Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EPDK ceza yağdırdı: ‘Tüketicilerin faturasına yansıyacak’

EPDK ceza yağdırdı: ‘Tüketicilerin faturasına yansıyacak’

EPDK'dan yapılan duyuruda EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirkete 10 milyar liranın üzerinde ceza verildiği, bu tutarın ise Azami Uzlaştırma Fiyat mekanizması gereği düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı kaydedildi.

  • Ege Postası
  • 15.01.2023 - 10:56

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), EPİAŞ'a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL'nin geri ödenmesine karar verdi. Faiziyle 11 milyar TL'yi aşan bu miktarın, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi.

EPDK’dan yapılan açıklamada Azami Uzlaştırma Fiyat mekanizmasına ilişkin bilgi verilerek şöyle denildi;

“Bilindiği üzere özellikle son aylarda uluslararası piyasalarda yaşanan olağanüstü maliyet artışlarının ülkemizde arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerimizin de bu maliyet artışlarından korunması için Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizması kurumumuz tarafından uygulamaya alınmıştır.

Geçici süre ile uygulanacak bu mekanizma pek çok Avrupa ülkesi tarafından da devreye alınmaktadır. 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren uygulanan ve Ekim ayında 6 ay için daha uzatılan AUF mekanizmasının da katkısı ile hiçbir santral kapatılmamış, enerji arz güvenliğimiz sekteye uğramamıştır.

Kurumumuz bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte, AUF kapsamında gerekli müdahaleler ivedilikle yapılmaktadır. Sabit fiyatlı olan ve tüketicileri koruduğu için AUF kapsamına alınmayan ikili anlaşmalar da EPİAŞ'a sunularak güvence altına alınmıştır”

MALİYET DÜŞÜŞÜ FATURALARA YANSIYACAK

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı;

“Perşembe günü yapılan toplantıda kurulumuz; bu anlaşmalar kapsamında sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ'a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL'nin geri ödenmesine karar vermiştir. Faiziyle birlikte 11 milyar TL'yi aşan bu meblağ AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerimizin faturasına yansıtılacaktır.

İlgili şirketlere geri ödeme talimatı Cuma günü “kayıtlı elektronik posta” (KEP) yoluyla iletilmiştir. Söz konusu şirketlerle ilgili idari soruşturma da kurumumuz tarafından titizlikle yürütülecektir. Bu süreçte kamuoyunu yanıltıcı açıklamalardan kaçınılmalıdır.

Sektörümüzde faaliyet gösteren bütün şirketlerin Türkiye'nin enerji güvenliği için büyük önem taşıyan ve tüketicilerimizin maliyet yükünü hafifleten AUF ile ilgili gereken hassasiyeti göstermesi önceliğimizdir. Aksi uygulamalara kurumumuzun hiçbir surette izin vermeyeceği unutulmamalıdır” (Sözcü)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.