ESHOT, yeni körüklü araçlara bu ismi verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 100 körüklü otobüsü daha ulaşım filosuna kazandırdı. Yeni otobüslerden ilk 5’i kente geldi. Beyaz rengin hakim olduğu ve uzunluğu nedeniyle otobüslere “Kuğu” ismini veren ESHOT yetkilileri, Şubat ve Mart ayı ortalarında 30’ar, Nisan ayı ortasında da son 40’lık partinin İzmir’de olacağını belirterek, yeni araçların devreye girmesi ile birlikte şu anda 5 olan filo yaşının yaz aylarında daha da aşağı çekileceğini söyledi. Engelli kullanımına uygun alçak tabanlı yapıda ve duraklarda sağa yatabilme özeliğinde, klimalı, çevreci olan otobüsler, özellikle İzmir için sipariş edildi. Türkiye’de ve İzmir’de ilk kez kullanılacak yeni model otobüsler, önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren sefer yapmaya başlayacak. Toplam 22 milyon 500 bin Euro maliyetle kente kazandırılan otobüslerde engelli, yaşlı, bebekli ve hamileler için ayrılan kırmızı renkli ve sarı semboller ile işaretlenmiş koltuklar da dikkat çekiyor. Bu otobüslerdeki diğer bir özellik ise şoförün dikkatinin dağılmaması için camlı sürücü kabini.
- Ege Postası
- 05.02.2014 - 10:44
Polonya’da yapımı gerçekleştirilen otobüslerin; motor, şanzıman, diğer aktarma organları, fren ve süspansiyon sistemi ile ağırlıklı malzemesi Almanya üretimli ve filodaki diğer araçlarla uyumlu.
İzmir’e özel üretim
ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, yeni otobüslerin İzmirlilerin kullanım özelliklerine uygun olarak sipariş verildiğini açıklayarak şu bilgileri verdi:
“Bugün yeni körüklü otobüslerimizden 5 tanesini teslim aldık ama Şubat ayı içinde teslim alacağımız toplam 30 otobüsten kalan 25’i de gemilerle yola çıktı. Yeni otobüslerimize beyaz renk hakim olduğu için ve uzun oldukları için ‘Kuğu’ ismini verdik. Bunlar diğer otobüslere nazaran oldukça sessizler. Otobüsün içinde motor sesi fazla yok. Biz Polonya’ya gittiğimiz zaman bazı özellikleri kendi isteğimize göre yaptırdık. Engelli, yaşlı, bebekli ve hamile bayanlar için kırmızı renkle özel ayrılmış ve sembollerle işaretlenmiş koltuklarımız var. Klimalarımızın ısı ayarı, özellikle soğutma kapasitesi yolcu yoğunluğuna göre otomatik olarak artıyor. Böylece otobüs aynı iklimde kalacak. Bu da İzmir gibi sıcak iklime sahip bir kent için oldukça önemli.”
Yorum Yazın