Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dünya Su Forumu, Dinler ve Diller Korosu ile başladı

Dünya Su Forumu, Dinler ve Diller Korosu ile başladı

Türkiye, sulama alanında dev bir foruma ev sahipliği yapıyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinden onlarca ülkeyi Mardin'de buluşturan 1. Dünya Sulama Forumu, Dinler ve Diller Korosu'nun 6 dilde söylediği eserlerle başladı. Dinler ve Diller Korosu'nun...

  • Ege Postası
  • 29.09.2013 - 14:18
Türkiye, sulama alanında dev bir foruma ev sahipliği yapıyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinden onlarca ülkeyi Mardin'de buluşturan 1. Dünya Sulama Forumu, Dinler ve Diller Korosu'nun 6 dilde söylediği eserlerle başladı. Dinler ve Diller Korosu'nun Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Arapça, Ermenice ve Yezidice şarkı ve ilahi konseri, aralarında yabancı konukların bulunduğu katılımcıları adeta mest etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans salonunda gerçekletirilen forumun ana teması 'Değişen Dünya’da Sulama ve Drenaj: Küresel Gıda Güvenliği Sorunları ve Fırsatları' olarak belirlendi. Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) ile birlikte gerçekleştirilecek olan forum süresince; tematik oturumlar, yuvarlak masa ve panel oturumları, uluslararası çalıştaylar, paydaşlar, hükümetler, sivil toplum örgütleri, özel sektör, uluslararası kuruluşlar ve birleşmiş milletler örgütünün alt birimleri tarafından organize edilecek özel oturumlar gerçekleştirilecek.

Foruma içişleri Bakanı Muammer Güler, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Ak parti Mardin Milletvekilleri Gönül Şahkullubey, Abdurrahim Akdağ, ICID Başkanı Dr. Gao Zhanyi, Dünya Su konseyi Başkan yardımcısı, Prof. Dr Doğan Altınbilek, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, devlet ve Su İşleri Genel Müdürü Akif Ozkaldı, ile dünyanın değişik ülkelerinde katılan bakanlar akademisyenler toplam 800 kişi katıldı.

"900 MİLYON İNSAN YETERSİZ BESLENME PROBLEMİ İLE KARŞI KARŞIYA"

Su Forumu açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada bugün itibariyle sekiz kişiden biri, başka bir ifadeyle yaklaşık 900 milyon insanın kronik olarak yetersiz beslenme problemi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, bütün dünyada kullanılan içme suyunun yüzde 70’inin ise sulamada kullanıldığını ifade etti.

Dünya Sulama Forumu’nda suyun geniş bir yelpazede tartışılmasına ve günümüzde yaşanan ve potansiyel su sıkıntılarına çare üretmeye ihtiyaç var olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Dünya nüfusu ve şehirleşme oranına paralel olarak günümüz Dünyasında su ile alakalı sıkıntılar hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu problemlere acilen çözüm bulunması gerekmektedir. Geleceğe doğru yol alırken günlük olarak daha fazla gıda ve ürüne ihtiyacımız olacaktır. Giderek azalan mevcut su kaynakları dikkate alındığında bu gıda güvenliği konusu kendisini daha fazla hissettirecektir. Bir yandan daha az su kullanırken ziraatı da geliştirmenin yollarını bulmamız gerekiyor. Dünya Sulama Forumu, bize bu ikilemden çıkma yollarını tartışma fırsatı sunmaktadır." dedi

Su kaynakları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin muhtemel tesirleri yönünden en riskli alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu,şöyle konuştu: "Bilindiği üzere insan ve diğer bütün canlılar ile ekosistem için büyük önem arz eden su kaynaklarının miktarı ile kalitesinin korunması ve sürdürülebilirliklerinin sağlanması hayati önem arz etmektedir. Şu halde iyi bir su yönetimi, su kaynaklarının insan ve diğer bütün canlılar için adil ve akıllıca tahsis edilmesi temel ilkesine dayanmalıdır. Biz, ülkemizin su kaynaklarını bu temelden hareketle değerlendirme gayretindeyiz. Çünkü yağış dağılımı düzensiz olan Türkiye, su zengini bir ülke değildir. Aksine, gerekli tedbirler alınmadığı ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik yatırımlara öncelik verilmediği takdirde yakın gelecekte su problemleri yaşamaya aday bir ülke olabilir."

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise Su Forumu'nun Mardin’de düzenleniyor olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na teşekkür etti. Bakan Güler, "Mardin’in medeniyetler ittifakının önemli model kentlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Umut ediyorum ki Mardin’de düzenlenen bu toplantı vesilesiyle ilimize gelen misafirlerimiz çok güzel vakit geçirecekler. Mardin’in bu tarihi yönüyle tanıma imkanı bulacaklardır. Her şeye hayat veren sudur. Su tüm canlılar için en önemli kaynaklardandır. Ancak son zamanlarda artan nüfus ve bunun sonucu olarak artan su talebi küresel bir su krizinde gündeme getirecektir. Ben işin bu yönü konferansa katılan değerli bilim adamlarımıza ve foruma katılan değerli delegelere bırakıyorum. Ancak şunu da ifade etmek durumdayım. Ülkemize baktığımızda yurdumuzun su kaynakları bölgede önemli bir potansiyel görülmesine rağmen su zengini sayılabilecek bir nitelik maalesef taşıyamamaktadır. Aksine gerekli önlemler alınmadığı takdirde bütün dünyada olduğu gibi yakın gelecekte su sorunları yaşamaya aday bir ülkeyiz." dedi

Daha sonra Kürsüye ICID Başkanı Dr. Gao Zhanyi, Dünya Su konseyi Başkan Yardımcısı, Prof. Dr Doğan Altınbilek, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, devlet ve Su İşleri Genel Müdürü Akif Ozkaldı, dünyadaki su kaynaklarının daha verimli kullanılması ve yeni imkanların oluşturulmasına yönelik olarak hazırladıkları konuşmaları katılımcılarla paylaştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.