektedir. Çabalar, üniversiteyi şimdiden Çanakkale endüstrisi ile daha da yakın hale getirmiş, işbirliklerini kuvvetlendirmiştir. Çanakkale’nin ar-ge potansiyelini arttırarak yüksek teknoloji ürünlerin üretilmesine zemin hazırlayacak teknopark, akademisyenlerin Çanakkale şirketleri ile çalışmalarına imkan tanıyacağı gibi ar-ge yapan veya yapmak isteyen şahıslara ve şirketlere de yardımcı olacak. Ulusal ve uluslararası fonlardan Çanakkale’nin daha fazla faydalanmasına yardımcı olacak teknopark, mezun olan iyi öğrencilerin, üstün beyinlerin Çanakkale’de hizmet etmesine yol açacaktır. Şu an teknopark bulunmayan Balıkesir'in endüstrisine de hitap etmesi beklenmektedir." şeklinde konuştu.

ÇTSO Başkanı Engin ise Çanakkale'yi marka şehir yapabilme amacında olduklarını belirterek şirketleri, tarihi ve turistik noktaları, antik kentleriyle bütünleştirilmek suretiyle bunu başarabileceklerini söyledi. Engin, temeli atılan teknoparkın en kısa zamanda dolup taşmasını diledi.

Rektörü Laçiner de teknoparkın avantajlarının zamanla işadamları ve akademisyenler tarafından farkına varılacağını söyledi. Laçiner, "Bugün dünden farklıdır. Teknopark faaliyete geçtikten sonra Çanakkale, ilk defa olarak üniversitesinden gerçek anlamda istifade edecektir. Üniversitelerin asıl katkısı teknolojiye, sağlığa, ekonomiye olduğu gibi tüm alanlarda bilimin ışığında verdiği katkıdır. Çanakkale ile sınırlı kalmayacak, bölgeye de faydası olacak." dedi.

Vali Çınar ise son yıllarda teknolojinin hızla geliştiğine dikkat çekerek, kendisini geliştirenlerin bu yarışta öne geçtiğini söyledi. Çınar, "Bu çağda rekabet, ışık hızı dediğimiz bir hızla gidiyor. Sermaye birikimi, marka oluşturma, şirket olma, para kazanma, sermaye biriktirme artık ışık hızını da geçmiş. Bu rekabette, şansı olanlar ve kendini geliştirebilenler var olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Teknoparkta çalışacak firmalar gelir vergisi, kurumlar vergisi, yazılımda KDV gibi vergi muafiyetlerinden faydalanabilecek. Buna ilaveten çalıştırılan ar-ge personeli ile ilgili bütün vergiler kaldırılacak ve beş yıl boyunca SGK primlerinin yarısı Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek. 134 bin metrekare araziye sahip olan TATEM Kampüsü’nde binalar, ar-ge çalışmaları için kiralanabilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.