Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege Belediyeler Birliği “yerinden yönetim” istedi

Ege Belediyeler Birliği “yerinden yönetim” istedi

İzmir’de toplanan Ege Belediyeler Birliği Meclisi’ne “Bütünşehir Yasa Tasarısı” damga vurdu. Tasarıya göre Birlik üyesi 5 il büyükşehir olurken, 162 belde belediyesi kapatılacak.

  • Ege Postası
  • 30.10.2012 - 16:28
İZMİR -Ege Belediyeler Birliği Meclis toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu ve üye birliklerin belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Geçmiş dönem faaliyet raporunun ve 2013 bütçesinin görüşüldüğü toplantıya, “Bütünşehir Yasa Tasarısı” damga vurdu. Meclis toplantısında, Birlik üyelerinin hepsinin katılımıyla ortak bir metin oluşturulması ve metnin bir basın bildirisiyle kamuoyuna duyurularak Türkiye Belediyeler Birliği’ne, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ve ilgili yerlere gönderilmesi kararı alındı.
Halen TBMM’de olan “Bütünşehir Yasa Tasarısı” eğer kabul edilirse, Birlik üyesi olan Aydın, Manisa, Muğla, Balıkesir ve Denizli “büyükşehir belediyesi” olacak. Ancak Ege Belediyeler Birliği’ne üye 294 belde belediyesinin 162’si kapatılacak.

Tek bir kriterle dizayn olmaz
Birlik Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoağlu, sadece “nüfus” kriterine bakılarak beldelerin kapatılmasının büyük sıkıntı yaratacağını savunarak yasada ele alınması gereken çok sayıda unsur olduğunu vurguladı. Pancar - Yazıbaşı - Torbalı gibi birbirlerine çok yakın yerlerin tek ve daha güçlü bir belediye olarak yeniden düzenlenebileceğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tasarı yasalaşırsa, büyükşehir olan illerdeki beldeler kapanıyor. Vali ve vali yardımcısının buralarda koordinatör görevini yapma konusu var. Biz baştan beri buna itirazlarımızı dile getirdik. Bunun bir sürü sakıncası var. Tek bir kriterle yerel yönetimler dizayn edilemez. Turizm, tarih, uzaklık, nüfus, potansiyel kaynaklar gibi pek çok özellikler var. Mesela İzmir’in en eski belediyelerden birisi olan Yenifoça kapatıldı. Diğer taraftan hem ‘tarihimize sahip çıkalım’ diyorsunuz hem de Birgi gibi Aydınoğulları Beyliği’nin merkezini kapatıyorsunuz. Alaçatı bugün bırakın Türkiye’yi, dünyaya mal oldu. Alaçatı Belediyesi’nin kime ne zararı va? Geçen dönem 57 başkanla birlikte çalıştık, 38 tanesi beldeydi. Her ay hangi beldede ne olduğunu düzenli takip edebiliyordum. Ama şimdi olamıyor. Bu kadar sınırların büyüdüğü bir yerde belde belediye başkanları büyükşehire elçilik yapsa, sorunları aktarsa bile, bu çok büyük bir görevdir”.

Seçilmiş – atanmış farkı

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Maalesef merkezi iktidarlar, devamlı ‘son imza benim elimde olsun’, ‘dizginler benim elimde olsun’ yaklaşımıyla görevi verirken yetkiyi yukarı alıyorlar. Bu öteden beri uygulanan bir şey. Burada Ege Belediyeler Birliği başkanıyım, herhangi bir siyasi konuşma yapmam söz konusu değil. Geçmişten bu yana yerele görev verip yetkiyi kendinde tutma eğilimi her zaman ağır basar. Bunlar da bu durumun sonucu. Ama dünyanın gittiği yoldan biz de gecikmeli olarak gideceğiz. Yerel yönetimlerin kesinlikle güçlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Seçilmiş belediye başkanlarının çalışmasıyla atanmış bürokratlarının çalışmasının aynı olamayacağını savunan Başkan Kocaoğlu, “Bu kadar büyük özveriyi parayla yaptıramazsınız. Oranın halkı herhangi bir saatte hiçbir bürokratın telefonunu, kapısını çalmaz. Ama belde ve ilçe belediye başkanlarımız kentin her şeyi. Vatandaş istediği zaman arar, cenazesine düğününe gider, sorununu çözer. Belli yerler birleştirilir, belli yerler korunur. Bu yaşanan, yukarıdan aşağıya bir inme durumu” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, ihtiyaç olan noktalarda yönetim birimleri kurulacağını söyledi. Güney’de Küçük Menderes Havzası’nda, Kuzey’de Zeytindağı civarında, Yarımada Bölgesi’nde ise Urla’da bütün birimleri toplamayı planladıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “50 kilometreyi tek İZBETON asfalt şantiyesiyle yönettik. Ancak şimdi sınırlar daha da genişlerse, İZSU, ESHOT, İtfaiye gibi tüm birimlerimizin bir arada olacağı yönetim birimleri kurmayı planlıyoruz. Tüm birimleri koordine edecek bir yetkili ve bölge müdürlüğü olacak. Bu şekilde acil ihtiyaçlara anında ve yerinden cevap verebileceğiz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.